Răzvan și “fabrica” de ciocolată vin la Made in RO #14 – cea mai dulce poveste despre design și boabe de cacao.

Cine-i îndrăgostit de ciocolată trebuie să citească următoarea poveste despre Ciocolata lu’ Răzvan și musai-musai să vină la Made in RO #14, în weekend, pe 23 și 24 noiembrie, la Impact Hub, Timpuri Noi Square! Acolo ești așteptat cu masa plină de bunătăți handmade în România – zacuscă și dulceață de la Idicel, ciocolată artizanală de la București?

Șase norocoase și delicioase ciocolate produse la București din boabe de cacao de origine de găsit la Made in RO #14!

Noi am furat startul și-am mers deja în atelierului lu’ “Moș Crăciun” Răzvan Rusu ? să luăm pulsul pregătirilor și să vedem cum se produce o ciocolată Bean to Bar în inima Bucureștiului, un deliciu în ambalaje foarte faine – o ciocolată grozavă cu un packaging pe gustul nostru, numai bună de oferit cadou sub brad? și în ghetuțe. Bine, bine, recunoaștem! Suntem pofticioși și-am vrut să ne răsfățăm cu o tabletă-două-nouă. ? Poți și tu, în weekend, la Made in RO #14!

Când ne-am întâlnit cu Răzvan, tocmai se întorsese de la Târgul de Ciocolată de la Paris. Și drept să-ți spunem nu era chiar așa entuziasmat de ce-a găsit acolo. Nu-i vorba că nu era ciocolată bună la stand-uri, dar ar fi vrut să afle printre expozanți mai mulți artizani, ca dățile trecute, iar printre ei să-și găsească noi colaboratori și prieteni faini de oriunde din lume, oameni de la care să învețe mai mult despre noua lui pasiune – cum să producă ‘ai mai bună ciocolată bean to bar #MadeInRO. Dar nu-i bai, Răzvan știe ce are de făcut să-i iasă fină “crema” din boabe de cacao de origine.

Luciul tabletelor și sunetul pe care-l face atunci când o rupi în pătrățele mici sunt semne bune – ciocolata a ieșit perfect!

“Am început cu boabe de cacao din Venezuela, Ecuador și Congo. Eu sunt o calfă, un ucenic al lui Domantas Užpalis, un lituanian pe care l-am întâlnit la un târg. N-am vrut să fac o ciocolată plicitsitoare și nici nu aveam tot ce-mi trebuia ca să prăjesc boabele de cacao aici, în România, dar am avut norocul să-l găsesc pe Domantas, așa că le iau de la el, din Vilnius. A fost foarte deschis. De regulă, în branșă, întâlnești două extreme – fie oameni care nu-ți spun nimic, fie oameni care sunt foarte deschiși, gata să-ți împărtășească din experiența lor. Iar Domantas este din a doua categorie”, ne povestește Răzvan despre debutul cu dreptul, acum trei ani, în lumea ciocolatei artizanale.

Ciocolată cu lapte și fistic – o bunătate! Vino la Made in RO #14 și fă-ți aprovizionarea cu cea mai bună ciocolată!

Recent, Răzvan și-a mutat făbricuța de ciocolată în ograda Moritz Eis – doar înghețata și ciocolata sunt doi prieteni foarte buni. Aici ne-am întâlnit și noi într-o după-amiază când Răzvan pregătea de zor o nouă șarjă de 60 de tablete.

Răzvan Rusu și-a luat foarte în serios pasiunea și se documentează constant despre mișcarea Bean to Bar – o nișă cu avânt mare în Statele Unite și încă la început în Europa.

“Am pornit de la ideea că vreau să fac o ciocolată autentică. Există foarte multă ciocolată pe piață, dar nu cred că există un brand mic, craft, care să pună gustul înainte de orice. Așa a apărut Ciocolata lu’ Răzvan. Eu nu fac o ciocolată dulce, ci una bazată pe aromele boabelor de cacao de origine. Iar ciocolata neagră e cu totul și cu totul deosebită. E preferata mea, dar, culmea, și a copiilor – are 70% cacao, cred că acolo e cel mai bun echilibru. Eu vreau să fac un produs bun, care să-ți placă și pe care să-l mănânci cu poftă, să fie ceva deosebit, iar de la 80% cacao lucrurile se complică, iar gustul nu e chiar ușor de perceput”.

Dacă la tabletele de ciocolată turnatul în forme nu e chiar complicat, când face praline Răzvan are de trecut un test de migală. Ciocolata se pune în cuiburi, se lasă la răcit, apoi adaugi umplutura și iar ciocolată. 

Așa cum era de așteptat, ciocolata cu prune și pălincă (ambele aduse chiar din localitatea Idicel) e cea mai vândută.

După ce au petrecut o noapte întreagă într-un butoi plin cu pălincă tare de Idicel, prunele “îmbătate” sunt puse una câte una în ciocolata cu 72% cacao. 

Gustăm și-i dăm dreptate, dar bună tare-i și cea cu lapte și nuci prăjite, aduse tocmai de la Satu Mare, ciocolată pe care am fost invitați să o testăm direct din utilajul de temperare – mașinăria care aduce ciocolata la temperatura potrivită înainte să fie turnată în forme – pătrate simple ca odinioară. Dacă varianta black conține 70% cacao, ciocolata cu lapte are 54% și toate sortimentele au 100% pasiune.

“La ciocolata cu lapte folosesc zahăr din trestie nerafinat, lapte bio, unt de cacao și un pic de vanile. Vanilia în ciocolată e ca sarea în bucate. Tre’ să-i pui un pic ca să-i desăvârșești aromele. Oricum, la ciocolată e important să ai pasiune, ciocolată fără pasiune nu se poate. Dacă nu ai răbdare și nu ți-e drag de ea, mai bine nu te bagi. Sunt foarte multe criterii pe care trebuie să le respecți, e un produs foarte pretențios”.

Răzvan Rusu își dorește să prăjească boabele de cacao la București și să aducă în atelier toți curioșii care vor să vadă cum se face ciocolata adevărată.

Pretențios și perfecționist e și ciocolatierul de la Idicel – Răzvan are un program bine stabilit și, dacă n-ar exista alte obligații antreprenoriale, munca la atelierul de ciocolată ar fi mai mult relaxare. Dimineața lui Răzvan începe la Prăvălia Idicel cu o cafea de specialitate, cum altfel, – origine: Etiopia. Apoi, mai răspunde la mail-uri, mai organizează treburile în firmă și pleacă la atelier unde face și ambalează ciocolată până seara.

“N-a fost simplu deloc să ajung până aici. Sunt foarte mulțumit, simt că pot mai mult dar, categoric, sunt pe drumul cel bun. Ciocolata e foarte bine la gust, are un ambalaj fain. Produsul în sine e unul cu care chiar mă mândresc. În Timișoara sunt doi arbitrii de evaluare a ciocolatei și le-au dat să o guste, iar verdictul lor a fost unul foarte bun. Au fost foarte încântați. Au făcut un test intern și, din toate ciocolatele celebre pe care le-au testat, Ciocolata lu’ Răzvan a ieșit pe locul 2. Îmi văd visul devenit realitate. Acum 6 ani eram pe dealuri, la Idicel, și, acum fac ciocolată la București. Sunt bucuros că mi-am găsit o nouă pasiune, un proiect pe care vreau să-l cresc și de care sunt foarte mândru”.

Când va găsi un piper bun, Răzvan va lansa un nou sortiment de ciocolată.

În perioada dinainte de sărbători, Răzvan face ciocolată și în weekend – cererea e mare, pofticioșii mulți. Mai ales când vine vorba despre ciocolata cu prune și pălincă, cel mai bine vândut sortiment chiar și în aeroportul Otopeni. Hai și tu la Made in RO #14 și umple-ți sacul de ciocolată artizanală! Sunt șase sortimente – ciocolată neagră, ciocolată cu lapte, ciocolată cu prune și pălincă, ciocolată cu lapte și nuci prăjite, ciocolată cu sare de mare, ciocolată cu lapte și fistic prăjit. Okay, gustul ne-a cucerit, dar ambalajul ne-a vrăjit.

“Inițial am pornit cu niște ambalaje din hârtie, însă mi-am dorit să fac un ambalaj cu care să lucrez mai ușor și să fie, cumva, mai colorat. Să aibă viață la raft! Lucrez de trei ani la acest proiect, mai ales că mi-am dorit ca ambalajele să spună cumva povestea fiecărui tip de ciocolată. Design-ul este semnat de Iulia Jurcă, cu ea am colaborat de la început, încă de acum 7 ani când mi-a făcut figura pe borcane. Consider că design-ul de ambalaj trebuie să-mi simtă sensibilitățiile. Ca om, ca brand, ca tot ceea ce fac. Și cunoscându-mă și având atâtea proiecte împreună, Iulia a fost omul potrivit. Ea s-a ocupat și de identitatea la Prăvălie”, povestește Răzvan.

Și, uite așa, ciocolata cu pălincă iese în lume într-un ambalaj foarte dark, cu albastru de la prună, iar ciocolata cu lapte e ilustrată mai dulce, în culori pastel vesele. Iar nucile mari îți fac clar poftă să deschizi ambalajul din carton și să guști mai repede. Însă, pe lângă gust, în interior o să afli și povestea ciocolatei – sub titlul ciocolată explicată – sau detalii despre cum se face ciocolata Bean to Bar, pas cu pas – culesul boabelor de cacao, fermentarea lor, prăjirea, prepararea amestecului de cacao, turnarea în matrițe și ambalarea. E o poveste grozavă, pe care Răzvan vrea să o spună și să o arate tuturor cât mai curând, la București. ?

“La 1940 exista o industrie a ciocolatei și se prăjeau boabe de cacao la București. Era un brand Zamfirescu, vreau să intru în legătură cu nepotul moștenitor, am aflat că trăiește prin Germania. Pentru mine acesta e următorul pas – să prăjesc boabe de cacao la București și vreau ca voi să asistați la toată experiența, nu doar să citiți pe pliant, ci să vedeți pe viu cum se face. Asta îmi doresc. Publicul trebuie să aibă și o experiență vizuală, pe lângă produsul în sine. Pentru că suntem adevărați și nu ne ascundem cu nimic. E fascinant să vezi ce se poate obține dintr-o boabă de cacao. Așa că vreau să prăjesc boabe de cacao în România și să ofer oamenilor o experiență”, concluzionează Răzvan la finalul vizitei noastre.

Până atunci, hai la Made in RO #14, pe 23 și 24 noiembrie, la Impact Hub Timpuri Noi. La standul lu’ Răzvan de la Idicel o să găsiți povești, ciocolată mare la 80 grame și mică, la 40 – o ciocolată de buzunar de înfulecat pe loc, în timp ce admirați și cumpărați design de calitate #MadeInRO.

Fotografii: Roxana Strătilă – fotografii laborator și prin Răzvan Rusu 

2 Comments

  1. […] Secțiunile cu care v-ați obișnuit rămân cap de afiș: design de obiect, mobilier, accesorii home&deco, bijuterie, ceramică, corpuri de iluminat, jucării, design textil, decorațiuni etc. #CartierulFashion îi aduce laolaltă pe cei mai valoroși creatori din zona designului vestimentar și a accesoriilor fashion. #CartierulFood demonstrează că există branduri românești care își spun povestea nu doar prin gust și calitatea preparatelor, ci și prin branding, logo, designul recipientului, prezentare – package design rules! Uite, de exemplu, Ciocolata lu’ Răzvan despre care am povestit într-un story apetisant pe Designist.ro. […]

  2. […] Idicel – Calea Floreasca 64 – s-a închis. Îl cunosc pe Răzvan Rusu, i-am luat un interviu nu demult, știu cât de mult suflet pune în tot ce face și-mi pare tare rău. Dar sunt sigură […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed