De vorbă cu Bogdan Moga despre Beacon, un proiect de iluminat premiat

Beacon este un proiect de lampă românesc, premiat cu Silver Award la competiția internațională A’ Design Awards 2013, din Italia. Lampa este primul proiect de corp de iluminat semnat Bogdan Moga, inspirat din imaginile SF ale navelor spațiale și antenelor lor, creată în întregime manual și în ediție limitată.

Beacon este o lampă de noptieră creată din tuburi de cupru, de un minimalism obsesiv al formelor: linii drepte; încadrare naturală a sursei de curent în design – sursa de lumină este LED, cea mai economică sursă de lumină, încastrată în rășină transparentă ca să domolească puterea luminii; o soluție organică pentru butonul de pornire – întrerupătorul este integrat în corpul lămpii, ascuns la îndemână în capacul de sus.

Beacon - Bogdan Moga - Designist (5)

Dar ceea ce o face profund diferită de orice altă lampă de noptieră este felul în care creează lumina: Beacon nu luminează direct, ci proiectează lumina pe suprafața în fața căreia este așezată. Lumina proiectată este caldă și difuză, creând o experiență perfectă pentru o lampă de noptieră, dar și o lumină personală fiecărui perete.

Fiecare contact, fiecare tub sunt create și îmbinate manual, fiecare casă în care se află își pune amprenta diferit asupra lămpii – de la culoarea suprafeței pe care o reflectă, care va da o culoare diferită luminii, până la aerul în care se află, care va duce la o oxidare diferită a cuprului din care este construită.

Beacon - Bogdan Moga - Designist (1)

Bogdan Moga este în timpul liber artizan în cupru și lumină, cu atelierul în București. Este Art Director la Ogilvy&Mather România, pasionat de tehnologie, filme și fotografie. Mai multe despre ce face pe www.bogdanmoga.com

Beacon - Bogdan Moga - Designist (4)

Bogdan, tu ești Art Director, iar cu designul te întâlnești zilnic prin ceea ce faci. În acelaști timp ai creat un obiect de design premiat la o competiție internațională. Când mai ai timp și pentru producția designului de obiect, când și unde îl produci?

Am fost mereu curios despre cum funcționează lucrurile din jurul meu, pe ce principii se bazează, cum sunt construite. Și îmi place să lucrez cu mâinile. E o satisfacție aparte atunci când faci ceva cu mâna ta, un sentiment pe care tot caut să îl trăiesc. O bucurie și mai mare atunci când ești onorat cu aprecierea altora. Sunt destul de norocos să pot să îmi petrec o parte din timpul liber într-un mic atelier improvizat la mine acasă unde meșteresc în voie.

Beacon - Bogdan Moga - Designist (2)

De când ai început să lucrezi la Beacon, prin câte prototipuri ai trecut?

Am început în august anul trecut, și Beaconul premiat este al treilea prototip. În acest timp am schimbat sursa de lumină, am făcut nenumărate schițe, calcule de eficiență și căutări de formă.

Ideea de a construi surse de lumină mă roade însă de ceva vreme. De când eram mic am urât sursele de lumină “înfrumusețate” în diverse forme: candelabrele cu coloane triunghiulare și octogoane de sticlă pe structură metalică, sau treburile alea cu trei brațe și un soi de borcane de sticlă, prinse prea departe de tavan sau atât de joase încât puteai să le atingi cu mâna. Nu mai vorbim că din cele, să zicem, șapte dulii funcționau maxim trei.

La mine în cameră erau două fire care coborau din tavan, erau înnădite cu alte două fire care se opreau în dulie care mai departe adăpostea un bec și atât. Însă acest bec spânzurat îl prefer și acum în locul kitschiozităților care se găsesc de multe ori în casele românilor. Și pentru că nu găseam un obiect care să îndeplinească toate dorințele mele, am hotărât să construiesc eu unul.

Beacon - Bogdan Moga - Designist (7)

Care a fost, de fapt, cea mai mare provocare pentru tine în a-l produce pe Beacon: e legată de finisarea impecabilă, de mixul de materiale (cupru, rășină), de întrerupătorul integrat organic…?

O problemă pe care o am cu diverse lămpi este faptul că au întrerupătorul pe fir. Și mai ales dacă e întuneric, trebuie să cauți firul, să urci sau să coborî pe el până găsești și apoi acționezi întrerupătorul. Și de fiecare dată văd asta ca pe o oportunitate ratată. Și atunci întreupătorul pentru Beacon l-am ascuns sub un capac care odată că este construit din același material, dar e și mai ușor de acționat.

Altă mini obsesie este legată de faptul că majoritatea lămpilor de podea sau noptieră au abajur. Înțeleg utilitatea lor și uneori sunt făcute foarte frumos. Însă am vrut să găsesc o altă soluție de difuzare a luminii. Iar când mare parte din lămpi sunt așezate lângă un perete, mi s-a părut firesc să folosesc această ocazie ca să fac un produs mai curat.

Altă problemă care m-a frământat o vreme a fost găsirea unei soluții de îmbinare între diferitele componente exterioare. De exemplu, la baza tubului care adăpostește sursa de curent se intersectează trei axe de tubulatură pe care până la urmă am reușit să o fixez cu un singur șurub ascuns în interior.

Beacon - Bogdan Moga - Designist (3)Cu cine ai colaborat în producerea lămpii: e gândită și produsă 100% de tine?

Am beneficiat de susținerea prietenilor, pe lângă cea a colegilor de la Ogilvy, cu încurajări, sfaturi și sugestii, susținere fără de care procesul ar fi fost mult mai greu. Lampa a fost gândită și construită de mine.

Dacă l-am comanda acum pe Beacon, cât ar trebui să așteptăm până e gata și ce preț ne-ai da?

Caut încă parteneri de producție și până nu stabilesc un proces de producție nu pot să dau un termen de producție sau un preț final. Ținta mea este să realizez un produs frumos, fiabil și ergonomic cu care să stabilești o legătură emoțională care să dureze decenii.

Beacon - Bogdan Moga - Designist (8)

Te poți ocupa personal de producerea unor serii foarte mici, la comandă sau cauți un producător și un distribuitor?

În acest moment construcția unui Beacon durează peste 16 ore – este mult. Plus că vreau ca porțiunile metalice să fie mai exacte și mai curat tăiate. În consecință caut un partener care să poată să taie și decupeze componentele metalice după specificațiile mele, iar eu să mă ocup de construcția sursei de lumină și de asamblarea finală. O altă opțiune ar fi să găsesc un producător care să producă în totalitate lampa.

Beacon - Bogdan Moga - Designist (6)

Ce alt obiect de design plănuiești să creezi? La ce lucrezi acum?

Vreau să diversific funcționalitățile și formele pornind de la Beacon. De exemplu, am în lucru un model de lampă de podea de înălțime medie. Să poți să o folosești lângă un fotoliu sau lângă pat. Funcționând pe aceleași principii și pe aceleași forme de bază vreau să fac și surse de lumină pentru perete sau tavan. Însă acum mă concentrez pe Beacon, iar o dată ce văd că funcționează “jucăria” o să continui și cu alte modele.

Beacon - Bogdan Moga - Designist (9)L-am admirat live pe Beacon cu ocazia Romanian Design Week, ne-a plăcut acest obiect care scapă de toate accesoriile inutile, este pur și simplu funcțional – o piesă cu care ai o interacțiune inedită, interesantă. Sperăm ca Bogdan să găsească un partener producător.

One Comment

  1. […] Povestea începe așa: o bufniță mică de pădure a fost găsită de doi oameni frumoși care au salvat-o și au adus-o acasă: în apartamentul lor din București. Numai că bufnița noastră simțea și ea nevoia unui cuib doar al ei. Aici intervine în poveste Bogdan Moga, prietenul lor, și designerul despre care ți-am povestit deja pe Designist: Bogdan a creat Beacon – un corp de iluminat premiat în Italia. […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed