Delikates Accessories: cele mai colorate genți care umblă pe străzi

Unele obiecte au puterea de a-ți schimba dispoziția prin simpla lor prezență. Și nu vorbim neapărat despre obiecte-madlenă, pe care le asociezi cu vreo amintire minunată, ci despre obiecte-bucurie care, de la prima vedere, prin formă sau culoare, îți fac promisiuni subtile de mai bine. Exact în categoria asta intră, cel puțin pentru noi, piesele Delikates Accessories: rucsacuri, genți, borsete, ba și geci cu o cromatică explozivă și forme atipice, pe care e de-ajuns să le privești ca să-ți sugereze o zi mai organizată, mai blândă, mai curajoasă.

Delikates Accessories și creatorii lor vin weekendul acesta la Made in RO #16 tocmai de la Miercurea-Ciuc: hai să îi cunoști la Hotspot Workhub, Calea Griviței nr. 82-98, clădirea The Mark, etajul 1 (la intersecția cu str. Buzești, la 10 min. de Piața Victoriei). Până atunci, ți-am pregătit mai jos o poveste-teasing…

Join event aici.

Meet the creators: Eszter, Emőke și Csaba

Eszter György

Emőke Szász

Csaba Varga

Delikates a apărut ca o cale de mijloc între ideal și real :). Acum 15 ani, Eszter și Emőke, foste colege de liceu, s-au reîntâlnit în Miercurea-Ciuc după terminarea facultății (Eszter a absolvit designul vestimentar la UNARTE, în București, și Emőke, aceeași specializare, la Iași). Iar începutul colaborării lor a pornit de la o dorință comună:

“Niciuna dintre noi nu voiam să rămânem într-un oraș mare, așa că eram nevoite să fim creative cu diplomele noastre de arte. Am început cu borsetele și, în paralel, cu rochii de mireasă. Peste puțin timp, am fondat brandul Delikates Couture, care se ocupă și în prezent cu rochiile de mireasă, iar Delikates Accessories i-a urmat. După primele încercări de design cu succes și primele obstacole în ceea ce privește antreprenoriatul, a fost limpede pentru noi două că avem nevoie de cineva cu picioarele pe pământ. Și așa a apărut Csaba în business – este de profesie economist, așa că el se ocupă de partea finaciară și de management. Totodată, este soțul meu 😊, ne-a povestit Eszter.  

Eszter a fost cea care a inventat numele brandului, ca o combinație între numele unei piese muzicale preferate, boemă și artsy – “Delikat Bistro” – și numele ei.  😊

Apoi, povestea Delikates a crescut organic: baza a fost afecțiunea echipei pentru lucrurile frumoase și practice, fără o planificare inițială amănunțită în ceea ce privește antreprenoriatul. Astăzi, însă, procesul de creație are un parcurs foarte clar, iar funcționalitatea, un rol hotărâtor. O lăsăm tot pe Eszter să ne dea mai multe detalii:

“Creația începe cu un research: în această fază, încercăm să ne dăm seama care este vibrația actuală, adunăm la un loc tot ce ne inspiră, formulăm nevoile clientului, trendurile – la faza creativă participăm și eu, și Csaba, și Emőke. Tragem concluzii împreună, stabilim atmosfera colecției următoare, iar după, urmează să lucrez eu la motivele grafice. Tehnica utilizată de obicei este cea digitală. De fiecară dată, se nasc multe variante, și în final rămân cele care funcționează bine și în forma printată pe material, și pe produsul concret. Se întâmplă câteodată să ne placă un print în faza desenată, dar să ne dăm seama că pe produsul final nu are efectul așteptat, sau invers – unele printuri funcționează mult mai bine pe produs decât ne-am fi gândit noi. Este un proces destul de migălos care durează până ajungem la variantele finale.”

Îți dăm și niște detalii tehnice: materialele sunt printate prin tehnica de sublimare*. Datorită ei, printurile au o calitate de lungă durată, nu se decolorează, sunt ușor de menținut și de spălat. Hârtia de termotransfer printată cu designul dorit este plasată deasupra obiectului, care apoi este introdus într-o presă termică. Temperatura ridicată generată de echipament determină cerneala să se transforme în gaz, iar presiunea ajută la transferul imaginii pe obiect.

Accesoriile Delikates acoperă o varietate de stiluri: vei găsi în colecții și motive grafice, și linii romantice sau sporty. Primăvara se lansează colecția de bază pentru acel an, iar la începutul fiecărui sezon apar noutăți. 

“Produsele noastre sunt efectuate din softshell mesh, un material care funcționează bine pentru geci și hanorace deoarece respiră și este impermeabil. Este ideal și pentru genți pentru că poate fi spălat în mașină și este un material ușor. În ceea ce privește dezvoltarea prototipurilor, avem de parcurs un drum asemănător. Emőke este mai pricepută la tipare, ea finalizează tiparele pentru geci și hanorace, eu mă ocup mai degrabă cu tiparele genților. În faza de experimentare, facem mai multe variante de prototip, în final rămâne varianta cea mai sustenabilă, rentabilă, originală și practică în același timp”, adaugă Eszter.

Delikates este, de fapt, un cocktail atent ponderat: antreprenoriatul creativ neașteptat, care le-a luat pe sus pe Eszter și Emőke, tradus într-un atelier de producție cu o echipă extinsă și o atmosferă familială, care evită să devină o fabrică de confecție, dar se străduiește să rămână o afacere rentabilă, prin implicarea lui Csaba 😉.

Delikates Accessories la Made in RO #RESTART edition 

Ne-am bucurat să aflăm că, în weekend (18-19 iunie), la Made in RO – Concentrat de design contemporan, Delikates va include o diversitate de piese: de la cele din colecția de primăvară, lansată în luna martie, la colecția de vară, cu trei printuri noi, în curs de lansare ❤️. Se adaugă și o geantă de umăr, proaspăt intrată în portofoliu, și geci și hanorace, numai bune pentru serile de vară.

“Designurile pentru vară sunt îndrăznețe, deschise la culoare, iar fiecare dintre cele trei printuri noi acoperă câte un stil. Printul “Garden Party” este haios, cu gândul la festivaluri și petreceri în aer liber, “Focul Ocru” sugerează liniștea naturii, aerul boem, ținute din in, iar “Frunze tropicale” evocă plajele exotice”, mai aflăm de la ei.

Urmează vremuri interesante pentru Delikates: echipa are în plan o nouă ediție de designer și își doresc să se extindă și pe piața din afara României, începând cu Ungaria. 

La final, am pregătit 4 întrebări altfel pentru Delikates Accessories (prin Eszter György):

1. Dacă ai fi un obiect, ce ai fi?

Eu aș fi o cutie sau un coș din răchită, artizanal. Și practic – un obiect pentru depozitat lucruri, și estetic – evocă harul artizanului, caracteristicile materialului, provine din natură și ajunge în casa cuiva.

2. Ce material este subestimat? Dar supraestimat?

Natura nu este un material în sine, dar este subestimată cu siguranță. Supraestimat este tot ce ține de noi, oamenii.

3. Care este cel mai extravagant design Delikates Accessories?

Niciun produs extravagant nu a trecut deocamdată prin filtrul complex al sustenabilității, rentabilității, originalității și funcționalității.

4. Dacă ați fi răpiți de un grup de extratereștri (care vorbesc limba română), cum le-ați descrie produsele Delikates Accessories?

Cele mai colorate genți care umblă pe străzi.

Foto: prin Delikates Accessories

1. Citește și alte povești Made in RO #16pe designist.ro, și alege-ți preferatele.
2. Fă un tur virtual AICI, pe Facebook event Made in RO #16 – descoperă și mai multe povești, fotografii și informații, toate la un loc. ❤

Târgul Made in RO #16 are o nouă locație ⬆️ – Hotspot Workhub (Calea Griviței 82-98, clădirea The Mark, etajul 1, București), la 10 minute de Piața Victoriei și Bulevardul Dacia (intersecția Calea Griviței cu Str. Buzești). Ne vedem acolo! 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed