Case din România: 6 spații sub 52 mp. Idei de prins din zbor.

Că privim (de voie și de nevoie) cu o anume curiozitate spațiile mici este limpede – sunt numeroase și în țară, și în afara ei, așa că le-am reunit într-o secțiune specială, cu mici și mari detalii din culise. Și că e util să gândim de la mic la mare este la fel de clar – ne place să ne inspirăm din povești pe care ți le-am spus de-a lungul vremii și să extragem de acolo tips & tricks pentru amenajările tale viitoare.

Așa că poți considera “colajul” de mai jos o listă de reținut în cazul în care plănuiești să amenajezi un apartament cu suprafață redusă. Pe unele dintre ideile desprinse din această selecție le-am pus în aplicare chiar și noi! 😊

1. Pro materiale naturale, pro delimitări prin care trece lumina

Cel mai recent, am învățat asta dintr-un apartament de doar 52 mp, ascuns într-un imobil postbelic din București și regândit de arhitecții de la sculpta (arh. Cristina Giuroiu și arh. Anton Giuroiu). Rezultatul: un spațiu atemporal prin economie de mijloace .

Proiectul este o pledoarie pro-simplificare: mobilierul este custom made din lemn masiv de stejar, sculptural și cu rotunjimi fine, ceea ce eliberează vizual spațiul și nu-l lasă să se aglomereze. Detaliile din alamă sunt singurele extravaganțe, ca niște semne de exclamare în scenariul apartamentului, iar delimitările cu ajutorul vitrajelor sunt esențiale, mai ales când suprafața este redusă și are nevoie de separări care să permită, totuși, accesul luminii naturale.

Citește și: Ascuns într-un imobil postbelic, un apartament mic devine atemporal

2. Definește clar zonele și păstrează funcțiuni coerente

Tot despre separări subtile este vorba și în povestea studioului bucureștean de 32 mp amenajat de echipa CRAFTR (arh. Andrei Butușină, arh Cătălin Sandu). Este un spațiu pe care tocmai lungimea atipică l-a ajutat să își bifeze obiectivul: zone eficient separate, dar o suprafață nefragmentată.

Mai precis, spațiile curg unul în altul departajate doar punctual, cu soluții individuale: bucătăria cu spații de depozitare încastrate în nișe, livingul cu mobilier multifuncțional, mica zonă de dormit camuflată într-o zonă creată special pentru ea. În plus, studioul a căpătat un plus de înălțime pentru că arhitecții au decis să nu mai placheze plafonul cu gips-carton, ci să lase betonul aparent și traseele de iluminat ca element decorativ.

Citește și: Mic, dar împărțit eficient: puzzle-ul unui studio bucureștean de 32 mp

3. Folosește dezavantajele spațiului în avantajul tău

O amenajare onestă și out of the box a ieșit dintr-un alt fel de “fă rai din cei ai” creat de designerii Annterior (Anna Chițan și Maria Farcaș) într-un apartament mic de tot, de doar 28 mp. Un demers de a convinge dezavantajele spațiului să fie de partea ta și a designului.

Echipa a hotărât să “schematizeze” piesele de mobilier așa încât să poată integra funcțiuni multiple în spațiul redus: astfel, zona de noapte este supraînălțată și separată prin draperii, cea de zi se deschide alături și se continuă cu cea de lucru. Esențial și strict necesar.

Bucătăria este “o declarație sus și tare”: designerii și-au asumat faptul că este foarte mică și lipsită de lumină naturală, așa că au hotărât să nu se prefacă neconvingător, ci să recunoască realitatea 🙂 . Au rezultat multe surse de lumină artificială (banda de lumină de sub mobilier, lumina funcțională cu spoturi în tavan, lumina de atmosferă focusată pe blat) și placări ceramice negre, care o potențează spectaculos. 

Citește și: Soluții de amenajare out of the box într-un apartament mic, de 28 mp

4. Îndrăznește să presari detalii scenografice

Într-o garsonieră de 40 mp din București, nerenovată de când fusese dată în folosință, în anii 1960, arh. Alex Călin și-a pus în aplicare abilitatea de a face un spațiu mic să pară mai mare și a obținut un studio sleek, alb-negru, care are curajul să bifeze și elemente statement fără să se simtă sufocat 😊.

De exemplu, spațiile de depozitare încastrate, de deasupra canapelei, oglinda ⬆ care pare ochiul unui obiectiv foto, grupul de corpuri de iluminat-pendul suspendat deasupra micii mese de dining. Pune-le pe listă ca idei de pus în aplicare acasă.

Citește și: Studio de 40 mp sau cum alăturările istețe îți pot face viața mai simplă

5. Apelează la nișe speciale

Sigur că până și în spațiile mici sunt necesare piese de mobilier mari, ca o bibliotecă sau un șifonier, dar fericiți sunt cei care locuiesc în apartamente suficient de versatile ca să includă și nișe speciale. S-a întâmplat în acest apartament bucureștean de două camere și 38 mp amenajat de arh. Diana Costache.

De reținut: un dressing ferit, așezat în cel mai întunecos colț al camerei, lasă lumina naturală să circule nestingherită și să mărească vizual spațiul, oricât de mic ar fi el în realitate!

Citește și: Câtă personalitate încape într-un apartament de 38 mp?

6. Joacă-te cu separările și spune da luminii naturale 

Nu putem spune asta prea mult: lumina naturală este regula de bază, indiferent de suprafața casei tale, dar mai ales într-un apartament mic! În acest apartament clujean de 40 mp, aflat într-o clădire istorică, arhitecții de la Etaj4 (Sonia Mușuroia și Virgil Mihuț) au creat o dovadă clară: au renunțat la secționările inutile, care împiedicau lumina să se răspândească, și au lăsat ferestrele mari să aducă bucurie.

Merită reținut ca idee de bază: pereții inutili din rigips pot fi înlăturați cu puțin efort, așa încât să creezi un open space unde separările sunt mai degrabă sugerate, dar lumina naturală este evidentă.

Citește și: La Cluj-Napoca: “o fiesta a reorganizării” a transformat radical un apartament gândit pentru călători

Foto: 1 – Vlad Pătru; 2 – Mihai Theodor Sava; 3 – Alexandru Roșieanu; 4 – arh. Alexandru Călin și Ioan Bădilă; 5 – prin Ioana Bucalău; 6 – arh. Dorin Popescu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed