Hai în LUMINISH! Corp de literă. Corp de carte. Corp de iluminat.

Îl cunoaștem de ceva vreme pe Răzvan Supuran, hârtierul al cărui Atelier de Carte se află în Muzeul Țăranului Român. Vineri seara, la el în atelier, a fost lansat proiectul Luminish: Corp de literă. Corp de Carte. Corp de Iluminat – “Small Recycled Paper Manufactory in Bucharest”. Proiectul aparține Asociației Ordinul Manufacturierilor, este derulat în parteneriat cu Muzeul Naţional al Țăranului Român și susținut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturi Norvegiene 2009-2014 în cadrul domeniului de finanțare Inovare Verde în Industria din România.

Luminish - Designist (6)

Luminish propune serii limitate de corpuri de iluminat, lucrate manual din deșeuri de hârtie și diferite inserturi, cu marcă artistică (watermark, tipar, desen). Unul dintre modelele de lămpi oferite este creat în premieră, prin tehnica mulajului cu hârtie manuală, complet diferită de papier-mâché.

Luminish - Designist (2)

În timpul lansării, s-a făcut o demonstrație de mulaj cu pastă de hârtie pe corpul modelului Saga Xux. Vestimentaţia a fost oferită de Hippie Hippie Shake. Pe obiectul obținut s-a intervenit artistic cu acrilic. Cei prezenți au devenit modele pentru un mulaj concomitent, plăsmuit cu pastă sonoră de multumult, duet cu instrumente de suflat și chitară. Ca într-un joc cu fibră și timbruri. La eveniment au participat artiști, designeri, arhitecți, muzeografi şi scenografi.

Luminish - Designist (1)

Începând cu 2004, proiectul generic al Asociației Ordinul Manufacturierilor, prin Atelierul de Carte, a urmărit revitalizarea cărții manufacturate prin trei meșteșuguri tradiționale: hârtie manuală, legătorie de carte, imprimări tradiționale. 10 ani de experiment cu fibre, plăci de tipar, în țesere de carte-obiect, se materializează acum în Luminish. Acest proiect subliniază importanța continuității istoriei cărții.

Proiectul 2013/108274, cu o durată de 18 luni, a primit o finanţare de 65.000 de euro. Asociaţia îşi propune să realizeze produse ecologice (corpuri de iluminat şi obiecte de design interior) prin implementarea şi dezvoltarea unei linii de producţie manufacturate. Deşeurile de hârtie vor fi principalele materiale de lucru. Va fi depus un dosar de patentare pentru soluțiile tehnice.

Luminish - Designist (5)

Metoda urmăreşte sustenabilitatea prin vânzarea de serii limitate de obiecte şi aplicarea unor criterii eficiente în domeniul antreprenorial verde – green jobs, parteneri eco-friendly (școli, instituţii publice și private) – pentru identificarea şi colectarea deşeurilor de hârtie, pentru informarea şi educarea privind protejarea mediului prin serii de workshopuri de hârtie manuală (gratuit pentru cei defavorizați).

Luminish - Designist (4)

Rezultatul va consta în creşterea volumului de hârtie reutilizată – de la 20 de kg/zi (la începutul proiectului) până la 100 de kg/zi (la sfârşitul proiectului). Profitul va fi redirecţionat către alte proiecte eco-inovatoare ale asociaţiei: crearea şi dezvoltarea unui punct de lucru în zona rurală, cu moară de hârtie, cultură de fibre vegetale şi tabere de lucru pentru copii şi tineri. O moară de hârtie ajunge să folosească peste o tonă/zi de deşeuri de hârtie.

Luminish - Designist (3)

Luminish lansează serii limitate de corpuri de iluminat cu poveste: lampă de ritm și lampă de rit. Lampa-ritm: lampadare cu design de marcă, cu inserturi și intervenție artistică și lămpi cu structuri de lemn și metal. Lampa-rit se va construi pe trei simboluri: corp de literă. corp de carte. corp de iluminat. Ambele, potrivite cu omul, locul și căutarea; prin unicitate, originalitate, transparență, delicatețe, personalizare, reciclare.

2 Comments

  1. Alex

    Mi-ar fi placut sa stiu de eveniment inainte sa se intample. Unde putem afla despre ce o sa se intample in Bucuresti sau alte orase?

  2. Stefan P.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed