Suntem pe o pajiște din Franța, într-o casă colectivă cu multă lumină

Probabil vi s-a întâmplat și vouă: într-o seară, la o întâlnire cu prietenii sau într-o vacanță de grup, cuiva îi vine o idee și toată lumea se amuză un pic… visător. „Cât de tare ar fi să locuim cu toții împreună?”. Pentru un grup de prieteni din Franța, care studiaseră arhitectura în Bretania, această idee a luat o formă concretă: o casă colectivă care a primit numele de Les Pieds Verts (Picioare Verzi) și pe care au conceput-o împreună pe trei parcele alăturate de la marginea orășelului Erdeven. Pe scurt, un nou tip de locuire, cu acoperișuri verzi, în egală măsură separate și unite de sere care se scaldă în lumină.

Iar unde există lumină naturală, arhitectură și design, sunt și ferestre VELUX – vezi ferestrele de mansardă? Îți spunem mai jos întreaga poveste a casei, într-un nou episod al serialului nostru feat. VELUX

Citește și: Deasupra Copenhagăi, într-un loft ca o ședință de terapie prin lumină

Proiectul a pornit cu un mare avantaj: arh. Benjamin Jardel și arh. Nicolas Epaillard (biroul j+e architectes) se numără printre co-proprietarii casei. Cele patru unități cu etaj găzduiesc 3 apartamente private, o zonă comună pentru birouri, o spălătorie, o grădină de legume și o parcare. Apoi, la rândul lui, fiecare apartament are câte o grădină și o terasă. Totul, într-un cadru natural aflat la intersecția dintre două drumuri de țară, neasfaltate.

În ciuda avantajului pe care l-am menționat deja, proiectul Les Pieds Verts a fost o provocare chiar de la primele schițe: propune o nouă estetică domestică, desprinsă de tradițional și gândită cu atenție la natură și la economia zonei. Casa are emisii de carbon foarte scăzute și este creată doar din materiale locale – Erdeven face parte dintr-o zonă peisagistică protejată, cu reguli foarte stricte, așa că arhitecții au fost nevoiți să convingă autoritățile că șindrila și acoperișurile verzi se vor încadra firesc în mediul înconjurător.

Citește și: Câtă nevoie are casa ta veche de o renovare?

Tot setul de reguli ale zonei au dictat și forma construcției: volumul este de înălțime redusă, iar acoperișul are, în mod obligatoriu, un unghi de 45°. Ca urmare, o casă cu două etaje, cum era nevoie pentru cele 3 cupluri de prieteni, a impus o colecție întreagă de ferestre de mansardă.

„De-a lungul procesului de design, am fost în permanență conștienți de intensitatea corectă a luminii în fiecare cameră. Soarele se revarsă în livinguri, în vreme ce ferestrele VELUX asigură nivelul adecvat de lumină în dormitoare. De altfel, soarele aduce viață în arhitectura noastră și este prima sursă de încălzire. Îi depozităm energia mulțumită izolației de mare performanță și materialelor folosite, ca să o distribuim apoi folosind sistemul de ventilație cu dublu circuit. Lumina ne păstrează în contact direct cu mediul”, povestește Benjamin Jardel, arhitect și co-proprietar al casei.

Casa colectivă pe interior

Cele patru unități (3 apartamente și un spațiu de birouri) sunt prinse în același ansamblu armonios, dar asta nu a impus și o uniformizare a designului interior. Desigur, pereții albi și pardoselile din lemn au oferit cadrul perfect pentru personalizare după gust

Privind imaginea de mai sus, poate că te sperie un pic decizia de a folosi trepte acrobatice, fără balustradă. Dar, trecând peste asta, nu te-a inspirat și să simți textura materialelor? Este tot meritul ferestrelor VELUX: zonele de zi generoase de la parter sunt deschise și pe orizontală, și pe verticală, așa că au o înălțime dublă și sunt iluminate natural de ferestrele din acoperiș. Mai multă lumină, circulație mai ușoară a aerului, umiditate redusă.

Citește și: Cum se vede lumea de la fereastra mansardei tale?

La etaj, dormitoarele și băile sunt luminate direct de ferestrele de mansardă VELUX. De altfel, arhitectul districtului, cel care a aprobat forma finală a proiectului Les Pieds Verts, a confirmat că aceasta este singura soluție care permitea un acoperiș tradițional, lung și drept.

Casa nu are pereți portanți la interior, așa că fiecare spațiu este diferit, fără compartimentări standard. Ne-au plăcut trecerile neașteptate și combinațiile îndrăznețe de materiale: mai sus, riflaje de lemn și policarbonat, același material care îmbracă serele separatoare și acoperișul.

La capitolul izolație, întreaga casă a mizat pe resurse biodegradabile și reciclate: paie și cânepă, șindrila de pe fațadă este netratată suplimentar, apa de ploaie colectată este folosită în sere.

Casa colectivă Les Pieds Verts a început în 2013 ca un proiect pentru trei cupluri, dar de atunci s-a dezvoltat simțitor: șapte copii s-au născut de la începerea construcției. Nu a fost o problemă – lumina și ventilația, grădinile împrejmuite și zonele de joacă sigure de sub acoperiș conturează un spațiu sănătos chiar și pentru cei mai tineri dintre locuitori. Noi spunem că este un proiect de reținut ca sursă de inspirație 😉.

Foto: Antoine Mercusot (exterior) și Fanch Galivel (interior) pentru VELUX

One Comment

  1. Monica

    O idee foarte interesanta!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed