Cum amenajezi un apartament dacă nu știi cine va locui în el?
Răspuns posibil: improvizezi un focus group, aduni câteva brief-uri minimale și le pui în aplicare ulterior. Cel puțin, aceasta a fost soluția la care a recurs arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design, autorul unuia dintre proiectele incluse în cea mai nouă ediție a albumului Lifestyle Design Interior by Delta Studio: un apartament de 103 mp dintr-un ansamblu rezidențial nou din București, care a căpătat astfel culori cuminți, funcționalități dinamice și spații de depozitare mascate. Mobila este lucrată de o echipă internă Pure-Mess. Pe larg, povestea stă astfel:
Media vârstelor celor 8 cupluri cu care a discutat arhitectul a fost cuprinsă între 29 și 36 ani, toți cu dorința de a salva timp și de a se muta repede. Media cerințelor lor: tonuri neutre, dar accente de culoare, funcționalitate ridicată și depozitare eficientă, toate susținute de conturi de Pinterest foarte consistente 🙂 . Citește și: Cât te costă să amenajezi creativ un apartament de 2 camere într-o garsonieră de 37 mp Echipa Pure-Mess a primit libertate deplină, așa că a completat brief-ul pe care l-a obținut de la potențialii clienți cu inserții eclectice de texturi naturale (lemn, piatră) și volume care configurează o amenajare dinamică și versatilă. Livingul cu dining inclus este spațiul cel mai generos din apartament, deci și-a permis o cromatică temperată, care nu sporește vizual limitele încăperii. Peretele îmbrăcat în tapetul care imită cărămida aparentă texturată (Xtdeco) este principalul pol al amenajării, cel care dictează toate celelalte nuanțe. Contraponderea luminoasă este meritul suprafețelor vitrate foarte mari, iar diningul este cel care profită cel mai mult de asta – oh, cafeaua de dimineață privind spre curte! ❤️ Bucătăria privește spre dining din spatele ușilor glisante din sticlă – este o soluție de mijloc dacă îți plac spațiile deschise, dar îți dorești să gătești fără teama că aromele se întind în toată casa. Funcționalitatea guvernează amenajarea bucătăriei longitudinale: cromatica deschisă sporește luminozitatea și păstrează unitatea vizuală, insula de bucătărie are triplu rol (depozitare, blat de lucru, luat masa), electrocasnicele sunt încorporate, iar spațiile de depozitare sunt mascate. Bucătăria este și unul dintre “terenurile de luptă” despre care ne-a povestit arhitectul ca răspuns la întrebarea noastră despre cele mai mari provocări ale proiectului:
Citește și: Cum să ai cât mai multe spații de depozitare într-o garsonieră de 51 mp? Tapetul-cărămidă aparentă acoperă ambele părți ale peretelui dintre living și bucătărie. La celălalt capăt al holului central stă zona de noapte: dormitorul matrimonial reia cromatica livingului și mărește vizual spațiul prin șifonierul-oglindă ⇑, iar dormitorul suplimentar este spațiul care își propune să răspundă mai multor funcționalități – o zonă de lucru, o zonă de spații de depozitare, un spațiu de noapte cu somieră ⇓. Oglinda solară din baia matrimonială vine de la Dream Home Design. Încheiem povestea post-“focus group” spunând că întreaga amenajare, inclusiv realizarea conceptului, a durat aproximativ 3 luni, iar bugetul, care a inclus prețul și montarea electrocasnicelor, a ajuns la aproximativ 27.000 Euro. Pe gustul tuturor cuplurilor chestionate, îndrăznim să spunem 🙂 Fotografii: Andrei Tudoran |