În Barcelona, o fostă fabrică s-a transformat în cooperativă rezidențială. (Dar ce este aceasta?)

Mai întâi a fost Can Batlló: un sit industrial, din secolul al XIX-lea, construit în sudul Barcelonei. Apoi, în 1976, o decizie a administrației locale a stabilit că activitatea industrială trebuie să se oprească, iar spațiile verzi și zonele rezidențiale trebuie să îi ia locul. Totuși, a fost mai ușor de decis decât de făcut – abia în 2011, 35 de ani mai târziu, comunitățile din zona La Bordeta (cartierul Sants) au luat o decizie salvatoare: au ocupat clădirea Bloc11 și au forțat transformarea spațiului în La Borda.

A mai durat încă 6 ani până la începerea lucrărilor, însă așteptarea a meritat: proiectul rezidențial sub formă de cooperativă include acum 3.000 mp împărțiți în 28 de apartamente (de 40, 60 și 75 mp) și o serie de facilități comune –  bucătărie și sală de mese, spălătorie, camere de oaspeți, depozitare, terase și curți exterioare. Totul, într-un ansamblu integrat care a primit anul acesta premiul EU Mies van der Rohe la secțiunea Arhitectură Emergentă. Autor: cooperativa arhitecturală catalană Lacol.

Citește și: De la introvert la extrovert: iată cum ți se dezvăluie această casă irlandeză

Terenul aparține în continuare municipalității din Barcelona, iar comunitatea a primit-o în leasing pentru 75 de ani. 

Întregul proiect are trei borne esențiale: comunitate, comunicare și sustenabilitate.

Prin urmare, viitorii locuitori La Borda au fost implicați direct în discuțiile despre spații, în decizia de a crea o viață comunitară diversă și tranziții line între zonele publice și cele private.

 

Curtea centrală este încadrată de o reinventare a ideii de “corralas”, coridoare exterioare care servesc drept acces pentru apartamente. Fiecare locuință pornește de la o structură de bază de 40 mp, cu unul sau două module suplimentare adăugate – ce părere ai: ar putea locuințele modulare să fie viitorul rezidențialului? 🙂

Componenta eco înseamnă în La Borna optimizarea soluțiilor constructive, folosirea materialelor reciclate, reciclabile și refolosirea deșeurilor, plus strategii pasive de consum al resurselor. Totul, atent monitorizat și planificat în echipele de arhitecți și membri ai comunității.

Citește șiÎntr-o casă victoriană din Dublin, livingul se extinde spre grădină

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed