De vorbă cu Viviana Basan despre gențile din fetru Pompon

Viviana Basan și-a descoperit recent pasiunea pentru fetru, după “un cincinal de filosofie și un deceniu de marketing”, cum spune ea. De mai bine de un an și jumătate creează genți superbe și alte accesorii din fetru colorat. Așa s-a născut Pompon, un brand care te face să zâmbești.

Viviana Basan - Pompon - Designist

Când s-a lansat Pompon?

Nu aș putea da o dată exactă pentru simplul motiv că s-a născut oarecum brusc, ca raspuns la întrebarea prietenelor: “de ce îți faci genți doar pentru tine și nu faci și pentru alții?”. Estimativ vorbind, am demarat serios cam de un an și jumătate.

Pompon - Designist 13

 

 

The MarshmallowsPompon - Designist 14

Există și o mică poveste în spatele ideii de a lansa Pompon?

Mai degrabă povestea inițială e despre cum să studiezi filosofie un cincinal, să lucrezi apoi un deceniu în marketing și deodată să îți dai seama că de fapt ceea ce vrei cu adevărat e să faci ceva cu mâinile tale pentru că ai o mâncărime în ele și un surplus de creativitate în buzunar. După revelația inițială am încercat în paralel cu job-ul de la acea dată tot felul de chestii handmade. Ajunsesem cam prin zona de patchwork când am primit de la cineva o bucată de fetru, din care am făcut un cățeluș de jucărie. A fost realmente coup de foudre. Încă este.

Pompon - Designist 3

 

Qwerty TOTE 

Pompon - Designist 1

Cine sunt designerii din spatele Pompon? 

Da, am putea folosi pluralul, dacă ma gândesc bine pentru că motanul meu Kashmir are un aport important, este prezent în toate fazele, de la creație la manufactură și, în final, la împachetare. Ultima parte e feblețea lui pentru că pisică + cutie = love. În afară de Kashmir sunt eu, Viviana Basan, pentru ceea ce înseamnă creație și manufactură, momentan. Mă ajută la harnașamente și mânerele din piele un pielar, meșteșugar din zona Agnita, județul Sibiu, cu care colaborez prin proiectul Kraftmade – power to the hands.

Pompon - Designist 7

Mixed feelings CLUTCHPompon - Designist 10

Husă pentru iPad

Până acum lumea a auzit mai mult de pălării din fetru și mai puțin de genți. Cum e să faci genți din fetru?  Cum se obține acest material și de unde te aprovizionezi?

Este un material asociat foarte mult cu pălăriile, într-adevăr. Dar asta mai mult la noi. La nivel mondial se fac foarte multe genți din fetru. Unele, precum cele pe care le fac eu, sunt din fetru compactat anterior în fabrică, iar altele sunt făcute printr-un procedeu numit împâslire manuală, ce poate fi realizată cu apă și săpun sau cu acul. Am preferat să achiziționez din import fetru la rolă, gata compactat pentru că are grosimea și consistența necesară pentru genți, dar, mai ales, un aspect finisat. Practic, fibrele de lână naturală sunt presate și condensate de mașini industriale în diverse grosimi.

Pompon - Designist 6

Black Lady like CLUTCH

În cât timp este gata o geantă, dar un plic ?

Depinde de complexitate. Sunt modele care necesită și câte 6 ore. Cel mai simplu plic se face în 2 ore. Durează destul de mult partea de manufactură pentru că sunt mereu într-un fel de competiție cu mine însămi. Vreau ca fiecare produs să iasa atât de bine încât să surprindă informația că sunt finisate de mână. Sunt obsesiv de perfecționistă.

Pompon - Designist 5

Violet Lady like CLUTCH

Multă lume are dubii în a achiziționa o geantă care nu este din piele. De ce am alege o geanta din fetru?

Da, exista încă problema asta în România. Daca ceva nu e din piele, nu e bun. Ceea ce nu e chiar așa. Fetrul este un material extrem de rezistent, nu se rupe, nu se destramă. Este impermeabil, ceea ce înseamnă că ploaia nu va strica geanta și în niciun caz nu ajunge la lucrurile din ea. Estetic vorbind, este un material seducător, plăcut nu doar la atingere ci, datorită frumuseții coloristice, și ochiului. Dacă mai adăugăm și faptul că niciun animal nu trebuie omorât sau chinuit pentru a confecționa o geantă din fetru atunci ne încadrăm cu succes și în zona eco.

Pompon - Designist 16

Harmless TOTE

 

Pompon - Designist 15

Cum a fost drumul de la idee și până la materializarea acesteia în primul obiect vândut? 

A fost un drum parcurs cu multă pasiune și deschidere către a învăța lucruri noi și a experimenta foarte mult. Primele genți au plecat foarte ușor și rapid către prieteni și apoi către prietenii prietenilor și tot așa. Cea mai îndepărtată destinație în care au ajuns e Australia. A mai fost de ajutor și faptul că am avut încă de la început un site cu vânzare, apoi o pagină de Facebook.

Pompon - Designist 9Apparent simplicity CLUTCH 

Pompon - Designist 8

De ce Pompon?

De la pompoanele imense pe care în copilărie mi le lega bunica mea în păr. În ciuda faptului că nu dețineam o bogăție de păr și că un singur pompon era cât capul meu la acea vreme. Să zicem deci că numele e un omagiu adus bunicii mele, încă în viață, și căreia i s-a părut amuzantă ideea.

Pompon - Designist 4

Te-ai gândit să faci și accesorii pentru bărbați?

De foarte multe ori m-am gândit, deși unele produse, cum ar fi servietele pentru laptop, cover-urile pentru mobil sau iPad sunt unisex. La un moment dat va fi cu siguranță și o linie pentru bărbați. Ideea și dorința există, doar timpul lipsește momentan.

Pompon - Designist 12

Genți pentru laptopPompon - Designist 11

Asculți muzică în timp ce lucrezi la genți sau îți place să lucrezi în liniște? 🙂 

În cea mai mare parte din timp lucrez pe muzica de la radio. Însă recunosc că cele mai reușite modele îmi ies pe cd-ul favorit: music-hall-ul “Fantoma de la Operă” de Andrew Llod Webber.

Pompon - DesignistGențile Pompon costă 250 lei, servietele pentru laptop 200 lei, iar plicurile între 120 și 200 lei. Mai multe modele pe site.

Fotografii: prin Pompon

2 Comments

  1. simona

    Arata superb! Felicitari si multe idei pe viitor!

  2. Ana

    Arata grozav gentile! Bravo!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed