Un scaun cu design deștept

Am mai exclamat “Wow!” în fața mai multor scaune semnate de designerul Konstantin Grcic. Pro School Chair îl devansează însă în topul nostru pe celebrul Myto, creat pentru brand-ul Plank, nu doar pentru că e foarte versatil, ci mai ales pentru că și noi aspirăm ca, undeva în viitor, băncile școlii să fie înlocuite de scaune de designer, în culori care stimulează creativitatea. Știm, mai sunt multe de revoluționat până atunci, însă o fantezie din când în când nu face rău deloc. 🙂

Noul scaun, destinat unui mediu de studiu liberal și interactiv, este rezultatul colaborării designerului Konstantin Grcic cu producătorul german de mobiler Flötotto și a fost lansat la târgul de mobilier de la Köln, ediția 2012, încheiată pe 22 ianuarie, unde a și câștigat Interior Innovation Award.

Totul a început de la inițiativa guvernului german de a promova un stil de viață sănătos și un mediu de lucru interactiv în școli. În urma unui studiu amplu, a rezultat că ok, e nevoie de mobilier ergonomic, dar este suficient? Un copil, indiferent că este în școala primară sau la liceu, pentru a se dezvolta armonios fizic, spiritual și emoțional, are nevoie în primul rând de un mobilier care să invite la comunicare și interactivitate.

Dacă mobilierul tradițional încurajează copiii să stea drepți și cuminți în bancă, alternativa propusă de Flötotto îi invită pe aceștia să se exprime liber, să-și schimbe ușor și comod poziția, scaunele nefiind atașate de masă, sau să modifice configurația sălii de clasă în funcție de ora de curs (și de profesor).

Pro poate fi și scaun de dining sau de birou, pentru că forma curbată, din polipropilenă, se poate atașa celor 4 baze disponibile: picioare tubulare metalice, în două variante, picioare din lemn și suport reglabil, pe rotile.

Forma curbată este împrumutată de la scaunele de bar, ceea ce schimbă poziția corpului, care nu tinde să stea aplecat în față.

Pro Chair este stivuibil, iar forma sa îi asigură stabilitate, astfel încât nu a fost necesară întărirea materialului plastic cu fibră de sticlă, de aceea e mai ușor de reciclat.

 

 

Designerul Konstantin Grcic: “Copiii învață și asimilează cel mai ușor atunci când se pot mișca în spațiu, când au mobilitate. Forma scaunului Pro are la bază exact această premiză. Șezutul este rotund, de aceea îți poți schimba ușor poziția, iar spătarul subțire permite trunchiului să se întoarcă cu lejeritate. Pentru că are flexibilitate și spătarul în formă de S, ține spatele drept și preia din tensiunea creată în zona lombară. Pro este un scaun “deschis”, care îți oferă libertate de mișcare și în același timp conduce în mod activ către ea.”

 

 

Fotografii de produs: Oliviero Toscani

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed