Cum aduci lumina naturală și în cele mai întunecate spații din casa ta?

Ei bine, totul a pornit de la aceste imagini

Sunt dintr-o casă daneză care ne-a trezit curiozitatea (și ție, nu?): ce-i cu “hublourile” acestea în plafon? 🧐 Să fie, oare, niște corpuri de iluminat încastrate? Un pic de cercetare suplimentară ne-a dat răspunsul: sunt, de fapt, tuneluri solare VELUX, prin care poți avea lumină naturală și în cele mai întunecate spații din casa ta. Și așa a apărut un nou episod al serialului nostru feat. VELUX.

Citește și: Suntem pe o pajiște din Franța, într-o casă colectivă cu multă lumină

Rotundă și democratică

Chiar dacă numele oficial este tunelul solar VELUX pentru acoperișul terasei, „fișa postului” este ceva mai cuprinzătoare: a fost creat pentru orice spațiu în care lumina naturală ajunge cu greu și unde este imposibilă montarea ferestrelor VELUX clasice – adică în holuri, pe casa scării, în băi și dressing-uri. Lumina naturală e a tuturor (spațiilor), nu?  

Mai ales că nu este nevoie să faci exerciții de acrobație în spații înguste ca să montezi un tunel solar: are o cercevea detașabilă, așa că montajul începe din exterior, de pe acoperiș, ca apoi să cobori ușor tubul. Nu te speria nici dacă nu ești vreun maestru al îndemânării: sistemul Flexi Loc te va ajuta să asamblezi tunelul rapid și ușor, printr-o simplă îmbinare a pieselor.

Scopul principal al tunelului solar este să capteze dinamismul luminii naturale pe tot parcursul zilei și să îți ofere cât mai mult din ea.

În plus, tunelul solar are propriul său design touch, desigur. Aplica interioară este foarte discretă și ușor camuflabilă în orice amenajare, iar difuzorul pentru geamul tunelului include inelul de sticlă transparentă EdgeGlow, care filtrează, transformă și răspândește eficient lumina naturală în interiorul casei.

🔦 Găsești EdgeGlow exclusiv în tunelurile solare VELUX!

tunel

Vei avea de ales între două variante, în funcție de coordonatele construcției și de înălțimea acoperișului tău tip terasă – trecem acum la o bucată de poveste în cheie tehnică:

  • Tunelul solar flexibil pentru acoperiş terasă (TCF) ți se potrivește dacă unghiul dintre plafon și panta acoperișului este foarte redus și lungimea tunelului cuprinsă între acoperiș și tavan este de maximum 0,9 m. Este super reflectorizant (ți-am spus noi că lumina naturală nu-i opune pic de rezistență), ușor de asamblat, iar difuzorul lui vine la pachet cu un kit de izolare termică. Fereastra din exterior este din PVC și este protejată de o cupolă acrilică.
  • Tunelul solar rigid (TCR) este opțiunea câștigătoare pentru tine dacă ai de-a face cu distanțe mari între acoperiș și tavan: cu ajutorul extensiilor, tunelul rigid poate fi extins până la maximum 6 m. Și el are pe interior un strat reflectorizant, ceea ce duce la o reflexie a luminii de până la 98%! Kitul de izolare termică și fereastra exterioară din PVC sunt parte și din acest ansamblu.

🔦 De reținut: tunelul solar VELUX are nevoie de o pantă a acoperișului cuprinsă între 0° – 15°.

Citește șiDeasupra Copenhagăi, într-un loft ca o ședință de terapie prin lumină

O ultimă informație simpatică vine sub forma unei mini-ghicitori: cine câștigă bătălia tunelul solar vs. un bec de 60W? Calculatorul de lumină creat de VELUX are răspunsul, printr-o aplicație care îți recomandă modelul de tunel care ți se potrivește, în funcție de localizarea casei și de specificațiile ei tehnice (dimensiunile încăperii, tipul învelitorii, panta și înălțimea acoperișului etc). În plus, îți arată cantitatea de lumină naturală adusă de un tunel solar în comparație cu cea artificială, pe care o primești de la un bec obișnuit. Welcome, sun! 🌞

Pătrată și protejată de sticlă

Totuși, câte forme poate lua lumina naturală? Pentru că am elucidat misterul tunelurilor solare din casa daneză, am continuat să îi privim fotografiile… asta până am descoperit că lumina naturală poate fi de-a dreptul pătrată, casetată!

Încă o tură de căutări și am dat iarăși peste răspuns: sunt ferestrele VELUX pentru acoperiș terasă, cu protecție din sticlă. O soluție pe care trebuie neapărat să o pui pe listă dacă acoperișul tău are o pantă de maximum 15°: sticla bifează și criteriul estetic (își menține forma și claritatea geamului pentru că este rezistentă la grindină și gheață), și cel funcțional (are efect izolator, deci te protejează împotriva temperaturilor extreme și reduce zgomotul).

Citește șiCâtă nevoie are casa ta veche de o renovare?

Dacă te atrage ideea ferestrelor VELUX pentru acoperiș tip terasă, află că și aici ai de ales între două variante, în funcție de panta acoperișului și de tipul sticlei:

  • Fereastra cu protecție din sticlă curbată este o alegere bună dacă panta acoperișului tău este cuprinsă între 0 și 15°. Datorită curburii sticlei, vei avea întotdeauna parte de lumină naturală, iar ploaia se va scurge cu ușurință de pe suprafața ferestrei – este meritul funcției inovatoare CurveTech. Ba mai mult, asta face ferestrele din sticlă curbată suficient de cool încât să devină o adevărată piesă de design a acoperișului.
  • Ferestra cu protecție din sticlă plată este concepută pentru acoperișuri cu pante între 5 – 15°. Avantajul principal: are o rezistență ridicată la zgârieturi, datorită foii de geam cu o grosime de 4 mm, și se camuflează perfect în suprafața acoperișului datorită profilului de aluminiu care o înconjoară. Avantajul secundar (dar foarte important): suprafața geamului este tratată special pentru curățare ușoară! 

Știi deja că suntem fani declarați ai luminii naturale, dar o să ne oprim momentan cu analiza posibilelor ei forme. Totuși, dacă ai nevoie de informații suplimentare, prietenii de la VELUX îți stau la dispoziție cu instrucțiuni și sprijin tehnic. Să fie 🌞!

Fotografii: prin VELUX

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed