Float, glide, fly. Mai ales Fly. Cu Codruța Cernea.

Știm, e o perioadă plină de evenimente, însă venim cu recomandarea unei expoziții ce-ți va induce o perspectivă atât de ordonată, seren articulată, zen. Asemenea unui concentrat de stare, căruia îi simți forța până în cele mai mici detalii ordonatoare, chiar dacă la suprafață pare o apă lină. Float, glide, fly este cea mai nouă expozitie semnată de Codruța Cernea, ale cărei lucrări le admirăm și urmărim din 2009 încoace.

13217109_10153775364322991_1498217244034378388_o

Vă lăsăm cu povestea Codruței despre Float, glide, fly:

Toate lucrările mele de pînă acum au fost construite dintr-o perspectiva personal-emoțională. Seria de lucrări pe care o voi expune la H’art nu face excepție, deși pe parcursul realizarii ei am încercat mereu să adopt o atitudine detașată, cerebrală.
Prin 2013, eram conștientă de libertatea pe care o aveam, dar nu prea știam ce să fac cu ea… cum să o gestionez mai bine.

Canoe in albastru 72
Mă preocupa relația dintre structură și libertate, de faptul cum în mod paradoxal o structură [de orice fel] te limitează, dar, în acelasi timp, îți oferă un cadru în care să te desfășori.
Vroiam să mă disciplinez cumva, să funcționez mai bine, să îmi stăpînesc reacțiile emoționale și pendularea între stări radical opuse.
În ce privește pictura, știam că eram la un capăt de drum, că trebuie să întorc foaia, dar nu știam cum.


Linie skiuri 72Canoe pe fond roz 72 Vela dubla 72
În aprilie 2013, am făcut desenul unei lucrări. O structură de barcă, clară, detaliată, pe un fond uniform. Au trecut cîteva săptămîni pînă să o finalizez, dar mi-a oferit o formulă simplă: compozitii clare, fără artificii inutile, în care se pot întinde culori îndelung căutate, aplicate în pată plată. Deși o vedeam ca fiind consistentă, nu am fost convinsă de rezultat. Nu eram pregatită să renunț la toate cîte au constituit vocabularul meu vizual de pînă atunci. Am încercat, fără rezultat, să mai recuperez cîte ceva în alte două pînze și abia după aceste încercari eșuate, am devenit convinsă ca zona asta de figurativ-abstract e [și] a mea de explorat. După o întrerupere lungă pe aproape tot parcursul anului 2014, am ajuns să finalizez o cifră rotundă de 10 pînze în anul următor.

Barca 72 Trei canoe pe fond galben 72
Construind toate obiectele acestea: bărci, canoe, parapante, schiuri care respiră libertate, încercam să mă remodelez și pe mine.
Acum însă, înaintea vernisajului, cînd m-am găsit „încercată” de sentimente dintre cele mai variate, realizez că tot controlul pe care vroiam să îl exercit asupra mea, s-a scurs doar înspre pînza pictată, într-adevar, într-un mod disciplinat.

13320421_10153786100647991_3071208311048578939_o

Expoziția va putea fi vizitată încă 3 săptămâni, iar data finisajului va fi anunțată pe pagina de facebook a galeriei H’art. Un alt text foarte fain despre Float, glide fly, semnat de Dan Popescu, aici.

Vizita în galerie se face cu programare, la telefonul de aici.

Fotografii: prin Codruța Cernea și H’art Gallery

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed