Depozitarea smart sau când cei 64 de metri pătrați devin mult mai mari

Proiectul echipei de arhitecți Attila Kim, Bogdan Ciocodeică și Diana Roșu este cel de-al cincilea răspuns la provocarea lansată de The Park Apartments pentru amenajarea a 5 apartamente diferite în blocul de lângă Parcul Tineretului, din București. Într-un fel sau altul, parcul din imediata apropiere a complexului rezidențial s-a insinuat ca sursă de inspirație în viziunea fiecărei echipe de creativi. Astfel încât, cele cinci apartamente pot fi privite ca declinări ale unei teme comune, natura urbană, cu toate că cerințele brief-ului au fost doar două: de a păstra bugetul cât mai accesibil și de a implica în amenajare cât mai multe obiecte de design românesc.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (59)

Amenajarea apartamentului de 64 metri pătrați, cu trei camere și bucătărie închisă, a implicat un buget 11.200 euro + TVA. Într-un articol anterior am povestit și despre amenajarea semnată de Irina Pogonaru, tot pentru un  apartament cu trei camere din blocul The Park 1, cu aceeași suprafață și bucătărie deschisă.

The Park - Attila Kim, Bogdan Cicodeică și Diana Roșu - designist

De la stânga la dreapta: arhitecții Diana Roșu, Bogdan Ciocodeică, Attila Kim

Cum au răspuns însă acestei provocări arhitecții Attila Kim, Bogdan Ciocodeică și Diana Roșu și ce este diferit în amenajarea lor față de celelalte?

Echipa celor trei a recurs la principiile arhitecturii scandinave, ce mizează pe atenția față de natură în general, dar și atenția față de natură în propria locuință. Acest lucru se poate traduce, cum lesne vedem în acest apartament, prin inserarea unor elemente de mini-vegetație – ghivecele de mirodenii din bucătările și ierbarele din dormitor. Și, bineînțeles, prin preluarea texturilor și a fibrelor naturale.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (18)Ghivece pentru mirodenii, încadrate simetric de rama metalică

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (42)Natură vie în bucătărie

Ierbarele de pe pereți aduc natura în intimitatea dormitorului sau plantele verzi din parc… în casă. Veiozele grafice sunt de la Maison.Déco și au costat fiecare 290 lei.

În același timp, urmând principiul eficienței, atât de necesar locuințelor urbane, arhitecții au conferit funcționalități noi unor spații care rămân, de obicei, nefolosite. Astfel, pe lângă o gândire sustenabilă, după principii prietenoase cu mediul, inspirate de modelul scandinav și de însuși conceptul dezvoltării și construcției ansamblului The Park Apartments, ei și-au propus să fructifice toate posibilitățile ascunse ale unui spațiu de 64 mp. Și au reușit!

Putem spune că punctul forte al acestei amenajări sunt, de departe, soluțiile de depozitae neconvenționale, minuțios gândite, ce vin dintr-o foarte bună înțelegere a nevoilor spațiului. Așa încât, nu surprinzător, prima etapă a fost schimbarea configurației holului pentru a putea să includă un corp generos de depozitare.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (47)Reconfigurarea spațiului din hol a permis introducerea, cu rol de compartimentare, a unui dulap generos de depozitare

Un exemplu de urmat este că delimitarea zonelor spațiului s-a făcut și cu ajutorul pieselor de mobilier. Prin urmare, nevoia de depozitare într-un spațiu relativ mic trebuie privită nu ca un obstacol în compartimentare, ci ca o provocare smart în configurarea spațiului.

Bogdan Ciocodeică spune că modul în care anumite elementele vizuale te fac să ai o altă perspectivă asupra spațiului a cântărit foarte mult în deciziile lor. Drept pentru care, au folosit biblioteca transparentă, din console modulare, ca element inovator de separare a două zone, cea de zi și cea de noapte. Biblioteca iese din peretele propriu-zis și funcționează ca paravan.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (61)

Cele două biblioteci din living și din dormitor au fost realizate de Vertigo și au costat 11.570 lei. Cadrul bibliotecilor a fost realizat de Delta Studio și a costat 1.746 lei.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (52)The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (46)Lampadarul din living este de la Maison.Déco și a costat 790 lei.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (53)

Apartamentul are trei camere dar, având în vedere că este destinat unui cuplu tânăr și dinamic, care se află la începutul carierei, cea de a treia cameră a fost transformată într-un birou multifuncțional, cu o zonă mare de depozitare.

În încercarea de a renunța la amenajarea clasică a dormitorului, care include dressing-ul aglomerat și dezordonat, în cazul celor mai mulți dintre noi, cei trei au amenajat un podium destinat obiectelor de depozitare cu dimensiuni mai mari, care, la nevoie, poate deveni și pat pentru oaspeți. În acest fel, funcțiunile dormitorului sunt extinse biroului, care preia o parte din depozitare, dar și o parte din destinația de odihnă și relaxare. 🙂

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (14)Podium din lemn, banchetă și pat pentru oaspeți

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (44)Podiumul din birou funcționează și ca spațiu de depozitare.

Depozitarea smart, ascunsă, compactă este prezentă și în living, și în birou, și în dormitor prin intermediul băncuțelor din jurul geamului, care ascund spații generoase. Arhitecții ne-au spus că și-au dorit ca acest apartament să fie un cumul de spații ingenioase care să vină în ajutorul proprietarilor prin noile funcționalități dobândite. Fiecare colțișor trebuie să contribuie la impresia generală de spațialitate. De aceea, zonele care rămâneau de multe ori moarte, cum este cea din jurul caloriferului, capătă aici un rol nou.

Soluția lor a fost să placheze caloriferul. Pentru viitorii proprietari acest lucru înseamnă că se pot relaxa pe băncuța încălzită de lângă geam, dar și că își pot ascunde o mulțime de lucruri pe care nu vor să le aibă la vedere. Corpurile de mobilier au fost realizate pe comandă de Delta Studio.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (58)Placarea caloriferului în living, subtilă și practică

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (7)Banchetă care ascunde un spațiu de depozitare generos. Corpurile de mobilier și placarea perimetrală au fost realizate cu ajutorul Delta Studio. Bugetul alocat mobilierului a fost de  5.630 lei.

Tot custom made a fost realizată și masa din living, care este cea mai spectaculoasă piesă a amenajării. Masa fixă, clasică, din dining a fost înlocuită cu o placare pe perete, care se desface și devine masă rabatabilă. Pe lângă faptul ce este foarte practică, prin spațiul puțin pe care îl ocupă, este în același timp și un element de design, geometric, de impact în decor. Poate fi ușor confundată cu un desen grafic și cu greu ai putea identifica funcțiunea sa ascunsă.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (2)Înainte: masa rabatabilă ascunsă funcționează ca element grafic de design, ce poate găzdui și un tablou sprijinit de laturile ei la vedere.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (1) După: masa rabatabilă folosită… convențional, ca masă de dining

Attila Kim, Bogdan Ciocodeică și Diana Roșu speră că piesele de mobilier schițate special pentru această amenajare și realizate în colaborare cu cei de la Kaustik, Delta Studio și Vertigo Metal să devină piese realizate în serie mică. La fel își doresc și pentru lămpile borcan, care sunt create chiar de ei.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (15)

Lampa borcan, semnată de Bogdan și Diana, costă 560 lei.

Bucătăria este realizată tot pe comandă, într-un joint venture ce i-a implicat pe Vertigo Metal, Delta Studio și IKEA. Cadrul metalic, vopsit în câmp electrostatic a fost făcut cu ajutorul celor de la Vertigo Metal, iar Delta Studio a realizat corpurile de mobilier, din aceeași fibră lemnoasă cu cele din restul casei.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (20)

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (40)Cadrul metalic vine de la Vertigo Metal și a costat 1.210 lei. Corpurile de depozitare suspendate, încadrate de structura metalică, au fost realizate de Delta Studio și au costat 1.475 lei.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (64)

Impresia generală este de spațiu aerisit, care-ți dă o senzație de liniște datorită ordinii foarte bine gestionate. La această senzație contribuie, bineînțeles, intervențiile arhitecturale, dar și designul geometric, curat, cu aer nordic, minimalist.

The Park - Attila Kim, Bogdan Ciocodeică Diana Roșu - Designist (49)

Ne-a mai plăcut că fiecare cameră are cel puțin câte un element cromatic albastru-trucoaz, ceea ce reconfirmă atenția arhtecților și pentru coerența vizuală a conceptului de design. Ce mai, o bucurie pentru ochi și un exemplu pentru cât de funcțional și armonios poate fi exploatat spațiul unui apartament de 3 camere!

Apartamentele din blocul The Park, din care face parte acest apartament, sunt sold out.

Toate informațiile din articol referitoare la prețul obiectelor și bugetul alocat ne-au fost furnizate de autorii amenajării și reprezentanții ansamblului rezidențial The Park Apartments. Pentru întrebări sau informații suplimentare, vă rugăm să luați legătura cu autorii amenajării și ansamblul The Park Apartments.

Fotografii: Radu Sandovici

13 Comments

 1. Madalina

  Imi puteti spune va rog unde as putea gasi ierbare precum cele din dormitorul de mai sus?

 2. Foarte, foarte fain. Cel putin masa incadrata in perete si conturarea dormitorului cu dulapioare vreau si eu. Poate nu e prea tarziu sa ii scriu Mosului 😀

 3. Bună, Mădălina,

  Ierbarele din dormitor au fost create de echipa de arhitecți pentru acest proiect.

  Mulțumim!

 4. Madalina

  Multumesc si eu

 5. Adelina

  Masa este creatia designerilor? poate fi comandata ?

 6. denisa

  buna seara! imi puteti spune unde pot gasi lampadarul?

 7. Bună,

  La Maison.Déco. Am precizat și în articol. 🙂

  Mulțumim!

 8. Laura

  Buna ziua! Unde pot gasi si comanda o masa pliabila asemanatoare cu cea din living?

 9. andreea lupu

  ma intereseaza de unde a fost cumparata canapeaua verde. imi puteti spune? multumesc.

 10. Cristi

  Salut! Vreu si eu,va rog, detalii despre masa pliabila (preț aproximativ,cine o produce etc…).
  Mulțumesc!

 11. Designist

  Masa este custom-made, creată de arhitecții care semnează amenajarea.

 12. Daniela

  Cum se pot comanda piesele de mobilier? Multumesc!

 13. Designist

  Te rugăm să iei legătura cu arhitecții care semnează amenajarea, piesele custom made sunt realizate de ei.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed