De vorbă cu designerul Agnes Lukacs


O cunosc pe Agnes de aproape 5 ani și știu cât de pasionată este de munca ei. Parcă la ea designul este o moștenire genetică. Mereu o aud că are un nou proiect sau încă o idee inovatoare, pe care a doua zi o și văd ca ia formă pe facebook. A terminat Universitatea de Arte și Design din Cluj, a lucrat ca fotograf de fashion, apoi a virat către advertising, ca art director, iar acum, de ani buni, are piciorul pe pedala de accelerație ca designer de interior și chiar de bijuterii.

Apartament în București, proiectul favorit al lui Agnes

Cum ți-ai defini stilul, într-un singur cuvânt?
Eclectic.

Care este cel mai important element în designul unei case?
O casă trebuie să fie bine finisată, cu materiale de calitate. Fără acest fundal bine definit, nu ai cum să creezi ceva frumos și durabil. 

Bucătăria apartamentului

Ce proiect ți-a adus până acum cea mai mare satisfacție?
Apartamentul în culori de șerbet de fructe este cel mai aproape de stilul meu. Am avut libertate de exprimare, ceea ce mi se pare că un designer obține cel mai greu într-un proiect de amenajare. Greu găsești un beneficiar care să fie dispus să-ți lase mână liberă și să-l lase pe designer să facă ceea ce știe și a studiat să facă.

La modul ideal, care ar fi proiectul la care visezi?
Să lucrez cât mai mult și cât mai variat, să nu am timp să mă plictisesc niciodata și să am ocazia să realizez cât mai multe proiecte care să ma reprezinte. Pot mai mult decât am arătat până acum. 🙂

Baia apartamentului

Cum e să fii designer în România?
E o meserie frumoasă, dar trebuie să te descurci singur, să știi să te promovezi.  În domeniul meu, lucrurile au început să se miște de puțin timp. Nu sunt concursuri, provocări serioase, doar propria ambiție te poate propulsa. Dacă nu ești genial în a te promova și nu te prinzi destul de repede cum fac colegii tăi de breaslă din alte țări, poți muri de foame aici, nu există o comunitate, promotori, asociații, așa cum există în cazul arhitecților, de pildă.

Care sunt sursele tale de informare?
90% internetul, restul de 10% cărți, întâmplări, locuri și oameni.

Amenajare agenție media

Ce cărți ai de obicei pe noptieră?
Poate că nu e “cool” să recunosc, dar a citi, la stilul meu actual de viață, este un lux. În afară de cărțile de povești pe care i le citesc lui Matei, fiul meu, rar găsesc timp să mă răsfăț cu un roman. Am nevoie de liniște pentru a face acest lucru, iar în momentul ăsta al vieții mele nu o am. Îmi place însă tot ce e legat de designul finlandez, colecționez cărți și albume pe tema asta.

Sală de conferințe, sediu agenție media

Care e designerul tău preferat?
Nu pot să spun că am un designer preferat. Mulți mă inspiră sau îmi plac, dar dacă ar fi să mă iau după ce piese de mobilier am achiziționat de-a lungul timpului, atunci designerii preferați ar fi Charles și Ray Eames. Am o mare admirație pentru munca lor, iar eu și partenerul meu ne-am răsfățat cumva investind în obiectele lor.

Ai vreun design icon pe care ți l-ai dori la tine în casă?
Ani de zile mi-am dorit enorm să am un Eames Chaise Longue, iar anul ăsta mi-am realizat acest vis. 🙂 Mi-aș mai dori un Egg Chair de Arne Jacobsen și aici mă opresc, că nu mai încap în casa… Ar trebui să-mi doresc o casă mai mare!! 🙂

Zonă de discuții, sediu agenție

Cum găsești Bucureștiul? E un oraș în care îți place să trăiești?
În ultima vreme mi se pare că ne-am cam răcit unul de celălalt. Asta poate și pentru că de când am devenit mămică, am un program bine stabilit, ceea ce înseamnă că nu mai ajung în centru atât de des ca înainte. Nu-mi place că în București, dacă nu trăiești în centru, ai impresia că nu te afli într-o capitală. E prea mare discrepanța între viața de cartier și centru. Tot de când sunt mămică, am descoperit că nu există locuri prietenoase pentru familii. Oricum, pentru mine rămâne cel mai cool loc din România, nu aș vrea să trăiesc în alt oraș.

Ce moment al zilei îți place cel mai mult?
Dimineața, dar pentru că lucrez noaptea până târziu, de multe ori mi-e greu să mă trezesc când mi-ar plăcea mie, să prind cea mai frumoasă lumină. Când rar mi se întâmplă asta, îmi promit că voi repeta experiența și a doua zi ș.a.m.d., dar… 

Recepție agenție media

Când ai timp liber, după ce tânjești cel mai mult să faci?
În momentul de față tânjesc după o vacanță petrecută cu familia (copilul inclus), într-o țară nordica, poate chiar combinată cu un târg de design.

Care este destinația ta preferată de vacanță?
Cel mai mult îmi place să vizitez capitale. Sunt mai citadină de felul meu, nu-mi place să lenevesc la nesfârșit pe o plajă și să nu pot face altceva, să variez. Eu merg la mare sau la munte doar ca sa-l plimb pe Matei.

Ce excursie de designist ne recomanzi?
Țările nordice. Acolo designul se mănâncă cu furculița și cuțitul.

Ce filme îți plac?
Filmele care nu ajung niciodată în cinematografele din mall. Și, ca orice om normal, înainte de culcare, mă uit la “seriale cu doctori” pentru a vindeca ipohondria. 🙂

Ai vreo teamă legată de viitor?
Regăsesc o teamă în visele mele, mai am momente când intru în panică, în realitate însă nu mi-e frică… dacă ești consecvent și lucrezi fără pauze, nu ai cum să nu reușești.

Tu ce vis ai?
Să fac din copilul meu un om frumos și echilibrat.

Ce te inspiră?
Totul și toata lumea.

Amenajare magazin

Mai multe proiecte ale lui Agnes, poți vedea aici.

 

One Comment

  1. […] Agnes Lukacs nu stă o clipă. Săptămânile trecute, am văzut cum curgeau pe wall-ul ei de facebook tot felul […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed