Lângă Cișmigiu, un apartament din blocul florentin este gata pentru noi proprietari

Nu știm de câte ori te-ai plimbat prin București cu iluzia că ești un turist într-un oraș care te ia prin surprindere. Dacă, însă, ai ajuns până acum pe strada George Vraca, pe o laterală a parcului Cișmigiu și la câteva minute distanță de Sala Palatului și Calea Victoriei, atunci suntem siguri că ai rămas măcar câteva secunde cu ochii pe spectaculosul bloc florentin, care a fost ridicat în anul 1940 la numărul 7.

Noi l-am revăzut chiar zilele trecute, când am vizitat un apartament renovat recent, care a integrat elemente de design moștenite și frumos păstrate într-o amenajare cool și cochetă și își așteaptă noii proprietari. Îți spunem povestea lui mai jos.

Apropo, dacă vrei să programezi o vizionare sau să afli mai multe detalii despre apartament și prețul acestuia, sună la 0730 177 137 (Andreea Șola) sau 0729 888 777 (Ionuț Bălău).

Toate ușile din apartament sunt cele originale, iar ușa de la intrare, din lemn, ne-a plăcut în mod special. 

Gazdă ne-a fost Lorena Duicu, absolventa cursului nostru de design interior feat. Creative Learning despre care ți-am mai povestit în ultimii ani, de când a început să semneze revitalizări și amenajări ale apartamentelor din imobile cu istorie și farmec din vremurile interbelice. Ca informație din culise, fiecare dintre proiectele ei de până acum și-a găsit noii proprietari chiar în comunitatea de cititori Designist 😉.

Citește și: Pe Bulevardul Dacia, un apartament interbelic proaspăt renovat își aștepta noii proprietari

Dar să revenim la apartamentul din blocul florentin. Înainte de toate, dacă ai de gând să-l vizitezi și tu, îți recomandăm să folosești (și) scările: o să vezi că multe dintre ușile de pe paliere sunt identice, aceleași de la construcția imobilului, și chiar și cele mai noi se aliniază aceluiași stil de inspirație modernistă. Merită menționat că și liftul original este cel puțin la fel de instagramabil – crede-ne pe cuvânt chiar dacă nu avem fotografii 😊.

Legat de imobil în sine, îți spunem că a fost construit în anul 1940 și are structură de rezistență din beton. Ce nu are este urgenţă sau risc seismic, așa că ne permitem să spunem că este unul dintre cele mai elegante și bine îngrijite clădiri din zonă.

Apartamentul are o suprafață utilă de 49 mp compuși dintr-un vestibul, o baie cu duș walk-in, o cameră de zi împărțită în loft pe structură de rezistență metalica şi living cu bucătărie + un dormitor separat. Înălțimea camerelor este de 3,2 m, iar coloana din lemn pe care o vezi mai sus aparține unei arcade neașteptate, care separă cele două porțiuni ale zonei de zi și a fost păstrată din amenajarea originală . Încăperile au ferestre largi, așa că sunt foarte luminoase, și au fost amenajate într-un spirit ușor industrial, însă lasă loc  viitorilor proprietari pentru personalizare.

Citește și: Cum a amenajat o absolventă a cursului nostru de design interior un apartament bucureștean, de la 1945

Fiecare dintre corpurile de iluminat din apartament au fost descoperite după o adevărată vânătoare desfășurată în magazine online și offline. Reflectorul cu bec LED de mai sus este printre preferatele noastre.

Finisaje și transformări

Caloriferele clasice și solide, din fontă, au fost păstrate din forma originală a apartamentului. Tâmplăria exterioară a geamurilor a fost schimbată. 

La fel ca în cazul fiecăruia dintre proiectele ei pe care ți le-am prezentat până acum, Lorena a gândit apartamentul din blocul florentin sub semnul flexibilității și al adaptabilității: este un spațiu pregătit și pentru nevoile probabile ale omului actual, și pentru cele care pot să intervină în viitorul apropiat, odată cu dezvoltarea tehnologiei.

Un exemplu limpede: apartamentul a trecut prin lucrări complete de renovare, iar sistemul electric a fost refăcut în totalitate: au fost montate 50 de prize, răspândite în fiecare colț al casei, pentru accesibilitate maximă, iar întrerupătoarele sunt montate simplu sau în sistem cap scară, în funcție de necesitatea utilizării spațiului. Apropo, dacă îți place să gătești, trebuie să știi că noul sistem are siguranță directă pentru cuptorul electric și port suplimentar pentru eventuale completări ulterioare.

Autonomia a fost una dintre prioritățile proiectului, așa că apartamentul a primit 2 boilere pentru bucătărie și baie, chiar dacă blocul are în continuare o centrală perfect funcțională. Și ceva ce sigur o să-ți placă dacă pui accent pe hidratare: chiuveta de la bucătărie are un sistem compus din 3 filtre dedicat apei potabile și totul vine cu un contract de mentenanță pentru fiecare 6 luni, pentru siguranță și igienă.

Ajungem la capitolul finisaje, cu detalii utilitare. Toate pardoselile și pereții au fost curățate până la plăcile de beton sau până la cărămidă, după caz. Dacă ai privit până acum fotografiile, dar nu ai reușit să reperezi materialul care îmbracă podeaua, avem noi clarificări: este microciment semi mat, cu plăci de ciment colorat inserate strategic, ușor de curățat constant.

Totuși, Lorena ne-a povestit că, pe cât este de simplă întreținerea ulterioară, pe atât de migălos a fost procesul de montare a microcimentului, pentru care este nevoie de adevărați specialiști: foarte pe scurt îți spunem că la bază stă izolația, peste care se așază șapa și placa de stabilizare a șapei, apoi o peliculă de autonivelantă de doar câțiva milimetri și, în sfârșit, straturile de sigilare obligatorii pentru un microciment rezistent.

Trivia: după turnarea șapei, Lorena a conturat modelul asimetric de fixare a plăcilor de ciment colorat care au fost apoi tăiate individual, cu flexul. Cum să duci migala la un nivel superior? Exact așa 😊.

Ca amănunte orientative ale proiectului:

🛒 microciment: 50 euro / mp + TVA (costul nu implică pregătirea suportului, ci doar două straturi de ciment + trei operațiuni de ceruire / sigilare);

🛒 plăcile de ciment colorat (de la Piatra Online): în jur de 300 lei/mp;

🛒 vopseaua decorativă din bucătărie este Benjamin Moore.

Să nu crezi că o pardoseală de microciment își poate găsi locul doar în spațiile de zi: în apartamentul din blocul florentin se continuă și în dormitorul care se află în spatele zonei de zi. 

În baie, coordonatele finisajelor se modifică, datorită suprafeței restrînse: pardoseala este acoperită de plăci decorative din ciment colorat în masă de la Piatra Online (aceleași pe care le-ai observat la începutul poveștii, în vestibul), iar peretele dușului walk-in are un placaj de cărămidă de marmură, care deschide încăperea.

🛒 cărămida de marmură: în jur de 230 lei/mp (costul include TVA, dar nu cuprinde și sistemul de suport, adezivul, chitul sau soluțiile de impregnare, care au fost achiziționate separat).

🛒 Pentru diminețile de iarnă – apartamentul are încălzire electrică în pardoseala băii, cu panou de control digital: 800 euro.

Și încă o informație din culise: Lorena ne-a mai povestit că, înainte de începerea lucrărilor de renovare, a cerut un scurt brief de la cel mai recent locatar: ce modificări de detaliu trebuie să facem ca să corectăm fiecare imprecizie și să sporim confortul locuirii? Răspunsul a venit ferm și a adus rezolvări de care sigur o să te bucuri dacă vei locui aici:

  • ca în multe dintre blocurile vechi din București, presiunea apei la baie lăsa de dorit ➡ conductele au fost înlocuite;
  • uneori, în casă se mai auzeau zgomote din apartamentului de alături ➡ pereții au fost izolați fonic, la fel și tavanul și pardoseala. Plăcile de plută pe care le-ai văzut în fotografii au și acest rol.

Amenajarea dormitorului se rezumă la strictul necesar, însă noi ne imaginam deja câteva etajere pentru cărți, pe care le poți monta pe panoul de plută, și două noptiere simpatice, suspendate de plafon 😊.

Un nou puzzle

Am lăsat la final una dintre cele mai interesante particularități ale apartamentului. Dacă și ție ți-a rămas privirea la treptele din lemn masiv din fotografia de mai sus și cuvântul loft ți-a sunat aproape exotic asociat cu un apartament din anul 1940, atunci avem informații interesante pentru tine: loftul cu înălțimea de 2 m este una dintre soluțiile de eficientizare a spațiului și de recompartimentare inteligentă propuse de Lorena.

„În afară de localizarea excelentă, ultracentrală, apartamentul m-a cucerit încă de la prima vizită cu interpretările multiple pe care le puteam da spațiului. Am hotărât să îi regândesc funcțiunile și să îi reordonez compartimentarea fără să îi sparg pereții: am supraînălțat o parte a zonei de zi și am creat astfel un loft susținut de structura metalică și lemnul masiv, pentru diversitate și bonus de depozitare”, ne-a povestit Lorena.

Depozitare la două nivele, completăm noi: camuflate sub întreaga suprafață a loftului, inclusiv sub trepte, se află zone de depozitare generoase în care poți ascunde orice electrocasnice, produse de curățenie sau accesorii, ba chiar și o bicicletă sau trotinetă electrică în vremurile de iarnă, este loc berechet. Îți recomandăm să le așezi pe toate în cutii speciale, cu roți, ca să poți ajunge la ele cu ușurință.

La nivelul loftului, depozitarea își găsește locul în dulapurile cu înălțime de 2 m care se află deja acolo. Chiar dacă în fotografii vezi un pat așezat în loft, e bine de știut că spațiul poate fi regândit: îl poți transforma în birou #workfromhome, într-un dressing suplimentar sau pur și simplu in a cosy nook pentru momentele de liniște diurne 😉.

Tot la capitolul depozitare, lângă dormitor ai la dispoziție un alt dressing încăpător.

Vrei să programezi o vizionare?

Încheiem povestea cu alte câteva mici amănunte care ne-au cucerit: așa-i, apartamentul nu are balcon, însă îți sugerăm să folosești asta ca pe un pretext pentru plimbările în Cișmigiu dimineața, cu o cafea bună în mână și multă vitamina D la dispoziție 😎. Iar pentru restul zilei, mai ales dacă lucrezi de acasă, o să te bucuri să afli că liniștea nu este spartă decât de cele câteva vrăbii și mierle care ciripesc în apropierea ferestrelor orientate spre spatele blocului florentin, departe de trafic.

Gata, noi ne-am bucurat destul de apartamentul din 1940 adus în 2021. Acum e rândul tău, casa își așteaptă cumpărătorul. Dacă vrei să îi faci o vizită sau vrei să afli detalii despre prețul apartamentului, sună la 0730 177 137 (Andreea Șola) sau 0729 888 777 (Ionuț Bălău).

Fotografii: prin Lorena Duicu / bucureșteanul.info

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed