Culorile Viscri: 18 nuanțe inspirate de case tradiționale, de lumina satului, de senzații și emoții

Totul a început cu niște ani în urmă, cu o dorință pusă pe wishboard: Martine Claessens, designer de interior (și trainerul cursului de design interior de la Creative Learning), își spunea: “Cum ar fi să creez o colecție de culori pentru o companie din domeniul vopselelor?”. Anii au trecut, iar în mai 2023 visul a devenit realitate: Martine a lansat alături de TonCorner (o companie din România care comercializează vopsele marca Ressource), 18 nuanțe, toate inspirate de satul Viscri.

Culorile Viscri reprezintă prima colecție de culori tradiționale românești. Au fost culese și alese din natură, din fațadele caselor, din obiecte, din ceramică, din pajiștile de pe deal sau din iarba și bujorii din fața caselor din Viscri.

Dar nu doar culorile sunt delicioase, ci și denumirile lor. 🙂 Martine le-a dat unicitate prin nume care au și gust, și emoție, și mister: Once Upon a Time, Unbleached Wool, Red Wine, Hunters Green, Before the Storm, Cheesecake etc.

“Dorința de a avea în portofoliul TonCorner și culori românești, tradiționale a existat de când am deschis magazinul. Dar era o idee neconturată și fără un orizont precis… Proiectul Viscri Colors a fost spontan, s-a născut la un atelier pe care Martine l-a susținut la Viscri acum un an. Au fost trei zile magice, care ne-au rupt de timp și de lume, cu gazde cum numai prin părțile noastre găsești, cu mese care ridică sufletul la cer, cu peisaje care te fac să uiți de casă, cu oameni care te fac să simți că merită să iubești. Culorile de la Viscri  au dospit în acest aluat de emoții. Propunerea mea de a le reproduce a fost întâmpinată la jumătate de drum de bucuria lui Martine de a avea posibilitatea de a le da o formă concretă”, ne povestește Lia Leriu, proprietara TonCorner.

Pe Martine o leagă de Viscri multe amintiri frumoase și trăiri unice:

“Am umblat în sertarul cu amintiri și am început prin a revedea fotografiile pe care le-am făcut acolo de-a lungul timpului. Am o întreagă colecție de mostre de culoare și am început să le potrivesc fotografiilor. Apoi am făcut o nouă călătorie la Viscri, alături de Lia, și am cules nuanțele finale din elementele satului, dar și din emoțiile șederii noastre – de la fațadele caselor și porțile din lemn la prăjitura cu brânză pe care ne-au servit-o gazdele noastre. Viscri este pentru mine ca o întoarcere acasă, într-un mediu familiar și primitor”, aflăm de la Martine Claessens.

Toate cele 18 nuanțe au fost ulterior trimise în Franța, acolo unde sunt fabricate vopselele Ressource, unde au fost mixate și testate, apoi trimise sub formă de testere și mostre în România. Unele nuanțe au mai avut nevoie de fine-tuning, altele erau a perfect match, iar acum le găsești pe toate la TonCorner.

Dintre cele 18 nuanțe ale colecției, preferata lui Martine este Cheesecake. Însă emblema acestei colecții, “dirijorul” celorlalte 17 nuanțe este Viscri Blue, albastrul de la Viscri. Noi am participat la evenimentul de lansare și am primit un borcan cu albastrul de Viscri. Încă ne gândim cum și unde îl vom folosi :).

“Culorile sunt influențate de lumină, dar și de patina dată de trecerea timpului. De exemplu, nuanța de gri Before the Storm, care are un subton de violet, pe care o observi la casele din Viscri, în partea de jos a fațadelor, era probabil mult mai închisă cu niște ani în urmă, când fațadele erau proaspăt vospite”, ne spune Martine.

O colecție de culori neașteptată, care e ca o întoarcere în timp, la vremuri în care viața era trăită mai simplu, mai autentic, mai firesc. Gata, plecăm la Viscri! 🙂

Fotografii: prin Martine Claessens și TonCorner

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed