De vorbă cu Alina Moroianu, arhitecta care a adus FEYDOM în România

Ne place să spunem povești nu doar despre brandurile care te ajută să ai interiorul pe care l-ai visat, ci și despre oamenii care sunt în spatele lor pentru că ei fac ca lucrurile să se întâmple. 🙂 Au trecut (deja!) 6 ani în care ți-am tot dat detalii despre FEYDOM, super brandul macedonean de mobilier, care transformă versatilitatea în canapele și fotolii cu design inclus. A venit momentul să îți facem cunoștință cu Alina Moroianu, arhitecta care a adus FEYDOM în România și care a lansat anul trecut brandul propriu: MoBo.

Dacă ai trecut până acum pe la concept store-ul FEYDOM din București,  (Str. Mihai Eminescu 171), sunt șanse să o fi cunoscut pe Alina: este prezența supertonică care te întâmpină imediat ce intri, care îți explică, îți povestește și te ghidează până găsești exact piesa care se potrivește, modul cu modul, spațiului tău. 😉

“Fiecare interacțiune, fiecare călătorie și fiecare sămânță plantată mă apropie de o versiune mai autentică a mea. Într-o lume în continuă schimbare, aleg să înfloresc, participând la diverse ateliere de dezvoltare personală și cultivând o grădină interioară plină de speranță”, se prezintă arhitecta Alina Moroianu. 

📌Ai ghicit, modul este cuvântul cheie în identitatea FEYDOM: din portofoliul brandului fac parte canapele și fotolii modulare, care se pot transforma în colțuri de discuții, șezlonguri, ba chiar și paturi matrimoniale sau twin (în funcție de spațiu și necesități), cu structuri de bază din lemn, îmbrăcate în textile impermeabile foarte rezistente și dotate cu spații de depozitare generoase.

Citește și: Cât de versatilă poate fi o canapea? Total versatilă.

Acum, că am trasat contextul, trecem la zoom in…

Primul capitol: Alina meets FEYDOM

Pentru început, facem un rewind până în Macedonia anului 2005, când designerii Filimena și Zoran Radonjanin, exasperați că nu găseau piesele de care aveau nevoie pentru amenajările lor, s-au hotărât să le creeze singuri – de la ideea FEYDOM la producția într-un atelier din Skopje.

Ulterior, în 2018, când fabrica din Skopje se întindea deja pe 4.000 mp și producea aproximativ 6.000 de canapele pe an, cei doi fondatori FEYDOM au ajuns la București în căutarea unor specialiști locali cu care să colaboreze în proiecte de amenajare. Așa au cunoscut-o pe Alina, arhitect la UAM Studio la momentul acela.

“Între liniile drepte ale planurilor urbanistice și simetria arhitecturii rezidențiale, am simțit întotdeauna un puls comercial, un dor de a crea legături tangible cu oamenii. De la visarea orașelor la materializarea lor în case, drumul m-a condus spre o nouă dimensiune: cea a intimității și a personalității. FEYDOM, cu canapelele sale modulare, a fost revelația care mi-a permis să construiesc nu doar spații, ci și povești, aducând un strop de avangardă în casele românilor”, ne-a povestit ea. 

Citește și: Nimic nu se compară cu o canapea adaptabilă când e nevoie să… te adaptezi vremurilor

Hotărârea Alinei de a deschide un showroom FEYDOM în București a venit imediat după aceea, iar prima casă locală a brandului a apărut în 2019. Între timp, la fel cum coordonatele canapelelor FEYDOM se modifică în funcție de necesități, la fel s-a întâmplat și cu prezența brandului în oraș: în prezent, concept store-ul FEYDOM de pe strada Mihai Eminescu se întinde pe două niveluri ale unei clădiri elegante, puțin mai veche de un secol  ❤️

Canapeaua Cascais dă o nouă definiție modularității. Mai multe detalii aici.

“De-a lungul timpului, FEYDOM s-a consolidat ca un brand care pune accent pe calitate, durabilitate și design atemporal. Ne-am dedicat creării de mobilier nu doar frumos, ci și funcțional și personalizabil, care să se integreze perfect în orice spațiu. Valorile noastre fundamentale – inovație, personalizare și sustenabilitate – ne-au ghidat în această călătorie”, spune Alina.

Citește și: Cât de aproape ești de canapeaua pe care ți-o dorești?

Capitolul al doilea: Alina și FEYDOM, indiferent de stil

Mai mult decât orice, versatilitatea înseamnă libertate: să cunoști regulile așa de bine, încât să le reinventezi oricând. Cam așa funcționează și canapelele FEYDOM: sunt atât de adaptabile, încât nu se opresc la un singur stil de amenajare:

“De la cel minimalist și modern, până la eclectic sau chiar vintage. Flexibilitatea modulelor și gama variată de țesături și culori permit personalizarea canapelelor: se potrivesc oricărui spațiu și preferințe. De exemplu, într-un interior minimalist, liniile curate și formele simple ale canapelelor aduc un plus de eleganță, în timp ce într-un spațiu eclectic, pot deveni punctul focal, o notă de originalitate”, ne-a arătat Alina. 

Am întrebat-o pe Alina care este stilul de design pentru care are ea o pasiune personală – da, versatilitatea are rolul principal și în răspunsul ei:

“Personal, sunt pasionată de stilul eclectic. Îmi place cum reușește să îmbine elemente din diferite epoci și culturi, să creeze spații unice și cu personalitate. Combinația dintre modern și cottage sau franțuzesc este una dintre preferatele mele: îmi place cum piesele cu linii curate și materiale industriale pot coexista armonios cu mobilierul vintage sau cu accesoriile inspirate din natură. Este un stil care îmi permite să creez interioare care să fie atât estetice, cât și confortabile. Un exemplu ar fi, showroomul nostru😊

Citește și: Cu gândul la relaxare pe canapea: modelul Cascais dă o nouă definiție modularității

Capitolul al treilea: Alina, FEYDOM și MoBo

În toamna lui 2020, când a deschis porțile concept store-ului FEYDOM, Alina și-a propus un obiectiv inspirațional: să creeze acolo un univers home&deco al confortului și al funcționalității. Așa că, anul trecut, s-a apropiat și mai mult de acest scop: canapelelor modulare pe care le cunoști deja li s-a adăugat și brandul ei: scaunele de dining MoBo Furniture, concepute și produse în România.

“FEYDOM a fost un început, un pas îndrăzneț într-o lume plină de posibilități. Cu MoBo, continui această călătorie, adăugând noi culori și texturi paletarului nostru creativ. Doresc să creez mobilier care să inspire și să emoționeze, care să poarte amprenta meșteșugului românesc și să depășească granițele, aducând un suflu proaspăt în peisajul internațional al designului”, ne-a povestit Alina.

Cât despre FEYDOM, viitorul construit de Alina are în centru o comunitate de oameni: cei care împărtășesc pasiunea pentru design și pentru un stil de viață echilibrat.

“În următoarele luni, mă voi concentra pe consolidarea acestei comunități, voi organiza evenimente și workshop-uri care să inspire și să conecteze oamenii. De asemenea, voi colabora cu artiști și designeri locali pentru a crea colecții unice și a susține scena creativă românească”, ne spune arhitecta. 

Noi abia așteptăm să aflăm vești din universul modularității, dar până atunci…

… am pregătit 5 întrebări altfel pentru arh. Alina Moroianu:

1. Ce obiect ți-ar plăcea să ai și nu a fost creat încă?

Canapeaua tradițională românească.

2. Dacă ai fi o cameră, ce ai fi?

Clar aș fi o bucătărie mare, amenajată în stil cottage franțuzesc, cu foarte multe elemente naturale, flori, perdele, masă mare, primitoare, pentru mulți prieteni și familie.

3. Dacă nu ai fi arhitect și antreprenor, ce ai face?

Mai mult ca sigur m-aș pricepe să fiu gazda unei pensiuni cochete. Mi-ar plăcea să creez un spațiu cald și primitor, unde oaspeții să se simtă ca acasă. Aș organiza ateliere de gătit tradițional, excursii pe trasee și seri la foc de tabără, pentru a le oferi o experiență autentică și memorabilă. În același timp, aș fi atentă la detalii și aș crea un decor elegant și confortabil, care să inspire relaxarea și contemplarea.

Pensiunea mea ar fi un loc unde oamenii să poată redescoperi bucuriile simple ale vieții și să se reconecteze cu natura.

4. Care este cel mai extravagant obiect pe care îl ai?

Motanul meu …. 😁🐈 glumesc! Cred că terasa pe care o am.

5. La ce te gândeai înainte să răspunzi acestor întrebări?

Mă gândeam la niște analize financiare și la ce voi discuta la ședința de marketing. Chiar mi-a prins bine setul ăsta de intrebări.

Fotografii: prin Alina Moroianu și FEYDOM; Designist.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed