Designist picks: ce o să descoperi weekendul acesta la prima ediție Ceramik.

Sincer, nici nu ne vine să credem că mai sunt doar două zile până dăm drumul primei ediții Ceramik. | Concentrat de ceramică contemporană la Palatul Universul, în spațiul AWE – Adaptive Work Environment (Strada Ion Brezoianu nr. 23-25). O să ne găsești acolo sâmbătă și duminică, 25-26 mai, de la ora 11:00 la ora 19:00, ca parte a circuitului Creative Quarter Design Festival, în cadrul Romanian Design Week. Și ca să te pregătești, am pus la punct un preview concentrat al evenimentului. Ne întâlnim la Ceramik. în weekend, da? 🙂

Ceramik.

Află detalii despre eveniment aici.

POEMI

Ceramik. Designerii ceramiști Florin și Alexandra Popescu, echipa POEMI Ceramics, vin tocmai de la Sibiu cu două noi colecții din porțelan, glazurate la cei doi poli cromatici. Piesele Lazy Breakfast conțin piese cu aspect lucios, glazurate în culori tari, cu accente prețioase de aur sau cupru. De partea celaltă a baricadei stă colecția Cottage Brunch, compusă din piese cu aspect mat, glazurate în culori pale, calde, care evocă un picnic liniștit în natură.

Andrei Pandea Ceramics

Ceramik. Tot de la Sibiu vin și artistul ceramist Andrei Pandea și făpturile visătoare pe care le creează din argilă naturală, prezențe grațioase și senine care au nevoie de tihnă și răbdare ca să crească (ți-am mai povestit despre ele aici). Statuetele sale, emoționante și delicate, au ca inspirație picturile expresioniste, siluetele Art Deco și picturile bizantine.

Design Neaoș

Ceramik.

Designerii Smaranda Isar și Victor Costache de la Design Neaoș ne-au povestit că piesele lor, ceainice statement și bijuterii fragile, inspirate de simbolistica europeană veche, sunt piese de accent, care au nevoie de spațiu liber în jur pentru că poartă povești și împrăștie impact vizual și pentru că sunt gândite din punct de vedere utilitar, dar par mai degrabă obiecte de artă decorativă. E de-ajuns să le privești creațiile ca să fii convins de părerea lor, nu? 🙂

Ceramic Sparrow

Ceramik.

Despre seturile Coloratum, creat de designerii ceramiști Andreea Lăzărescu și Tiberiu Dăncilă de la Ceramic Sparrow, ți-am mai spus aici: sunt formate din 6 piese ceramice cu un design simplu, în care perechea culorilor din interior și exterior e separată de o linie fină ce marcheaza marginile pieselor. La Ceramik., seturile Coloratum vin într-o nouă gamă cromatică. Pigmentarea în masă a porțelanului asigură uniformitatea culorilor.

Sandra Berghianu Ceramics

Ceramik.

Lucrate la roata olarului, din gresie sau porțelan, vasele Sandrei Berghianu, fie ele căni, vaze, boluri sau ghivece, au la bază joaca dintre echilibru și dezechilibru, spontaneitate și eleganță, adaptarea continuă la neprevăzutul manualității.

Ground Digitalia

Ceramik.

De la manualitate trecem direct la imprimanta 3D – da, ceramica works in mysterious ways 🙂 . Atelierul de ceramică printată 3D Ground Digitalia, organizat de arhitecții Irina Stoican și Dragoș Toader, își propune să exploreze, prin echipamente de ultimă generație, tărâmul prea puțin cunoscut în care poveștile ceramicii manuale și mirosul lutului ars se îmbină cu digitalul și oferă o experiență multisenzorială prin forme noi, reinterpretate matematic și obiecte texturate, cu geometrii complexe, imposibil de reprodus cu mâna liberă.

Corina Marină

Ceramik.

Decorativ, geometric, abstract, figurativ, accesorii, utilitar – dacă ar trebui să facem un brainstorming despre creațiile ceramice ale Corinei Marină toate aceste cuvinte s-ar verifica. Designerul va veni la Ceramik. de la Arad cu noile colecții de accesorii, obiecte ceramice utilitare și semi-utilitare decorative – tablouri realizate din piese ceramice și bază de lemn.

Atelierul de Porțelan

Ceramik.

Mâinile artistului, între unealtă creativă și obiectul creat, stă în centrul noii colecții Printre degete, semnată de designerul ceramist Mihaela Cherciu, care stă în spatele Atelierului de Porțelan. Piesele au însemnat în primul rând depășirea cu succes a dificultăților tehnice: matrița realizată a dus la multe degete de porțelan sfărâmate, ceea ce a atras denumirea colecției.

Joined by Fire Studios

Ceramik.

|Symbio. One.|, noua colecție concepută de Joined by Fire Studios (artista ceramistă Andreea Badragan și designerul de bijuterie Florin Chiuță) marchează prima etapă a procesului de simbioză dintre ceramică și argint, o etapă a spontaneității și a limitelor difuze: piesele de ceramică sunt geometrice, dar cu un grad ridicat de ludic, iar inelele sunt lucrate în ceară, ceea ce le potențează aspectul organic, și apoi turnate în argint.

Andreea Badragan

La prima ediție Ceramik., arta ceramică ia forma clipelor de tensiune metabolizate și transformate în sculpturi și a distanței dintre măștile sociale și nevoile individuale. Cele două colecții create de Andreea Badragan și prezentate la evenimentul de sâmbătă și duminică se numesc Mecanici afective (sus) și Umbre (jos). Ceramik. Mădălina Ion

Ceramik.

Acuarele replicate pe gresie glazurată, flori și frunze pictate cu oxid de cobalt și oxid de fier compun colecția Aquarela creată de artistul ceramist Mădălina Ion. Piesele de ceramică utilitară și decorativă sunt arse la 1.030 de grade Celsius.

MellonCollie Ceramics

Ceramik.

Colecția Private Garden no 3 – The Love Series, semnată de designerul ceramist Ioana Deak de la MellonCollie Ceramics, speculează și reinventează farmecul bijuteriei Lovers Eye, atât de prețuită în Anglia secolului al XVIII-lea. Temele sunt misterul sentimentelor, frumusețea tăcerilor și lucrurilor nespuse.

Em Chang Ceramics

Ceramiks.Creată din lut ecologic și glazuri non-toxice, fără plumb, ceramica utilitară semnată de Emilia și Daniel Chang (Em Chang Ceramics) sunt inspirate de natură, ceea ce le dă  contururi ”moi” și forme neregulate, organice. Multe dintre ele sunt decorate cu frunze, flori sau fructe, pentru o legătură și mai strânsă cu natura. Cea mai nouă colecție include obiecte de ceramică utilitară în nuanțe pastelate.

Becheru Art

Ceramik.

Dacă ramura utilitară a ceramicii este creată ca să contureze esteticul din momentele mai degrabă funcționale ale fiecărei zile, atunci platourile de porțelan semnate de Cătălin și Cristina Becheru (Becheru Art) adaugă și energie reuniunilor la masă prin cromatica contrastantă și dimensiunile generoase – aproximativ 60 cm lungime.

Tom Crew Ceramics

Ceramik.

Designerul ceramist londonez Tom Crew semnează creațiile de pe vizualul Ceramik., rezultatul unui proces care pune accentul pe meditație și seninătate și care primește ritm cu ajutorul roții olarului. Vasele cu forme simple și glazuri lăptoase, texturate, nu se feresc să evoce etapele transformării materialului, dar să promită, în același timp, începerea unei noi etape de viață ca obiecte utilitare.

Prima ediție Ceramik. | Concentrat de ceramică contemporană are loc weekendul acesta, pe 25 și 26 mai, la spațiul AWE – Palatul Universul (Strada Ion Brezoianu nr. 23-25). Găsești aici toate detaliile.

Fotografii: prin designerii amintiți

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed