Expoziția centrală Romanian Design Week 2017 prezintă 200 de proiecte de design

Mai sunt doar câteva săptămâni până când Bucureștiul o să fie luat pe sus de un val de evenimente din sfera designului și noi abia așteptăm 🙂 . A cincea ediție Romanian Design Week, cel mai mare eveniment destinat promovării designului românesc, organizat de The Institute în parteneriat cu ING Bank, va avea loc între 20 și 28 mai. Expoziția centrală reunește anul acesta 200 din cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de 150 de designeri, graficieni și arhitecți români.

Romanian Design Week

Colecția Wild West semnată de Alexandru Simedru, propune reinterpretarea stilului western. O revoluție a gândirii, care sugerează libertatea de a fi exact ceea ce suntem, de a avea liber arbitru, demontarea preconcepțiilor și o evoluție spirituală, nu una tehnologică.

Întins pe o suprafață de 4000 de mp, spațiul principal al expoziției, aflat în perimetrul Cartierului Creativ, cel mai nou proiect lansat de The Institute, se află la nr. 45 pe strada Grigore Cobălcescu. Designul spațiului central RDW 2017 e semnat, în continuare, de arhitectul Attila Kim, iar clădirea este pusă la dispoziția RDW de către Mega Image și va găzdui pe viitor un nou Concept Store.

Romanian Design Week

Imagine din zona noului Cartier Creativ al Bucureștiului

Ca în fiecare an, expoziția centrală Romanian Design Week îți prezintă cele mai bune proiecte de design din ultimul an în domeniile: arhitectură, urbanism, design de obiect, design hibrid, design grafic şi ilustraţie, design vestimentar şi design de produs.

Selecția lucrărilor a fost făcută de către organizatori alături de un board de consultanți din care fac parte: Adrian Soare, arhitect partener SYAA, Domnica Mărgescu, director de modă și Maurice Munteanu, editor de modă Elle Romania, Mihai Gurei, Creative Director și owner Intro, Ovidiu Hrin, Synopsis, Ștefan Ghenciulescu, arhitect, publicist şi cercetător în domeniul arhitecturii şi urbanismului, redactor-şef al revistei Zeppelin, conferenţiar universitar în cadrul UAUIM, Andreea Bădală, Fashion Designer-ul din spatele brandului MURMUR, Emilian Cartiș, Product Designer leading Product Design + Innovation pentru PepsiCo Europe, inițiatorul Design Council România, și Ștefan Vasilachi, Group Creative Director, Geometry Global.

Romanian Design Week

Imagine din zona noului Cartier Creativ al Bucureștiului

Arhitectură, Arhitectură de interior & Urbanism – 41 proiecte semnate de 32 studiouri

Romanian Design Week

Casa J, parte a ansamblului Eco-Chilia realizat de biroul de Arhitectură și Planificare Urbană Beros Abdul Arhitecți Asociați, (BA +), este un proiect de renovare a unei case din anii ’60 din centrul Bucureștiului și transformarea ei într-o construcție sustenabilă. S-a adoptat o strategie pentru utilizarea materialelor și a energiei prin care arhitecții au încercat minimizarea impactului proiectului și reducerea consumului de energie pe toată durata de viață a construcției.

Ștefan Ghenciulescu, curator al categoriei Arhitectură, Arhitectură de interior și Urbanism, despre propunerile primite în acest an: „Multe case vechi restaurate, reparate și mai ales reinventate, dar și case noi de calitate. La această ediție sunt staruri locul, istoria, orașul și designul sincronizat cu Europa și cu restul lumii. Am primit și am selectat proiecte hip și spații confortabile. Ne-au interesat mai ales lucrările care implică tot felul de oameni și într-un mod deștept, o arhitectură mai responsabilă, interiorul, mai degrabă decât fațada”.

Romanian Design Week

Proiectul de reconversie a unei  fabrici de băuturi alcoolice în birouri Baustark de către biroul de arhitectură Internio + – BIGNESS (the problem of large) al lui Rem Koolhas a fost teoria de la care a plecat conceptul gândit de arhitecți pentru acest spațiu. Teoria susține că asfel de clădiri mari își întorc atenția din exterior spre interior, unde nimic nu rămâne prea mare atâta timp cât este adus la scara la care îi devine folositor utilizatorului. Internio a propus înlocuirea anvelopei cu tablă cutată simplă și a divizat spațiul interior atât pe înălțime, cât și în plan, astfel încât toate funcțiunile necesare Baustark să fie prezente și coerente. Asemeni unei table de joc în trei dimensiuni, spațiul s-a umplut cu plăci, paralelipipede și articulațiile dintre ele, punctate cu elemente ludice precum toboganul, hamacele și funiile.

Romanian Design Week

Londra, spațiul – structură creat de ADNBA, conferă prezenței urbane a imobilului o greutate care contrabalansează amploarea suprafețelor vitrate. Panorame urbane spectaculoase devin parte a spațiilor interioare, în vreme ce locuirea se lasă întrezărită din stradă prin ferestrele ample, îmbogățind experiența urbană. Sticla acționează ca un filtru între public și privat, prin care cel care este conținut și cel care conține își schimbă neîncetat rolurile, îmbogățindu-se reciproc. Orașul este în casă și casa este în oraș.

Printre expozanți se numără: 9 Opțiune, ADNBA, Atelier A2, Atelier Mass, ateliercetrei, Attila Kim, Beros Abdul Arhitecți Asociați (BA +), Bogdan Ciocodeică, Diana Roșu, Calup, Corvin Cristian, cumulus, Dico&Țigănaș, Filofi şi Trandafir Arhitectură, Grosu Art Studio, Internio +, Ioka Design, Iulian Ungureanu, Iungo Studio, Lama, MBSP, Someș Delivery, Miso Architects, pandapanda, POSTER, re-act now, Republic of Architects, Simona Pribeagu Schmid, STARH, Twins Studio, Vitamin A, Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu, Anda Gheorghe, Zeppelin.

Design grafic şi ilustraţie – peste 40 de designeri și studiouri de design prezintă peste 50 de lucrări

Cărți, ilustrații, branding, afișe, proiecte speciale, albume, reviste sunt doar câteva exemple de proiecte care intră în această categorie.

Romanian Design Week

 

Proiectul designerului (tipo)grafic Raymond Bobar, The Paintbrush Factory, este un grup de publicații concepute ca un pachet retrospectiv al Fabricii, alcătuită dintr-un album fotografic și caiete critice. Albumul, compus din material fotografic neîntrerupt, este format din materiale aranjate în ordine cronologică, de la începutul activității Fabricii și până acum.

“Selecția din 2017 este una pestriță, care încearcă să facă loc pentru toată lumea care are ceva de spus într-un mod frumos sau inedit. Am găsit lucrări bine gândite, explorări curajoase și multă pasiune. Sunt vizualuri frumoase în fața cărora m-am bucurat ca un copil care primește o bomboană, dar și vizualuri care explorează direcții noi, pe care nu știu de unde să le iau, mă agresează, despre care m-am întrebat dacă îmi plac sau nu și abia după ceva timp mi-am dat seama cât de frumoase sunt. Sper să vă încânte ochiul și să vă teleporteze într-o lume a frumosului. Viitorul arată bine”, declară Ștefan Vasilachi, Group Creative Director, Geometry Global, curator al categoriei Design Grafic şi Ilustraţie.

Romanian Design Week

 

Designerul grafic Victor Bartis a semnat identitatea vizuală a festivalului Green Hours Jazz Festival. Afișul propus se pliază și servește drept broșură care poate fi împărțită la concerte. Grafica este o traducere literală a experimentării muzicii jazz diverse auzită în grădina Green Hours la edițiile trecute ale festivalului.

Expozanții sunt: Andreea Chirică, Balamuc, Bianca Dumitrașcu & Alina Vârlănuță, Camellie, Carla Duschka – Atelierul de grafică, Creionetica, Cristina Mocan, Daniel & Andrew, Dragoș Dogaru, Gelu Florea, GRAPHO_MAT, Ioana Trușcă, Irina Neacșu, Kadna Anda, Kape Illustration, Kitra, Lea Rasovszky, Letinu Filip, Lia Bira, LOOT Studio, Loreta Isac, Maria Bălan, Măscărici, Mircea Moroianu, Mihai Mănescu, Oana Voicu, Paul Dersidan, Radu Manelici, Raymond Bobar, Rizi, Bianca Tămășan/George Roșu/ Ioana Șopov, Paula Rusu și Ioana Brăduleț pentru ROD Cărturești, Saddo&CAP, sandwich SHOP, Save or Cancel, The Orion, Victor Bartis.

Design de produs – peste 35 de designeri și studiouri expun și lansează peste 55 de proiecte

Romanian Design Week

Designerul Anca Fetcu Lupu schimbă paradigma clasicelor oglinzi geometrice înrămate, a acestei încadrări rigide care adesea ne delimitează și ne depersonalizează. “Brushed” rupe monotonia. Pensulația detensionează și îi permite “interlocutorului” să se privească în oglindă fără teamă și prejudecăți.

Emilian Cartiș, Product Designer leading Product Design + Innovation pentru PepsiCo Europe, inițiatorul Design Council România, apreciază că ”Designul în România a crescut accelerat în ultimii ani, ajutat de mai mulți factori în paralel: festivaluri, centre de creație, co-working spaces și în special dedicarea multor oameni care investesc timpul și efortul în a crea noi produse, care cu fiecare an ajung la o calitate mai ridicata. Am urmarit câteva aspecte: Concept (estetică + funcționalitate), relevanța și calitatea execuției. Pentru mine fiecare produs are o poveste, pe care o comunică prin efectul pe care îl creează în spațiul în care co-există, și emoția pe care o induce persoanei cu care interacționează. M-am bucurat să văd că aceasta ediție conține și produse de serie mică– un salt important la următorul nivel.”

Romanian Design Week

Piesa “8 minutes old”, semnată de Radu Abraham, are la bază călătoria pe care lumina o face de la soare înspre Pământ și durata acesteia până a ajunge la noi în forma pe care o știm și este o metaforă care face referire la călătoria pe care fiecare dintre noi suntem nevoiți să o parcurgem în dorința noastră de cunoaștere, de iluminare. Elementul de la bază, realizat din lemn, oferă un puternic contrast, atât prin proprietățile materialului, cât și prin volum, în comparație cu sticla, un material rece și cu un volum considerabil redus. Prin forma pe care o are tubul de lumină și modul în care acesta străbate sticla, se face referire la reflexia și refracția luminii, acesta schimbându-și direcția de propagare la trecerea printr-un mediu transparent.

Dintre expozanți: 201 Design Studio, Agnes Lukacs, Alex Pintea, Anca Fetcu Lupu, Atelier Mustață- Ciprian Andrei, ateliercetrei, Color, Constantin Alupoaei, coolwoolstudio, Cosânzeana, Coralevici Ana-Maria, CRESC, Daniela Gheorghiu, Dare to Rug, Cristina Enuta, Dizainăr Studio (Mihnea Ghildusș, Raul Cadar, Magda Traciu), Dragoș Costache, Elena Țara, Iungo Studio, IZZIDESIGNBOX, Kaptura de Aer (Veronica Olariu), Mădălina Andronic, Mădălina Teler, masSa, Meze Audio, MORMI, Octavian Gugu, OONA Studio, Prototip Studio, Radu Abraham, Radu Comșa, Radu Ungureanu & ROD Cărturești, studio mud., Twins Studio, UBIKUBI, Woodish, XYZ, Zsolt Szász.

Design Vestimentar – 20 de designeri își prezintă cele mai recente colecții

Colecția manifest Hija De La Calle 1989 a casei TRAȘKIN propune o depășire a granițelor vestimentare și a barierelor stilistice impuse de societate și vorbește despre câștigarea independenței generației actuale, prin identitate vizuală și o exprimare verbală nemijlocită.

“La nivel global, în modă, trăim un moment de competiție maximă”…Granițele sunt mai puțin rigide ca înainte, așa că faptul că un designer e din România poate deveni un avantaj. Depinde numai de el. Selecția de designeri pentru RDW arată căutarea identății și un potențial mare de coagulare a unui domeniu care la noi este abia la început” e de părere Andreea Bădala, designer și fondator Murmur, curator la categoria Design Vestimentar alături de Domnica Mărgescu, director de modă, și Maurice Munteanu, editor de modă la Elle Romania.

Printre expozanții categoriei se numără Adelina Ivan, Alexandru Floarea, Alexandru Simedru, Ana Alexe, Andra Handaric, Andreea Ciungan, Andreea Tincu, ARGO by Andreea Buga, Borbala Ferencz, Cactus the Brand, Carmen Secăreanu, Emese Bakó, Ioana Ciolacu, Ioana Grama, LANA, Lena Criveanu, Sabina Pop, Smaranda Almășan, SPOFF și TRAȘKIN.

Ne vedem la Romanian Design Week! Dar și la Made in RO #Ceramică, o ediție dedicată celor mai fresh designeri ceramiști din România. Facebook event aici.

Fotografii: prin The Institute, Adi Bulboacă, Bogdan Moldovan, Alex Yvan

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed