Culture Soup: “Ne dorim ca oamenii care ne cumpără tricourile să le păstreze și după ce se rup”

Vă invităm să savurăm împreună o supă culturală, în care sarea și piperul sunt multe idei bune: inspirația din folclorul nostru românesc, din artă, din lumea teatrului și a filmului. Ne este servită de Culture Soup, un brand românesc proaspăt și cu planuri mari, care deja își vinde produsele pe piața internațională.

Un nume care incită și care este esența a ceea ce își doresc să aducă în prim plan cei doi creatori din spatele lui: un mix de valori și repere culturale, un tot care pleacă de la lucrurile dragi lor, care îi provoacă și care amprentate de ei devin un mix de elemente, o “supă” de idei.

Culture Soup sunt Miruna Ștefănescu și Sergiu Simion. Ea este absolventă a Universității   Naționale de Arte din București, secția foto-video, iar el a terminat Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” și profesează ca arhitect în București. Până la Culture Soup, Miruna a trecut printr-o serie de joburi, care se unesc astăzi într-o experiență precum asul din mânecă: editor foto la un ziar mare pe vremea aceea, graphic designer, a făcut design de ambalaj (packaging) și a fost art director în advertising și digital image technician pentru câteva luni.

Poate o să zici “Aaa, încă un brand de modă care face tricouri”. Însă tocmai această zonă suprasaturată au vrut ei s-o exploreze; provocarea era prea mare pentru a nu fi acceptată de curajoșii întreprinzători de la Culture Soup. “Credem că nu ne putem diferenția de restul sutelor de branduri decât prin idee, abordare și execuție. Nu credem că facem modă și nu dorim să ne poziționăm așa. În schimb ne dorim ca oamenii care ne cumpără tricourile să le păstreze și după ce se rup”, ne spune Miruna zâmbind.

Zâmbim și noi cu complicitate, pentru că, să ajungi să fii atât de îndrăgostit de grafica unui tricou încât să-l păstrezi sau să-l transformi în altceva, e un mare compliment pentru creatorii săi. Și le urăm să li se îndeplineacă dorința cât mai des cu putință. 🙂

Așadar lansarea pe piața locală a însemnat tricouri, însă proiectul Culture Soup a început să prindă contur încă din primăvara lui 2011. Materializarea proiectului (punerea la punct a conceptului, găsirea unei formule vizuale, identitatea de brand și partea logistică) a durat aproape un an, așa că s-au lansat în aprilie 2012. “Proiectul a început dintr-o nevoie personală de exprimare și din dorința de a face un lucru frumos și cu sens, credem noi, de care să se poată bucura și alții”, adaugă Miruna.

Vei putea admira, cumpăra și dărui tricouri și decorațiuni de Crăciun + alte surprize pe care Culture Soup vi le pregătește la Made in RO – Design românesc de dat în dar, 22-23 decembrie, La Copac (str. Pitar Moș nr. 23, colț cu Arthur Verona).

Folosiți motive tradiționale în grafica tricourilor voastre. E mai degrabă un trend sau un mesaj?

Folosim și imprimeuri inspirate din arta populară românească, dar nu numai. UFOlk este una dintre colecțiile noastre. Dar mai avem și colecțiile ISM, Homage și Exposition inspirate din artă, film și respectiv teatru.

UFOlk reprezintă o pledoarie pentru portul românesc și arta decorativă românească, pentru țăranul autentic, pentru lucruri și valori care nu au murit. Doar că trebuie să devenim conștienți de acest lucru. Nu dorim să replicăm portul românesc, dorim să punctăm că el există, că este viu și că arta decorativă românească are elemente atât de frumoase încât merită să le cunoască întreaga lume. Când ne-a venit ideea nu era un trend, erau, cred, încă două persoane care abordau această temă. Acum a devenit însă o tenință, ceea ce ne bucură, atâta timp cât mesajul este coerent și lumea îl percepe corect.

Care sunt atuurile tricourilor voastre?

Mesaj simplu + Calitate + Made in Romania.

Care e profilul celor care își doresc tricourile voastre?

Credem că publicul nostru țintă se selectează automat și de la sine. Dar dacă ar fi să le facem un profil, credem că sunt aceia cărora le place și consumă artă, ilustrație, stencil, design, film de artă, dans, teatru, poezie, literatură, muzică. Oameni cu anumite preocupări și repere culturale. Sigur, la fel de bine poate să fie și restul lumii. Colecțiile UFOlk și Exposition au avut cel mai mare succes până acum.

Ce v-a mai adus anul acesta după lansarea brandului? Am citit despre faptul că sunteți prezenți și pe Society6.

Pe lângă lansarea celor 4 colecții (ISM, HOMAGE, UFOLK și EXPOSITION) și a celor două site-uri (www.culture-soup.com și www.culture-soup.ro) a însemnat un volum de muncă intens pe partea de promovare, care de abia acum începe să dea roade. Tricourile noastre sunt disponibile și în afară, iar de curând am intrat și pe Society6 unde însă nu avem tricouri, ci câteva obiecte imprimate cu grafica noastră: printuri, huse de laptop și de telefon, precum și perne decorative. Suntem prezenți cu tricouri în standul ROD din librăria Cărturești Verona, încă din luna martie 2012.

Unde vreți să duceți Culture Soup? Cât de departe? La ce alte suporturi vă mai gânditi pentru grafica pe care acum o imprimați pe tricouri?

Culture Soup va fi umbrela sub care se vor adăposti și materializa multe idei, din diverse zone. O să amintesc doar câteva: print, textile, obiecte funcționale, mobilier și poate toate acestea vor culmina într-o expoziție. 🙂

Ce planuri aveți pentru noul an? Ce mai puneți la cale?

Avem foarte multe planuri, o listă cu multe subpuncte. Prioritar este să ieșim și în Asia cu proiectul nostru. Deja avem un feedback bun din zona aceea. Al doilea lucru ca importanță este să creștem vizibilitatea în Europa și să o accentuăm pe cea de aici. Din punct de vedere creativ, o nouă colecție de tricouri pentru primăvară și finalizarea primului obiect de mobilier cu amprenta Culture Soup.

Ce pregătiți pentru Made in RO – Design romanesc de dat în dar?

Pentru Made in Ro, pregătim tricouri din cea mai recentă colecție, UFOlk2, proaspăt lansată în noiembrie, o serie de obiecte, decorațiuni de Crăciun marca Culture Soup și ceva ce preferăm să rămână surpriză.

Ne vedem la Made in RO! Facebook event aici.

Fotografii: Culture Soup

4 Comments

 1. grigoras

  buna ziua.
  asi vrea sa aflu daca aceste tricouri se pot cumpara prin internet, dat fiind faptul ca locuiesc in italia.
  o seara placuta.

 2. Buna,

  Tricourile pot fi comandate online, exista si http://www.culture-soup.com/. Spor la cumparaturi si ne bucuram ca iti plac!

 3. […] Miruna Ștefănescu și Sergiu Simion, designerii Culture Soup, i-am cunoscut anul trecut în decembrie, cu ocazia primei ediţii a Made in RO, târg de design […]

 4. […] i-am cunoscut, ne-au spus “Ne dorim ca oamenii care ne cumpără tricourile să le păstreze și după ce se rup”. La ediția Made in RO din mai, ne-am zis că exact în felul acesta le-am purta și noi maiourile […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed