Cum arată o intervenţie artistică în sala de aşteptare a unui spital din Bucureşti

Această instalaţie stă acum pe peretele din sala de aşteptare a Policlinicii Alfred Rusescu, din Bucureşti, şi a fost realizată de artiştii I Love Bucharest, ale căror cele mai cunoscute intervenţii artistice în spaţiul oraşului sunt poate picturile din staţia de metrou Gara de Nord, dar şi băncile-zebră, alb cu negru, pe care deseori ne odihnim în staţia de metrou de la Victoriei.

Noul lor proiect, Anima Sana, constă într-o intervenţie artistică în spaţiul a două săli de aşteptare şi al unui culoar de acces în cabinetele medicilor din clădirea Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”, cu lucrări create de tineri artişti vizuali.
Lucrările sunt inspirate de specificul spaţiului şi de “publicul” pe care-l găsesc aici (pacienţi, însoţitori, cadre medicale), iar formele lor colorate, jucăuşe reiau anatomia corpului uman pe înţelesul copiilor.

“Includerea artei într-un spațiu public de sănătate contribuie la procesul de vindecare, la înfrumusețarea spațiului și ameliorarea atmosferei, la crearea unui cadru relaxant, primitor și la ameliorarea relațiilor dintre specialiști și pacienți. ANIMA SANA educă mintea, bucură spiritul și contribuie la însănătoșirea trupului. Efectele pozitive ale artei în sănătatea și tratamentul corpului sunt de multă vreme cunoscute, iar relația dintre artă și sănătate este recunoscută și sprijnita prin politici și fonduri publice la nivel național în țări din lumea întreagă.”, spun artiştii I Love Bucharest.

Ne bucurăm că spaţiul atât de tensionat uneori şi gol al unei săli de aşteptare dintr-un spital a  primit acest suflu colorat, dinamic, educativ şi amuzant. Proiectul Anima Sana a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural National, iar artiştii care în ultimele luni au creat cele peste 14 lucrări de artă sunt: Irina Abaza, Marilena Burcea, Oana Buzoianu, Mihaela Ciustea, Aneli Munteanu, Mara Patriche, Gabriela Rusu şi Cristina Taraş.

Poţi vedea fotografii de making of al lucrărilor aici.

Sperăm ca acest proiect pilot să continue sub alte forme în spaţii de sănătate şi tratament din România.

Fotografii: I Love Bucharest

2 Comments

  1. Superba initiativa!

  2. Foarte frumos, bravo!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed