În ce localuri designist mâncăm anul acesta în București?

Primele zile de lucru ale anului sunt întotdeauna puțin buimace, de parcă tocmai ne-am trezit din somn. Trebuie să ne reobișnuim cu alarma de dimineață, cu traficul, cu orele fixe. Ca să nu mai întârziem printre New Year’s Resolutions și alte scuze mai degrabă… leneșe, îți propunem să sărim direct la cafea și alte bunătăți și să ne apucăm de treabă.

Facem noi mai jos o listă de localuri nou apărute în peisajul urban bucureștean pe care să le bifezi anul acesta, fie dimineață, fie seară.

Noul Kane –  fine dining într-o casă de patrimoniu

Nu te grăbi să ne reamintești că ți-am mai povestit despre Kane acum aproape 2 ani, aici. De atunci, nu doar restaurantul a evoluat – și-a consolidat rolul de reper al mișcării New Romanian Cuisine prin legăturile cu producătorii și fermierii autohtoni -, ci și spațiul în care s-a mutat recent: vechea clădire de patrimoniu categoria A de pe strada Dianei nr. 9, unul dintre exemplele pe care probabil și tu le-ai folosit în ultimii ani în vreo discuție despre arhitectura destrămată a orașului. E ok, acum nu o să mai ai ocazia 🙂

Motivul: clădirea ridicată în 1910 a trecut mai nou printr-o etapă de restaurare și consolidare care a cerut o investiție de 500.000 de euro, iar la sfârșitul anului trecut a devenit casa noului Kane. Pe o suprafață de 250 mp, restaurantul promite nu doar fine dining, ci și fine design, iar de asta s-a ocupat arh. Vladimir Mîndru de la Yellow Office.

Dacă bucătăria restaurantului este tărâmul magiei culinare create cu ajutorul producătorilor locali, amenajarea a urmat același model, cerând ajutorul creatorilor #MadeinRO: designerul și artista botanică Irina Neacșu a semnat tablourile care recreează primul meniu Kane, descompus în ingrediente; Atelier Moldoveanu a conceput o versiune modernă a unui luminator din fier forjat; mici meșteri locali s-au ocupat de reconstrucția din terrazzo a elementelor originale din lemn masiv, prin replicarea unor tehnici vechi de manufacturare a lemnului. Iar vasele din care vei gusta minunățiile din meniu vin de la Poemi (pe care îi cunoști deja de la Ceramik.01 și Made in RO #14) și Farfuria Ceramic.

Citește și: Tu prin ce localuri ajungi iarna aceasta?


Bread and Butter Bakery – mic dejun la bulevard

“Not a nicer breakfast spot around!” îți sare în față entuziast la o simplă căutare pe Google a micului Bread and Butter Bakery de pe Calea Victoriei nr. 23. Și noi aprobăm – este exact genul acela de cafenea pe care trebuie să o pui pe listă dacă vrei să te simți ca un turist care abia așteaptă să fie surprins de orașul pe care l-a luat la pas. Și nu are de ce să se pondereze dacă îi iese vreo banana bread în cale 🙂 . Mai ales pentru că are ocazia să o guste privind coloanele și arcadele restaurate cu grijă, muralele care îl supraveghează de pe plafon și ornamentele au naturel încadrate la înălțime – sunt un laitmotiv al locului.

Iar dacă nu ajungi la Bread and Butter Bakery la ora clasică a micului dejun, nu te lăsa păcălit de numele localului: vei găsi în meniu și specialități ceva mai consistente decât gustările-desert din imagine (recomandăm supa cremă de sfeclă – ceva mai puțin instagramabilă, dar foarte gustoasă).

Le Bab Bucharest – kebab-ul renaște la București

Știm că s-ar putea să ai și tu o prejudecată legată de kebab-ul de pe plaiuri mioritice, un fel de mâncare de multe ori înțeles greșit și adaptat neelegant. n plus, de ce renaște, când a trecut în neființă?! Hm, poate ai dreptate, dar sloganul resturantului Le Bab Bucharest, aflat pe Calea Victoriei la nr. 12Athe kebab renaissance project – se referă mai degrabă la o renaștere a formei corecte a kebab-ului din Orientul Mijlociu, fără intruziunile și exagerările cu care ne-am obișnuit la noi și aiurea.

În plus, asta se întâmplă în versiunea locală a restaurantului londonez cu același nume, găzduit de o amenajare în stil industrial semnată de designerul britanic Angus Buchanan (cunoscut pentru colaborările cu Mario Testino, Versace, Dior și John Galliano), același care a gândit și întreaga imagine a celor trei localuri Le Bab de la Londra.

Proiectul lasă culorile să vorbească doar în farfurii și le dă la minimum în amenajare – de altfel, specialitățile de care o să ai parte sunt suficient de aromate și condimentate încât să dea la o parte tradiționala răceală a stilului industrial 🙂 .

Coffee Place With Honest Food – pentru că onestitatea e un must

Ne place mult noua împrietenire a micilor localuri românești cu simplitatea în care am mâncat în cafenele din Stockholm, din Berlin, Liverpool sau Barcelona: ingrediente locale și combinații inventive, aliniate unei amenajări care te primește călduros, dar știe că nu ai timp să zăbovești prea mult acolo. Cam asta ne inspiră și CPWHF – Coffee Place with Honest Food de pe strada Popa Savu 73: o masă cuminte, care promite să fie gustoasă și sănătoasă și își ține promisiunea, într-un spațiu luminos (uuuh, luminatorul acela❤️), cu accente industriale și simplitate scandinavă. În plus, potrivit echipei, locul a apărut din pasiunea și expertiza lor pentru cafea, deci așteaptă-te la un început (sau sfârșit. Sau mijloc) de zi începută bine aici 🙂 .

Ca să fii sigur, completează cafeaua cu un plus de energie plină de fibre 🙂 .

 Șugubăț – ce culoare are desertul tău?

Știm, ar trebui să ne dezobișnuim de toate dulciurile la care ne-am dedat în vacanță, dar uneori ajungem în locuri care seamănă atât de tare cu un desert încât e de-ajuns să le zărim prin vitrină ca să ne facă poftă de vreo îndrăzneală cu indice glicemic ridicat. Așa s-a întâmplat cu bistro-ul Șugubăț de pe strada Ion Câmpineanu 21. O amenajare simplă, dar cu accente de culoare electrizante și cu un perete îmbrăcat în faianță, de pe care îți face cu ochiul neon-ul în care e desenat numele localului. Abține-te dacă poți! 🙂

Citește și: Tu prin ce localuri aștepți primăvara în București?

Specialitatea localului este cheesecake-ul pe băț, dar poți încerca și gustări mai sănătoase, ca un sandviș, o salată sau un pahar de Prosecco 🙂 .

Balls. – have some! 

Mai ironic și curajos decât numele localului Balls. (un buzunar al Căii Dorobanți, la numărul 69) nu este decât amenajarea la limita kitsch-ului. Iar mai gustoase decât chifteluțele lor (balls, da?) cu rețete marocane, italiene, românești, trebuie să recunoaștem, nu sunt nici cele pe care ți le amintești de la mama acasă. Cu riscul de a vă ridica o sprânceană, despre amenajarea semnată de Laura Paraschiv (pe care probabil că o știi de la magazinul Circa 1703-3071), mai spunem doar că ne-a amuzat tare, tocmai pentru că își asumă exagerarea cu fiecare asimetrie și nuanță repetitivă și nu se teme de ea. E ca o glumă absurdă spusă bine, nu? 🙂

Fotografii: Kane – Mihnea Ratte și prin localurile prezentate

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed