De la 3 niveluri la 5: cum a fost revitalizată o casă degradată, din secolul al XVI-lea, și cum arată acum
Dacă premisa inspirațională de la care pornim este the sky is the limit, atunci arhitectura urbană, fie că vorbim despre metropole sau mici orașe de poveste, este nevoită astăzi să o pună în practică în sensul cel mai strict. Trăim într-o lume în care aglomerările urbane fac ca arhitectura să fie gândită în așa fel încât clădirile să se extindă mai puțin pe orizontală și mai degrabă pe verticală. Da, spre cer. Renovierung Stadthaus (890 mp utili) – proiectul de revitalizare a unei case de secol XVI din Linz, Austria, este un exemplu evident și foarte instagramabil: echipa mia2 ARCHITEKTUR (arh. Gunar Wilhelm și arh. Sandra Gnigler) a decis să adauge etaje suplimentare construcției inițiale și să păstreze astfel în echilibru nevoile de astăzi ale comunității și moștenirea trecutului. Ne-a plăcut așa de mult rezultatul, încât nu doar că am pus obiectivul pe lista unei vizite la Linz, dar am inclus în poveste mai multe fotografii decât obișnuim. Te vei bucura, suntem siguri 😉
De reținut: creativitatea punctuală are sens doar dacă include și respect pentru întreg.Monolitul sobru pe care îl vezi la baza clădirii actuale este construcția inițială, păstrată și recondiționată de arhitecții mia2. Iar “revitalizarea” a constat în primul rând în suprapunerea unui nou volum. Noua structură a preluat nivelul streașinii casei de alături și respectă cu strictețe dimensiunile maxime impuse de autorități. Sigur, arhitecții recunosc fără teamă: înainte să cercetezi proiectul cu atenție, povestea lui poate suna ca un clasic demers de tipul “investitorii maximizează suprafața utilă pentru profit maxim”, însă adevărul este undeva la mijloc.
Citește și: În Barcelona, o fostă fabrică s-a transformat în cooperativă rezidențială Scara spiralată este o continuare a coridorului central istoric și oferă un strop de dinamism grădinii – consider-o un fel de salut și către rezidenții clădirilor din jur 😊 Elementele de construcție au rămas aparente, într-o declarație de sinceritate și fermitate: și grinzile de lemn ale clădirii deja existente, curățate de finisajele anterioare, care ajunseseră urâțite de vreme; și grinzile de beton de deasupra deschiderilor vitrate largi din noua clădire.
…iar asimetriile asigură dinamism construcției interioare.
Fotografii: Kurt Hoerbst |