Deasupra Copenhagăi, într-un loft ca o ședință de terapie prin lumină.

Noiembrie în oraș arată de multe ori ca o amenajare necalibrată la nevoile celor care o folosesc. Este prea rece, prea întunecos, prea aducător de melancolii și oboseală, prea întunecos (da, e atât de întunecos încât am simțit nevoia să spunem asta de două ori). Bine, știm că noiembrie în București nu a bifat anul acesta (toate) însușirile obișnuite, dar în Copenhaga lucrurile stau un pic diferit. Ne-am dat seama de asta privind imaginile unui loft pe care l-am descoperit datorită prietenilor de la VELUX – un living foarte luminos, pe care proprietarii îl pot accesoriza oricând vor cu trei balcoane care acoperă acum un întreg perete lateral al încăperii. În plus, este remediul perfect la clasicele winter blues*. Hai să-i aflăm povestea: episodul 5 din serialul nostru feat. VELUX e pe cale să înceapă!

*melancolie cauzată de lumina naturală scăzută din timpul sezonului rece.     

Living-ul/loft dintr-o clădire situată în districtul Nørrebro al Copenhagăi este, de fapt, rezultatul unei…răzgândiri. Noii proprietari ai spațiului, o familie tânără cu un băiețel de 2 ani, locuiau deja în clădire când loft-ul de deasupra apartamentului lor de două camere a fost scos la vânzare. Ocazia perfectă: familia în creștere avea nevoie de spațiu suplimentar, iar loft-ul părea că abia așteaptă să fie transformat în terasă. Așa că l-au cumpărat și s-au pregătit pentru renovare.

Aici a intrat în scenă, însă, arhitectul cuplului, Lasse Grønnerup Johannesen de la biroul danez Werkt, care a avut o altă viziune:

“<<Sună bine, dar vă dați seama cât spațiu veți dedica unei terase pe care o veți folosi doar pe timpul verii?>>, ne-a spus. Și dacă ne gândim că locuim în Danemarca, nu în sudul Franței, ne-am dat seama ușor că nu e soluția cea mai potrivită”, au povestit proprietarii. 

Adevărata soluție a venit tot de la arhitectul proiectului: VELUX Cabrio, despre care ți-am mai povestit aici – un mini-balcon pe care îl poți “plia” din câteva mișcări, așa cum vezi în filmulețul de mai jos. Jumătatea superioară a structurii se deschide în exterior, ca o fereastră de mansardă, iar jumătatea inferioară glisează în exterior.

“Am urcat în spațiul de deasupra apartamentului nostru, iar acolo ne aștepta o priveliște superbă asupra întregului oraș, care ne-a luat prin surprindere. Asta ne-a dat de gândit: ce ne dorim pentru noul nostru nivel? Am decis că soluția cea mai bună este un living cu o mulțime de colțișoare confortabile și luminoase, de care să ne putem bucura pe tot parcursul anului. Iar de aici până la cele trei VELUX Cabrio nu a mai fost decât un pas”.

Balcoanele VELUX Cabrio sunt o soluție isteață și în cazul familiilor cu copii mici – doar adulții le pot manevra din câteva mișcări.

Proiectul a inclus și conectarea celor două niveluri ale apartamentului, ceea ce a trimis lumina din living și în zonele vechi ale casei. Ca urmare, chiar dacă noua scară interioară a “furat”, de fapt, o parte a dormitorului, spațiul, mult mai luminos acum, pare pur și simplu mai mare 🙂 .

“Lumina naturală din abundență dimineața este esențială pentru a păstra un ritm circadian echilibrat”, spune WHO Europe 2013, pe care VELUX l-a folosit ca să creeze principiile de design “Outside-in”, despre care ți-am povestit aici. Având asta în minte, te lăsăm la final cu acest îndemn la visare: cu ce sentiment ți-ai începe ziua după un mic dejun într-un balcon luminos din care poți să străbați cu privirea o bucată bună de oraș și să vezi în fiecare zi natura de la înălțime? 🙂

Fotografii: prin VELUX, velux.ro, facebook.com/VELUX 

One Comment

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed