Ce idei pentru casă am pus pe lista dorințelor

Am avut șansa, și prin natura job-ului, să ajungem în case frumoase, speciale, cu atmosferă (tocmai s-a întâmplat weekendul acesta), sau în showroom-uri impecabil amenajate și să exclamăm “Da, așa bucătărie/loc de luat masa/corp de iluminat/finisaj/ușă etc. mi-aș dori să am și eu la mine acasă.” Sigur ți s-a întâmplat și ție. Așa că am hotărât să facem un inventar sau, mai bine spus, un wishlist, al celor mai râvnite idei pentru casă și să le împărtășim cu tine. Tu ce ai pe lista dorințelor?

1. Locul de luat masa sau blatul de lucru cu chiuveta la fereastră? Câștigă locul de luat masa, dacă ai mașină de spălat vase și nu te mai încurci cu spălatul manual. (Altfel, votăm pentru a aloca zona de la fereastră chiuvetei.) Oricât de mic ar fi locul de luat masa, dacă e la ferestră, se schimbă perspectiva.

2. Glaf lat pentru plante aromatice, decorative sau alte obiecte. Să speli vasele sau să gătești cu ochii pe geam nu se compară cu “pedeapsa” de a sta cu fața la perete, trebăluind. Iar glaful lat al ferestrei te lasă să te exprimi decorativ și într-o zonă, altfel moartă.

3. Tablă de scris cu creta. Oriunde și oricând. Nici nu te costă mult să vopsești un perete sau doar o porțiune cu vopsea specială, pe care se poate scrie cu creta. Ca să nu mai menționăm frigiderul SMEG. Ne-a rămas însă gândul la cel roz, vintage pop, după ce am făcut fotografiile într-un apartament bucureștean, pe care ți-l vom prezenta în curând.

Să ne mai jucăm doar! După cum spuneam mai sus: scrii rețete, lași mesaje, faci liste de cumpărături…

… Sau notezi citate. 🙂 Pentru că tot a venit vorba de tăblițe cu citate savuroase, îți reamintim că avem un concurs activ, care îți oferă șansa să câștigi o astfel de tăbliță.

4. Rafturi și etajere pline de cărți. Cărțile nu se ascund, se arată. Nu acceptăm nici o scuză: că se umplu de praf, că doarme pisica pe ele, că le molfăie copilul. O casă fără cărți e ca o poveste fără personaje.

5. O ladă de zestre în rolul măsuței de cafea. Ne plac mixurile de stiluri, iar o piesă veche într-un context contemporan îl face mai cald, mai personal.

6. Uși albe și deschideri ample. Dacă deschiderile ample țin de arhitectura interioară a casei, ușile albe țin de alegerile noastre. Știm pe cineva care și-a ales ușa de la intrare albă, pentru ca la interior finisajul alb al pereților să nu fie întrerupt de un dreptunghi maro sau negru.

7. Colț de citit la fereastră. Sau de răsfoit reviste. Sau de băut un ceai. Cum holurile nostre nu au ferestre, atunci poți aloca o parte din dormitor acestui colț.

8. Soba care ar completa colțul pentru citit. Știm, forțăm un pic lista dorințelor, însă nu ne putem abține. Până la urmă, mulți dintre noi își doresc o casă pe pământ. Iar vara, poți crea o atmosferă romantică doar cu niște lumânări vârâte în sobă.

9. Un birou cosy și artistic, ca să ne stimuleze creativitatea. Nu vrem să avem o groapă de nisip sub el, ca să stăm în picioarele goale și să ne simțim ca pe plajă (așa cum am văzut într-o poză care circula zilele trecute pe facebook); ne mulțumim cu o carpetă din lână, care, la o adică, poate fi expusă pe perete…

10. Atelierul de acasă. Îți mai trebuie o cameră în plus, în care să creezi ceva loc pentru expunerea lucrărilor tale, o masă mare de lucru și un colț de relaxare și discuții, unde să-ți primești clienții.

11. Un birou cât de mic, dar cochet să fie. Dacă locuiești într-o garsonieră sau într-un apartament mic, de două camere, uite că nu e nevoie să lucrezi la masa din bucătărie. Iar un scaun poate face diferența. Dacă mai este și Eames…

Și dintr-o debara desființată poți crea un mic spațiu de lucru.

12. Dușumea băițuită cu alb în dormitor. Nu e ca și cum am trece sub tăcere toate celelalte elemente care compun acest dormitor, în care pe loc ne-am cuibări, și ne-am dori doar dușumeaua. Însă totul pornește de la finisajele albe și accentele de nuanțe de pământuri.

13. Pat la fereastră și glaf pe post de noptieră. Condiția principală este să ai o priveliște frumoasă, nu să te trezești cu ochii în treburile vecinului care stă la același etaj cu tine, dar în blocul de vizavi. Dacă stai la ultimul etaj, te poți trezi privind cerul. Nu ar fi rau deloc. Măsuța de toaletă poate fi și birou, iar albul sare din nou în ajutorul spațiilor mici.

14. Noptiere neconvenționale, cum ar fi acest scaun vechi care poate, dacă nu ai fi fost tu să-l salvezi, ar fi ajuns pe foc. Iar ceva scenografie, mai ales că fundalul tapetului te îndeamnă să fii creativ, dă bine în dormitor.

15. Un perete din cărămidă, lăsată aparentă. Întotdeauna ne-a plăcut, iar un astfel de accent nici nu presupune un efort foarte mare. Evident, cu condiția să fie construcția din cărămidă :). Naturală sau albită? Greu de spus. Dacă însă vrei să faci din acest perete un fundal pentru câteva tablouri, atunci poate e mai bine să-l vopsești în alb.

Fotografii: alvhemmakleri.se, cărora le mulțumim pentru decorurile suedeze pe care le prezintă, de care am devenit dependenți.

10 Comments

  1. Foarte interesant “colajul” de idei.
    Si mie imi place foarte mult ideea suprafetelor cu vopsea cu efect de tabla de scris, dar am o intrebare. Spuneati in articol ca nu costa mult. Ca idee, stiti vreun pret concret? Eu stiu un singur magazin in Bucuresti unde se gaseste vopsea de felul asta, iar pretul pe care mi l-au spus mi s-a parut imens (circa 300 Ron pentru o suprafata de aprox. 1,5m2.). Multumesc.

  2. Andreea, ne bucuram ca-ti place colajul de idei. 🙂 Ai incercat cumva la Hornbach sau la Mr Bricolage? Exista o astfel de vopsea la Benjamin Moore, care are probabil un pret destul de mare, daca ne raportam la bugetul tau, insa este si una dintre cele mai bune din lume. Deci merita.

    300 de ron pentru un perete special este totusi un pret accesibil, zicem noi, avand in vedere ca si o baterie de chiuveta poate costa mai mult de atat. Clar, depinde de buget, de perspectiva…

    Am mai gasit pe net si tuburi la 250 ml, pentru handmade, care costa intre 35 si 60 de ron, gasesti pe net, dar asta daca accepti o solutie de compromis si vopsesti o bucata de lemn pe care sa-ti scrii citatul preferat. 🙂

    Iata aici: http://www.benjaminmoore.ro/Decorative/Diluant+pe+baza+de+latex/Vopsea+cu+efect+-+tabla+de+scris.html?Pag=1

    Speram ca te ajuta informatiile. Numai bine! 🙂

  3. Foarte frumos si inspirational, ca intotdeauna! Ne ocupam noi de lada de zestre 🙂
    Aici dovada:
    http://le-cose-animate.blogspot.ro/2012/10/green-roses-un-cufar-vintage.html

  4. Multumesc frumos pentru raspuns 🙂
    Da, de Benjamin Moore stiam si eu. Si da, depinde de perspectiva: 300 de lei pentru un peret nu este mult deloc, dar asta este pretul pe care mi-l calculasera ei pentru a vopsi o masuta de cafea, iar in cazul asta este cam mult.
    Cred ca pentru ce-mi trebuie mie ar fi ok si o vopsea si la tub, dar pe site-urile unde am mai gasit asa ceva, nu aveau si pe stoc…
    Numai bine si voua 🙂

  5. Maria

    Gasesti la Bricostore.

    Si mie mi-au placut ideile voastre. Unde as putea gasi un birou vintage? Cu cateva sertare mici deasupra, cu cateva sertarase sub blat…

  6. anda

    Buna Andreea, eu am gasit la Bricostore Baneasa aceasta vopsea, foarte avantajoasa la pret.
    http://www.bricostore.ro/intretinere-lemn/325766-vopsea-id-deco-copii-500ml-negru–3302150028437.html

  7. Iulia

    Minunat articol si pozele pe masura! Multumim pentru inspiratie! Daca nu este cu suparare, voi folosi si eu cateva imagini cu link catre voi 🙂

  8. Raluca

    Arata super wishlistul vostru! Cateva din idei erau si sunt si pe lista mea. Am totusi o nemultumire, sau poate este chiar o idee de articol, legata de tamplarie, mama ei de tamplarie. Cam toate imaginile pe care le vad la voi sunt cu tamplarie alba, de lemn presupun. Tocmai ne construim o casa asa ca mi-am pus o gramada de intrebari de genul ‘ce tamplarie folosesc toti oamenii astia de arata asa bine in fotografii?’ O tamplarie din lemn alba ar fi total nepractica in cazul meu. Pe cand niste interioare cu alt gen de tamplarie? Multumesc pentru inspiratie!

  9. Mi-a placut tare mult ideea pozitionarii chiuvetei in fata ferestrei. Mult! Ca si cufarul folosit pe post de masuta de cafea. Tabla de scris este si ea o idee minunata. Si eu m am bucurat in copilarie de o astfel de tabla , insa doar cateva luni dupa care mama se saturase de praful de creta care se depunea peste tot prin casa si mai ales sub tabla de scris. E minunata doar pentru cel care scrie pe ea, nu si pentru cel care trebuie sa curete in urma lui 😀

  10. Tudor

    Cu vopseaua tip tabla de scris de la Benjamin faci cam 5 metri patrati in doua straturi cu un litru. (cu amorsa faci 10, ca se da intr-un singur strat). Eu mi-am vopsit un perete in camera de joaca si usa de la frigider 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed