Povești cusute cu fir de… basme care ne-au îmbogățit copilăria

Suntem întotdeauna pro soluții inofensive de trezit zâmbete: poate o prăjitură bună, poate o veste-rezolvare sau poate chiar vreun totem pe care l-ai asociat mereu cu vremurile bune. De exemplu, personajul principal dintr-un basm favorit, brodat cu grijă și pricepere pe haine din materiale naturale, lejere, care te fac să te simți în vacanță în fiecare zi. Exact așa cum sunt cele create de Loredana Andrei, autoarea proiectului creativ Ler – Povești cusute. 😊

Pe Loredana o vei cunoaște weekend-ul acesta, când vine din Târgoviște la Made in RO #16 împreună cu poveștile ei cusute pe materiale felurite: hai și tu la Hotspot Workhub, Calea Griviței nr. 82-98, clădirea The Mark, etajul 1 (la intersecția cu str. Buzești, la 10 min. de Piața Victoriei). Până atunci, ți-am pregătit mai jos o poveste-teasing…

Join event aici.

Povești cusute din culise

Loredana a mers constant pe drumul a două pasiuni cumva contradictorii. Prima, cea pentru cusut, a apărut încă din copilărie, când mașina de cusut și multe ațe erau mereu prin preajmă. Bunica paternă i-a fost călăuză, model, dar și sursă de inspirație în tot ce ține de răbdare.

Tot o fațetă a răbdării și a organizării a cerut și a doua pasiune, descoperită ceva mai târziu, la școală: cea pentru cifre. Loredana a urmat mai întâi cursurile Facultății de Chimie, apoi cea de finanțe și contabilitate și un pic mai târziu a devenit profesoară.

Creativitatea și pasiunea pentru cusut au rămas, însă, pe poziții: ani la rând, Loredana și-a “meșterit” singură hainele, așa cum ne-a povestit, iar aprecierile au convins-o să ia o decizie fermă: a renunțat la învățământ și s-a dedicat, în sfârșit, doar cusutului și brodatului. Așa au apărut Povești cusute, prima variantă a brandului 🙂 .

“Am reușit să găsesc la o țesătorie exact materialul de care aveam nevoie: un bumbac foarte fin și delicat care, în același timp, să nu fie foarte transparent și care să poată susțină broderia. Pentru că suntem unici, nu folosesc tipare, ci fiecare bluză este croită individual, având linii cât mai simple și confortabile. Țin foarte mult la ideea de natural, așa că, în ultimul timp, pe lângă bumbac am început să folosesc și in și cânepă”.

Personajele brodate din basme și fabule au devenit personaje principale și în Povești cusute, exact totem-urile despre care îți ziceam la început: sunt motive cu încărcătură emoțională, mici încurajări zilnice pe care le poți purta mereu cu tine.

“În agitația unui eveniment la care am participat, îmi răsuna în minte “Limpede nu vezi decât cu inima”, un citat din “Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry. De atunci el a devenit un mod minunat de a transmite mesaje, sentimente și stări. Odată cu transpunerea pe pânză a imaginilor și citatelor din “Micul Prinț”, și numele sub care lucram s-a schimbat: a devenit “Ler – Povești cusute“. De fapt, Ler este un acronim al numelui meu complet și un cuvânt care mă definește: LER mai înseamnă și un moment de apogeu sau vremea când cineva este în floarea vârstei”, ne-a explicat Loredana.

Ce povești cusute vei găsi la Made in RO #RESTART edition

La începutul lui 2020, planurile Loredanei avansaseră până la ideea unui atelier cu angajați, însă pandemia a deviat parcursul inițial. Acum, ea încearcă încet-încet să revină la povești, deci așteaptă-te la surprize vestimentare – surse de bucurie și relaxare, ca bluzele brodate manual din bumbac și in sau chiar rochii din in cu broderie manuală La final, am pregătit 4 întrebări altfel pentru Loredana Andrei:

1. Cărui personaj de desene animate / dintr-o carte pentru copii crezi că i-ar veni foarte bine creațiile tale?

Cu siguranță, Micul Prinț 😄

2. Cum ar arăta o broderie care să sugereze vacanța?

O broderie cu o barcă pe mare: chiar am făcut una la un moment dat!

3. Dacă ai fi un tip de broderie, ce ai fi? De ce?

Broderia “la fir”: cu toate că pare simplu de realizat, în practică trebuie să ai grijă cât tensionezi firul, trebuie să respecți direcția, orice greșeală este vizibilă. Cred că de aici a apărut și motto-ul care mă definește : “Simplitatea este cel mai complex lucru”.

4. Care este ultima descoperire pe care ai făcut-o?

Nu este ultima, dar este cea mai importantă: lucrul manual de orice fel încetinește degenerarea neuronală și a sinapselor.

1. Citește și alte povești Made in RO #16pe designist.ro, și alege-ți preferatele.
2. Fă un tur virtual AICI, pe Facebook event Made in RO #16 – descoperă și mai multe povești, fotografii și informații, toate la un loc. ❤

Târgul Made in RO #16 are o nouă locație ⬆️ – Hotspot Workhub (Calea Griviței 82-98, clădirea The Mark, etajul 1, București), la 10 minute de Piața Victoriei și Bulevardul Dacia (intersecția Calea Griviței cu Str. Buzești). Ne vedem acolo! 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed