Să prețuim meșteșugurile rome!

În sat a plouat toată săptămâna și pe jos e glod. Prin curtea lui Victor căldărarul mergi greu, de nici nu-ți vine să ieși din casă, că te mozolești până la genunchi. Totuși, când în fața porții se oprește o mașină necunoscută, toată familia, cu mic, cu mare, aleargă cu sufletul la gură, să-și primească oaspeții. Au sosit Mattias Rask și Tor Palm, de la Glimpt Studio, care nu se află la prima lor incursiune în tainele meșteșugurilor rome.

Glimpt StudioMattias Rask și Tor Palm – Glimpt Studio

Despre cei doi designeri suedezi ți-am mai povestit prima dată în 2014, aici, când au fost invitați în România de Asociația Romano ButiQ și Mesteshukar ButiQ, într-o vizită de documentare, ca să dezvolte proiecte de design de obiect cu meșteșugari romi. Apoi, anul trecut, colecția a fost prezentată în cadrul Stockholm Design Week. Știm, ți-am mai prezentat atunci obiectele rezultate, dar nu și pe toți cei trei artizani romi care au fost implicați în proiect.

Glimpt Studio     Meșterul căldărar Victor Clopotar

Meșterul căldărar Victor Clopotar lucrează în cupru. Cu el, Mattias și Tor au creat o mică serie de scaune și mese care îți amintesc de cazanele tradiționale de distilare a țuicii.

Glimpt Studio Glimpt Studio

Maria Bucșa, împletitoare în lemn de alun

Glimpt Studio

Zoltan Bojodi, împletitor în răchită

Iar cu Maria Bucșa și Zoltan Bojodi, împletitori în lemn de alun și în răchită, designerii suedezi au lucrat coșuri, aduse în contemporan prin sistemele de prindere dintre ele.

Glimpt Studio

“Vorbind cu Maria, Victor și Zoli despre viitorul meșteșugurilor lor, am avut o imagine foarte tristă. De la noile generații, care nu sunt dispuse să învețe cum se lucrează, la o piață inundată de obiecte mult mai ieftine și produse oriunde altundeva în lume. Dar cu toții sunt de acord că activitatea Mesteshukar ButiQ este de mare ajutor și că ar putea să fie soluția care să le facă munca viabilă și de interes, din nou”, au povestit Mattias și Tor.

Noi am adăuga următorul lucru: apartenența la o breaslă a fost, istoric vorbind, un motiv de mândrie și tare ne-am dori să rămână așa și în cazul romilor, prin continuarea tradițiilor. Clopotar, rudar, geambaș, fierar, căldărar au ajuns cuvinte pe care puțini tineri le mai înțeleg. Refuzăm să credem că la fel se va întâmpla și cu ocupațiile pe care le desemnează… Ce poate face fiecare dintre noi? Să cumpere un obiect, oricât de mic, făcut cu mâinile dibace ale unui meșteșugar rom. S-ar putea ca peste câțiva ani să nu se mai găsească…

Fotografii: prin Glimpt Studio 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed