Haideți să dăm arama pe față! Design industrial în căldura unui cămin.

Ce înseamnă în zilele noastre expresia din titlu știm cu toții. Originea ei e, însă, cât se poate de nefigurativă și are legătură cu vremurile când monedele bătute în aur sau argint erau falsificate prin suflarea unui strat de metal prețios peste o monedă de cupru. Cu timpul, marginile se uzau și, uite așa, se dădea arama pe față – la propriu. Într-o reinterpretare estetică a devoalării cu pricina, ne bucurăm să vă prezentăm ”Casa cu aer industrial și baie de aramă”. De astă dată, iată, începem cu baia, ultima cameră în care intrăm de obicei, și o facem din mai multe motive. Unu, pentru că, în destul de multe amenajări, baia e un fel de Cenușăreasă, cu o rochie cam zdrențuită uneori sau crem cu flori, alteori.

Mai mult, Cenușăreasa are, în povestea băilor, o soră și mai mică, și mai persecutată de sora a mai mare (Sufrageria, care întotdeauna primește cei mai mulți bani de haine). Această soră are mai multe nume: Țeava, pe care o ascundem sub preș (ne e rușine să ieșim cu ea în lume, e cam urâțică), Robineața, a cărei părere nu contează nici când vorbește, Prosopela, care e mai tot timpul udă, Kapaka, pe care oricum nu o bagă nimeni niciodată în seamă și tot așa. Doi, tocmai pentru că nu e cazul aici, unde vedem o baie în care suratele nu numai că se înțeleg tare bine, dar merg la aceeași școală și își fac lecțiile împreună.

2Apartament inedit works - DesignistDa: țevi la vedere, aramă + alb, gri care unifică, model de gresie/ faianță care animă și contrastează discret cu restul.

Autorii amenajării ne-au spus că totul a pornit de la această chiuvetă, pe care au cumpărat-o de pe Ebay Mexic.

15Apartament inedit works - Designist

Practic, interesant și arătos

3Apartament inedit works - Designist

Originalitate la îndemână

5Apartament inedit works - Designist

Nu numai că ne-a plăcut această combinație inedită, dar i-am apreciat și utilitatea pentru buna conviețuire socială, căci – nu-i așa? – întotdeauna e mai sănătos și mai ieftin să vezi tu dacă picură vreo țeavă, pe la vreo îmbinare, decât să afli când e prea târziu de la mereu preanervoșii vecini de dedesubt. 🙂

Bucătăria, cu o suprafață mică, are o intimitate cool și tot ce îi trebuie: spațiu bine organizat, roșu cât să condimenteze albul, negru și gri și robinete pe post de mânere pentru dulapuri, ca să păstreze linia industrială a amenajării, gresie aplicată în moduri și locuri inedite. Mobilierul a fost făcut pe comandă, pentru că pereții erau ușor “evazați”. Chiuveta vedetă e de la brandul bulgăresc FAT.

14Apartament inedit works - DesignistPutem spune despre un lucru că e simplu și sofisticat în același timp?

12657351_1554345168213947_4937829567444336159_oAmenajarea are coerență, fir roșu: dulapurile de la bucătărie sunt prevăzute cu… robinet.

Cele două dormitoare sunt oaze de lumină albastră, rece și caldă, răcoroasă parcă. Deși fiecare are atmosfera lui, detaliile și linia sunt gândite după aceleași principii. Atât obloanele, cât și ușile sunt colorate pe interior în nuanța specifică, pereții orientați spre exterior sunt placați cu cărămidă aparentă albă, iar paturile se ridică peste o serie de ”grinzi” din lemn masiv. Tot mobilierul este, și în dormitoare, făcut pe comandă, pentru a utiliza la maximum spațiul disponibil pentru depozitare. Cercurile de pe dressing-uri reușesc, oarecum bizar, să creeze o senzație de plutire a albului, ancorându-l.

12Apartament inedit works - Designist

7Apartament inedit works - Designist 9Apartament inedit works - Designist 16Apartament inedit works - Designist

Toate încăperile se deschid și comunică în sufragerie. Aici nu se întâlnesc doar prietenii, ci și ideile directoare ale acestui design: look industrial, masculin vs. feminin, vechi și nou, soare și rigoare, atenție la detalii (ați observat niturile de pe ușa de la intrare?). Fotoliul galben și covorul au fost cumpărate de la IKEA și lampa, de la Bo Concept.

6Apartament inedit works - Designist 17Apartament inedit works - Designist 18Apartament inedit works - Designist 19Apartament inedit works - Designist

Acest apartament se află într-o clădire interbelică din București, situată în zona Moșilor – Foișorul de Foc. Cu mult fler și atenție pentru trecutul acesteia, autorii amenajării au recondiționat manual obloanele și tâmplăria de lemn (bravo!), au păstrat podeaua originală și au reconstruit o sobă, care acum încălzește iarna sufrageria. Cum ar spune Aretha Franklin, R-E-S-P-E-C-T!

20Apartament inedit works - Designist

Aceast interior a fost creat de tinerii arhitecți Mihail Neagu și Bianca Nicolae. E casa lor. Despre munca lor, prezentă și viitoare, puteți afla de pe pagina de facebook.

9 Comments

 1. Aveti idee ce suprafata are apartamentul? E senzational si nu pare foarte spatios. Sunt direct interesat de apartamentele mici, pe care voi le prezentati. Vreau sa va dau ca exemplu, persoanelor care nu acorda nicio sansa acestui tip de apartamente.

 2. Mihail Neagu

  Apartamentul are 59mp utili.

 3. Bun. Foarte frumos!

 4. Super misto amenajat. Oricum, daca are 59 mp utili nu e un apartament foarte mic 😀

 5. Florentina

  Buna ziua! Imi puteti spune, va rog de unde a-ti achizitionat modelul acesta de faianta?

 6. ioana

  usile dulapurilor din dormitor sunt extraordinare si, in acelasi timp, utile – gaurile din usi asigura aerisirea si functia de maner.

  oare atatea gauri pe o usa de dulap nu-i afecteaza rezistenta?

 7. Designist

  Ioana, ușile (fronturile) nu sunt elemente de rezistență ale unui corp de mobilier. În plus, acele perforații se regăsesc doar în zona centrală, nu influențează decât pozitiv corpul de mobilier, așa cum bine ai menționat. 🙂

 8. Andi

  Foarte frumos! Totul este ales pana la cel mai mic detaliu. Caramida aparenta si gresia din baie aveti idee de unde este cumparata ?

 9. cora

  cam supra gandit tot. soba, chiuveta din baie, podeaua si obloanele sunt forte.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed