Dominic Wilcox transformă obiectele cum nu te-ai gândi

Vorbim despre un designer din Marea Britanie, ale cărui piese concept te surprind şi te ţin pe loc până le afli mecanismul. Obiectele pe care Dominic intervine şi le (re)creează ţi se prezintă cu poveşti cu atât mai nebănuite cu cât forma pieselor rămâne recognoscibilă, familiară, numai că în materia lor se petrec surprize: apar personaje, se strecoară replici, funcţiile se schimbă, intervine mesajul, tu zâmbeşti 🙂

Love and Protest, din seria Watch Sculptures. O colecţie de ceasuri vintage pe care a intervenit cu personaje miniaturale special lucrate, ce vorbesc despre subiecte profund sociale: de la Dragoste, la Protestele din 2011 din UK, despre omniprezenţa CCTV, capital, violenţă etc.  Mai multe imagini şi filmuleţe aici.

Adventures of a young vegetarian OR Pigs shall fly: o fetiţă se agaţă de mâna măcelarului, în timp ce porcul îşi ia zborul graţios.

The unrequited handshake. “The outstretched hand of friendship is continually rejected.”
Mâna prieteneşte întinsă rămâne refuzată ori de câte ori personajele se vor întâlni pe acele în mişcare.

Watch Sweeper 

Comfortably Oblivious: doi tineri care nu se gândesc să cedeze locul bătrânei în baston, cu bagaje. De reţinut că figurinele se învârt odată cu acele ceasornicului, în timp ce noi ne uităm ca la teatrul de păpuşi.

Dominic este un nume destul de cunoscut în lumea designului, artei, instalaţiilor. Cu toate acestea, piesele sale nu sunt doar de expus în galerii. Pot fi cumpărate (de aici) şi nu e deloc greu să ţi le imaginezi în case mai artsy, foarte contemporane, cum chiar mâine vă vom prezenta pe Designist (surpriză şi mai mare: este vorba de o casă din România – Bucureşti).

 

Honesty Stamps, cu mesajul Să fim sinceri! O colecţie de ştampile care au ajuns deja şi pe tricouri. Colecţia de replici e genială, iar cele mai noi 3 sună aşa: But I’ve changed! It wasn’t my fault! What do you mean I’m always too busy! Familiar, nu?

Sincerely apologies, o ştampilă sinceră de care e nevoie în peisaj. Vă gândiţi la un stencil deja? 🙂

Despre noile asocieri prin care ne provoacă să ne uităm diferit la obiectele banale care ne înconjoară ne vorbeşte chiar el. Şi, pe lângă precizia, umorul şi fineţea reconstrucţiilor, nu trebuie uitat mesajul: unul social, desprins din lumea în care trăim şi ale cărei situaţii sunt acum sintetizate miniatural, artistic.

I spend most of my time attempting to reveal the hidden surprises which are embedded within the banal, everyday things that surround us. Some of my ideas develop from observations on human behaviour and I express them through the objects I create. I also experiment with materials to find surprises that can’t be found simply by thinking with a pen or computer.”

Bolul War Bowl este una din cele mai vândute şi expuse piese semnate de Dominic (prima apariţie 2002). Este lucrat manul din soldăţei reprezentativi pentru Bătălia de la Waterloo: figurinele soldăţeilor britanici şi francezi sunt topite în acest bol revoluţionar.

Ţineţi minte că astfel de figurine erau şi prin jocurile noastre de război? Numai că nu ne-am fi gândit să le contopim într-un bol. War Bowl poate fi cumpărat şi vine cu un set de soldăţei la liber.

De ce îmi place Dominic Wilcox? Pentru că asocierile lui neaşteptate sunt sclipitoare şi nu se insinuează moralizator. Umorul lor e unul obiectiv, filtrat, înregistrează material, asemenea unei pelicule, instanţe ale lumii reale. Şi le transpune cursiv, artistic.

Brush Hooks, pezentate în expoziţia Object Abuse.

Cu siguranţă mi-ar mai plăcea să mă întâmpine pe hol pensulele-cuier şi să am pe masă o ştampilă cu mesaj, pe care să o aplic, ca pe bagheta mea magică, peste lucrurile care mi se întâmplă într-o zi… de om. Iar pe comodă să-mi pun Love and Protest, nu de alta dar sintetizează destul de bine prezentul trăit.

Ce poţi face dintr-un baston uitat şi mai multe papiote? Un baston demn de barul Papiota, sugerăm noi 🙂

Pentru mai multe surprize cu mesaj şi inovaţii apelaţi cu încredere la Dominic Wilcox.

3 Comments

  1. Hilde

    Un artist surprinzator! Mi-a placut mult de tot

  2. Mădălina Georgescu

    Ma bucur sa aud asta 🙂 Multumim!

  3. […] Din categoria obiectelor reinterpretate mai nou în cuiere, să nu-l uităm pe Dominic Wilcox. […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed