Dragoș Dogaru prezintă la Made in RO cele mai prietenoase lămpi: Cuplo Colors

Dragos Dogaru designist 03

De ce sunt Cuplo Colors cele mai prietenoase lămpi cu care am interacţionat? Pentru că le poţi pune pe birou, suspendate de tavan, pe noptieră sau le iei lângă tine în pat ori pe canapea, când citești! Iar dacă vrei mai multă lumină, deschizi fermoarul. 🙂

Vizual final Made in RO III variantaVizualul este un concept  semnat de Alexandru Nimurad (www.behance.net/Nimurad)

Dragoş Dogaru aduce mingiuţele Cuplo Colors în weekend la la Made in RO – Târg de design românesc: pe 21 & 22 decembrie @ Impact Hub Bucharest (chiar în Piața Unirii, la doi pași de Hanul lui Manuc, pe str. Halelor nr. 5 – etajul 2 & etajul 3).

Dragos Dogaru designist 06

În ultimii 10 ani Dragoş s-a orientat către publicitate şi diverse domenii ale designului: de la designul grafic şi identitatea de brand, la design de ambalaj şi display de produs până la designul de spaţii expoziţionale si al producţiei de materiale publicitare. În ultimul an însă, a fost foarte activ în domeniul designului de obiect, iar lămpile Cuplo Colors sunt cele mai noi dovezi.

Dragos Dogaru designist 08Globul interior este din acrilic transparent, iar husa cu fermoar, din bumbac mercerizat. Dimensiuni: diametru 15 cm. Cablul de alimentare al lămpii standard e de 3 m, iar pentru lampa suspendată – 5 m. Dragos Dogaru designist 07

Cum arată drumul tău până la designul de obiect?

Am absolvit facultatea la Universitatea Transilvania şi, în paralel, la Vitus Bering Horsens, Danemarca, în inginerie mecanică, mecatronică şi master în automatizări. Poate părea paradoxal că nu am urmat calea ingineriei, dar fiind autodidact, încă din anul 2 am lucrat ca grafician şi am continuat pe această cale până astăzi. Anul acesta, abordând şi domeniul designului de produs, am descoperit că mi-a prins bine pregătirea tehnică în inginerie, dar şi joburile din timpul facultăţii, învăţând multe materiale şi tehnologii de producţie încă de pe atunci.

Dragos Dogaru designist 01

Poate fi Cuplo Colors cel mai bun prieten? În câte feluri poate fi folosit?

Cuplo Colors sunt un obiect concept, mai mult decât un simplu corp de iluminat. Forma, textura şi culorile mingiuţelor sunt prietenoase, pe lângă aspectul lor funcţional de corp de iluminat. Spre deosebire de o lampă obişnuită, poţi să o amplasezi sau să o iei lângă tine în locuri neaşteptate: pe canapea, în pat când citeşti, dar şi pe birou, noptieră sau suspendată din tavan. Este un obiect prietenos, fiind plăcut la atingere, dar şi familiar – prin metoda de închidere cu fermoar.

Dragos Dogaru designist 10

Din ce este produs globul de lumină?

Este realizat dintr-un glob acrilic transparent la interior, îmbrăcat într-o husă croşetată, din bumbac mercerizat.

Cu cine ai colaborat pe partea de lucru manual? Cine ţi-a croşetat “hăinuţele” colorate?

“Penelopa” responsabilă… este mama mea. Îi mulţumesc mult pentru răbdare şi atenţia la detalii. Şi nu, nu m-am apucat de croşetat. 🙂

Dragos Dogaru designist 11

Care au fost greutăţile întâmpinate pe partea de producţie?

Cea mai mare dificultate a fost la partea de prototipare, în a găsi formula optimă pentru îmbinări şi finisări. După ce am găsit şi furnizorii pentru componente, de acolo a mers în linie producţia de serie.

Dragos Dogaru designist 02

Dacă globul de lumină se încălzeşte, nu e greu de mutat apoi dintr-un loc în altul?

Globul este astfel dimensionat pentru a disipa optim căldura, având un bec economic de maximum 11W. Temperatura lui este între 35-40° C – cea a unui om – tocmai pentru a putea fi atins şi mutat oricând. Nu este un obiect rece şi aşa este conceput să fie – deşi dacă cineva doreşte poate utiliza un bec cu LED, însă atunci se va pierde senzaţia de căldură fizică a luminii.

Dragos Dogaru designist 09

Cât costă un glob Cuplo Colors?

O mingiuţă cu bec economic de 11W costă 230 de lei – cu cablu de 3 m, şi 250 de lei – cu cablu de 5 m.

Dragos Dogaru designist 04

Ce reacţii au avut până acum cei care au avut experienţa Cuplo Colors? Ce au spus colegii de la V+O?

Am fost surprins de reacţia prietenilor şi colegilor mei. Foştii colegi, dar şi fetele de la muncă au fost curioşi şi miraţi, poate şi pentru că sunt croşetate. 🙂 Mă bucur că este apreciat ca un obiect frumos şi dezirabil. Fiecare are şi o culoare favorită – asta fiind intenţia mea în alegerea paletei de culori – să poţi să alegi. Cred că mingiuţele Colors stârnesc şi imaginaţia, din câte am observat. O fi diametrul lor de vină? 🙂 Sau fermoarul?

Dragos Dogaru designist 05

Pe 21&22 Designul e cu noi! Iar mingiuţele Cuplo Colors te aşteaptă la Made in RO – Târg de design românesc @ Impact Hub Bucharest (chiar în Piața Unirii, la doi pași de Hanul lui Manuc, pe str. Halelor nr. 5 – etajul 2 & etajul 3).

cover foto Made in RO III

Facebook event aici.

Locatia-Impact-Hub-Bucharest1

 

Fotografii: prin Dragoş Dogaru

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed