Designul invizibil: nu doar aspectul casei tale îți influențează starea de spirit

În termeni medicali, lucrurile stau așa: pentru că bulbul olfactiv și cortextul sunt situați foarte aproape de hipocampus și de amigdala cerebrală – principalii responsabili cu acumularea amintirilor – mirosul este considerat cel mai puternic și mai rapid declanșator al nostalgiei. Și acum hai să „îndulcim” un pic aceste informații cu câteva exemple: mirosul pinilor și al focurilor de tabără trezește amintirea unei veri de care îți e tare dor. Mirosul de cimbru uscat amintește de bucătăria bunicii. Iar o mireasmă de rufe curate s-ar putea să te ducă cu gândul la casa părinților.

Raportul IKEA Life at Home a analizat strânsa legătură dintre modul în care oamenii percep mirosul și sentimentul de acasă și a venit cu o soluție menită să „rotunjească” universul casei tale: colaborarea cu unul dintre cei mai buni profesioniști din lumea parfumurilor, Ben Gorham de la Byredo. Apropo, noi am aflat despre această colaborare care explorează Designul invizibil încă de pe vremea când se plănuia, în 2018, când am participat la IKEA Design Days.

Citește și: De ce IKEA este un brand pentru care mi-ar plăcea să lucrez

Ben Gorham

Ideea care stă la baza colaborării este aceea că nu doar aspectul casei tale influențează starea de spirit, iar rezultatul este OSYNLIG, o colecție de 13 lumânări parfumate care provoacă amintiri și care sporesc experiența momentelor de acasă.

Ben Gorham este fondatorul casei de modă și parfumuri de lux Byredo, care a luat naștere la Stockholm, în 2006. Compania oferă o gamă de parfumuri exclusive, atât pentru uz personal, cât și pentru case. Lumânările parfumate și parfumurile Byredo au fost dezvoltate cu o abordare subtilă, folosind o compoziție simplă din materii prime de cea mai înaltă calitate. Iar, împreună cu Ben Gorham, IKEA a explorat modul în care poate folosi puterea parfumurilor pentru a crea un design invizibil și pentru a îmbunătăți viața de acasă.

OSYNLIG (în suedeză: „invizibil”) este o colecție de 13 lumânări parfumate care sunt create pentru a provoca o gamă largă de emoții – de la nostalgie pentru lucrurile pe care le-ai făcut în trecut, la visurile despre lucrurile pe care le-ai putea face – și, mai presus de toate, la intensificarea experienței de a te simți acasă.

Vei găsi colecția în magazinele din România de la începutul lunii noiembrie 2020, la prețuri reduse, care pornesc de la 24.9 lei.

Astfel, OSYNLIG își propune să ne aducă la îndemână parfumurile de înaltă calitate și să atragă atenția publicului larg asupra conceptului de design invizibil.

„Designul invizibil este acel strat de funcționalitate care completează casa, lucrurile intangibile, cum ar fi iluminatul, starea de spirit și atmosfera, care vă permit să aveți un mediu cu adevărat emoțional, interesant”, a spus James Futcher, lider creativ IKEA pentru OSYNLIG.

Pe scurt, designul invizibil este o sursă de rezolvări acolo unde soluțiile designului clasic sunt limitate de locuințele noastre: mirosul, sunetul și lumina pot salva situația punctual și pot crea cadrul perfect pentru amintiri care te vor emoționa mai târziu. Tu ce soluții noi ai adoptat pentru casa ta în ultima vreme? 😊

Fotografii: prin IKEA

One Comment

  1. Maria

    Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed