Hey, brother! sau cum ar fi să locuiești în “Interiorul anului 2013”?

Zilele trecute făcusem un test dintre cele care circulă pe facebook, iar aparent orașul care mi s-ar potrivi cel mai mult este Barcelona. Dacă ar fi să mă mut în Barcelona cu siguranță mi-ar plăcea să locuiesc într-un apartament care a luat premiul “Interiorul anului 2013”, apartament proiectat și amenajat de studioul londonez de arhitectură David Kohn.

Carrer Avinyo David Kohn - Designist 15

O astfel de amenajare curajoasă nu întâlnești prea des în Barcelona și mai ales într-un apartament. Cele mai îndrăznețe mi se par dormitoarele care pot fi confundate cu un dressing sau chiar cu niște dormitoare de pe un iaht luxos.

Carrer Avinyo David Kohn - Designist 13“the city beyond the apartment walls is mirrored by a diminutive city within”

Carrer Avinyo David Kohn - Designist 3 Carrer Avinyo David Kohn - Designist 2Apartamentul este oarecum amenajat pe două etaje, având și o scară interioară, fiind de fapt un penthouse într-o casă veche, bucurându-se de măiestria arhitecților de altă dată. Cladirea se aseamănă izbitor cu celebra “Flatiron Building” din New York, având formă triunghiulară, lucru care se poate observa și din interiorul apartamentului, acesta fiind chiar pe colț. Pentru a se bucura cât mai mult de forma apartamentului dictată de clădire arhitectul a înlăturat toți pereții interiori, creând un “one big open space”.

Carrer Avinyo David Kohn - Designist 14 Carrer Avinyo David Kohn - Designist 4

Carrer Avinyo David Kohn - Designist 12

Ce face deliciul apartamentului este pardosela sub forma unui mozaic în nuanțe de verde și portocaliu, forma bucăților de gresie fiind tot triunghiulară în ton cu cea a clădirii. Fiecare culoare delimitează spațiile private din apartament – zona de living fiind spatiul comun, loc de întâlnire pentru prieteni și familie. Mozaicul vine din Maroc, ne amintește de stilul inconfudabil al celebrului Gaudi care a transformat Barcelona într-un oraș al jocurilor de formă și culori. Mai mult, și Gaudi a lucrat în vremea sa cu mozaicul de la Mosaics Martí.

Am descoperit și în România un astfel de producător, urmează să aflați curând povestea. 🙂

Carrer Avinyo David Kohn - Designist 10 Carrer Avinyo David Kohn - Designist 1

O altă piese cheie a apartamentului este biblioteca care suplinește ideea de balcon, având rolul de a conecta cele două băi ale dormitoarelor. Puteți observa că spațiul nu este deloc înghesuit, arhitectul concentrându-se pe piesele și încăperile esențiale: o bibliotecă, o canapea, o masă de dining, o bucătărie și două dormitoare cu baie proprie.

Carrer Avinyo David Kohn - Designist 6

Carrer Avinyo David Kohn - Designist 5

Trebuie menționați și beneficiarii unui astfel de apartament de vacanță din cartierul Gothic al Barcelonei: doi frați care au crescut în Barcelona și care trăiesc acum în Londra și Hong Kong. Ce viață! 🙂

Carrer Avinyo David Kohn - Designist 9Feeling-ul Art Deco al apartamentului te transportă într-un scenariu fin, de anii ’30.

Carrer Avinyo David Kohn - Designist 7

Barcelona sună foarte bine, zic eu. Dacă ajungeți pe aici puteți adăuga pe lângă punctele turistice obișnuite și această clădire. Poate chiar reușiți să vă strecurați și în interior :).

Carrer Avinyo David Kohn - Designist 11

Un alt apartament din Barcelona care ne-a încântat cu mozaicul superb și soluțiile de amenajare – aici.

Fotografii: prin  Jose Hevia Blach

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed