De vorbă cu Project.ZULU despre ceasurile lor brodate cu motive românești

Cu Gabriela Ciuchete și Victor Plăcintă, duo-ul creativ Project.ZULU, ne-am întâlnit acum mai bine de un an, la o ediție Marché de Noël. Iar cea mai proaspătă colecție a lor de ceasuri, brodate cu motive românești, ne-a făcut să-i luăm la întrebări.

Gabriela și Victor sunt studenţi la Arhitectură (București), în anul VI,  iar dorinţa de a face şi altceva pe lângă proiectele de la facultate a dus la acest proiect fresh, cu ceasuri (deocamdată). În același timp, Victor și Gabriela se ocupă și de revista de arhitectură dedicată studenților, Atelierul de Proiectare. Ce spun ei despre ei:

Credem că fraza care ne caracterizează cel mai bine aparţine cuiva cu mult mai multă experienţă…şi sună cam aşa: „Enjoy designing, it should be fun, not a job” (Naoto Fukasawa).

Hora, ceas de perete din plexiglas (grosime 5 mm).  29,5 x 29,5 cm.  Hora este o metaforă pentru comunitate, dar și un simbol al destinului prin forma sa circulară.
Hora are și o conotație sacră, reprezentând un cerc în care nu sunt primiți decât cei mai curați oameni.

De unde până unde… ZULU?

Ne trebuia un nume. „ZULU” reprezintă ora „zero”, GMT („Zulu Time”) şi cum primul nostru PROIECT urma să fie un ceas, alăturarea celor două ni s-a părut varianta cea mai potrivită. Încetul cu încetul am ajuns să realizăm de la o singură piesă,  făcută mai mult în joacă, o întreagă colecţie de ceasuri de perete.

Vârtelnița, ceas de perete din plexiglas (grosime 5 mm).  29,5 x 29,5 cm. Vârtelnița reprezintă regenerarea perpetuă a naturii, iar brațele sale indică cele patru puncte cardinale, sugerând stabilitatea.

Cum s-a conturat această nouă colecţie de ceasuri brodate?

Cea mai recentă serie de ceasuri ne povesteşte despre autentic şi tradiţie.

Bazele conceptului au fost puse cu ceva timp în urmă. Eram în căutarea unui nou principiu de a crea obiecte de design care vorbesc despre România. Împreună cu colegii de la Atelierul de Proiectare, am început etapa de documentare a unui workshop pe care urma să-l realizăm pe timpul verii lui 2012.

Am făcut cunoştinţă cu motivele tradiţionale după o vizită prelungită la biblioteca Muzeului Ţăranului Român. Sute de pagini mai târziu, ideea de concept era deja conturată.

În aceeaşi perioadă, Ioana Corduneanu lansa blogul Semne Cusute (n.r. – despre care ți-am povestit deja pe Designist.ro). Am avut norocul de a-l descoperi la momentul oportun şi, astfel, am avut parte de încă un imbold pentru a ne apuca de treabă.

Broderie a fost primul ceas din seria Motive românești și este inspirat de broderiile tradiționale ale portului popular din Bucovina. Ceasul de perete are 29,5 x 29,5 cm.

Ce materiale aţi folosit şi cum ați produs ceasurile?

Tehnica de ţesere este îmbinată cu materialul modern (plexiglas), rezultând piese care aduc în actualitate motive tradiţionale româneşti, cu semnificaţii aparte.  Fiecare piesă este cusută manual.

Prin acest demers, dorim să punem în valoare şi să readucem la viaţă patrimoniul cultural românesc. Ancestralul şi contemporanul sunt îmbinate pentru a crea un nou limbaj în designul românesc autohton, un limbaj cu care să ne putem identifica. Colecţia celebrează autenticul, sfidând stereotipurile negative legate de ceea ce înseamnă ROMÂNESC.

Inima, ceas de masă, din plexiglas (grosime 5 mm). L 14 x l 10 x h 21 cm. 

Soarele, un simbol arhetipal cu rădăcini adânci în cultura tradițională.  Ceas de masă, din plexiglas (grosime 5 mm), L 14 x l 10 x h 21 cm. 

Cocoșul, vestitor al luminii și prevestitor al faptelor viitoare.  Prezența Cocoșului purifică și sacralizează orice loc.  L 14 x l 10 x h 21 cm

Ceasurile se pot comanda online de pe pagina de facebook Project.ZULU 

 Fotografii: Project.ZULU

7 Comments

 1. Mirela

  Superb….nu am cuvinte sa imi exprim incantarea!

 2. […] De vorbă cu Project.ZULU despre ceasurile lor brodate cu motive românești Share this:DiggEmailFacebookGoogle +1RedditLinkedInStumbleUponTumblrTwitterLike this:LikeOne blogger likes this. […]

 3. […] brodate cu motive româneşti de Project.ZULU au avut, cum ne aşteptam, mare succes pe Designist. Motivele tradiţionale româneşti folosite creativ în designul ceasurilor le imprimă […]

 4. […] Ceasul Inimă, al celor de la project.ZULU, vine cu o dedicație din inimă pentru toți cei care iubesc pe […]

 5. Adriana Patacean

  Sunt superbe !

 6. Ovidiu Cristian

  În 2018 se mai pot cumpăra de undeva ceasurile?

 7. Designist

  Cel mai sigur raspuns il poti primi chiar de la autorii proiectului, daca acesta a continuat.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed