New places in town – despre localuri din București pe care le-am vizitat în ultima vreme

“Take a seat, relax, take it easy, this place feels like home”. Dacă am fi o formație pop americană din anii ’70, cam așa ți-am cânta despre localurile înscrise pe traseul nostru urban. Unele, deschise anul acesta, altele, anul trecut. Și totuși noi pentru… noi și, poate, pentru mulți dintre voi. Ne păstrăm bunul obicei să vă povestim și vouă ce am văzut și ce am savurat în 10 localuri designish din oraș.

1. Pâine și vin

localuri

Noul gastropub s-a deschis de curând, pe strada Ion Brezoianu nr. 4 (la doi pași de Energiea). Mai întâi, ne-a stârnit curiozitatea cu imaginile clopotelor ceramice uriașe, folosite ca instalații de iluminat. Apoi, am aflat că amenajarea este semnată de arhitecții Corvin Cristian și Șerban Roșca – iar proiectele și conceptele puse în scenă de Corvin nu mai au nevoie de nicio prezentare. Apoi, am fost ademeniți de fotografiile cu burrata de bivoliță și pâine cu maia, lângă care apărea sloganul generos al localului: Împarte. Împreună. N-aveam cum să rezistăm, așa că am vizitat noul restaurant-vedetă din oraș chiar în ziua deschiderii oficiale.

Dacă numele Pâine și vin te-a dus cu gândul la slujba religioasă, ai dreptate: conceptul localului își are originile în obiceiurile și tradițiile bisericești și împrumută din austeritatea și simplitatea vieții monahale. Mesele din lemn masiv, o replică urbană a refectoriilor din mănăstiri, te invită la convivialitate, nu la pioșenie, iar bucatele din meniu, la ospăț, nu la frugalitate.

Dacă tot a venit vorba de ospăț, când ajungi la Pâine și vin, nu rata pizza – oricare! Blat fraged și subțire, cu margini răsfrânte și presărat cu bunătăți… Gustul simplu și veritabil te poartă cu gândul la o trattoria din Napoli.

localuriRestaurantul include și un mic magazin, de unde poți să alegi din varietățile de pâine cu maia, toate coapte chiar în cuptorul propriu.   

Sala băii face, la rândul său, o trimitere discretă la forma unui obiect de cult religios: lavoarul chiar seamănă cu o cristelniță. A, și dacă ai de gând să îți retușezi machiajul sau să îți aranjezi coafura aici, să știi că va trebui să o faci pe ghicite: nu există oglinzi nici în baie, nici în restul gastropubului pentru că “se presupune că toată lumea arată deja perfect în acest paradis” (cel puțin, așa ne spun designerii).

localuri“În adevărata tradiție a lui Rabelais, <<mănăstirea>> noastră idilică este dedicată unei comunități în comuniune, prietenilor care împart și cina, și poveștile, și băutura și cavalerilor care cuceresc inimile domnițelor lor căutând în același timp Sfântul Graal în secțiunea pentru vinuri”, adaugă designerii. 🙂  

2. Kane World Food Studio

localuri

Dacă ești mai degrabă genul Indiana Jones, care visează în fiecare pauză la o călătorie în jungla africană, dar te simți în elementul tău și la polul opus, printre construcțiile industriale ale orașului, atunci s-ar putea ca restaurantul Kane World Food Studio să devină noul tău local preferat. Asta pentru că proiectul arhitectului Bogdan Ciocodeicăde pe strada Tunari, creează o oază exotică într-un cadru urban de beton și oțel.

localuri

Numele localului este împrumutat de la zeitatea hawaiiană a hranei și plantelor sălbatice, o aluzie la meniul plin de preparate exotice, dar și la hipnoticul perete pictat luxuriant.

localuri Gin tonic cu note fresh, ca în Hawaiilocaluri

3. Kuzina

localuri

Dacă anul acesta nu ajungi în Grecia, vine Grecia la tine. Doar trebuie să vă dați întâlnire pe bulevardul Barbu Văcărescu, la nr. 241A, unde a apărut o nouă oază de atmosferă și gastronomie grecească: restaurantul Kuzina, amenajat tot de arhitectul Corvin Cristian. De cum intri, te simți teleportat într-o tavernă de pe malul Mediteranei: albastrul insulelor, mângâiat de mult alb, piatră și lemn, ba chiar și un foișor acoperit cu stuf, toate cât să te bucuri și mai mult de gustul fructelor de mare și să crezi că plaja e chiar după colț.

localuri

localuriNu ne hotărâm ce să alegem…

4. Sardin

localuri

Rămânem pe malul Mediteranei, dar intrăm în bucătăria italiană, la noul restaurant Sardin, de pe bulevardul Mircea Vodă. Un restaurant în care elementele de decor – compoziții de instrumente de gătit și de servit – nu doar îți fac poftă de mâncat și de gătit, ci o duc la proporții pantagruelice :). Privește spătarele scaunelor: iau forma unor linguri și furculițe din lemn supradimensionate, pe tavan veghează oale și castroane, iar pe pereți sunt agățate polonice, pâlnii, spumiere și grătare în formă de pește, toate sugerând ce urmează: un festin al peștelui și al fructelor de mare.

localuri

localuri

5. Caju

localuri

Știai că poți găsi aromele Africii de Nord lângă Ateneul Român, pe strada Nicolae Golescu nr. 16? Dacă ești amator de gusturi fine, poate le-ai încercat înaintea noastră. 🙂 Bistroul Caju tocmai asta și-a propus: să recreeze amintirile gastronomice din copilăria chef-ului nord-african Joseph Hadad. Localul a fost amenajat de arhitecții Victor Grosu și Adrian Ianculescu de la Grosu Art Studio.

Nuanțele te duc cu gândul la străduțele înguste ale Marocului și la dunele de nisip ale deșertului, iar lumina difuză și plantele luxuriante aduc o umbră reconfortantă, așa cum găsești în oazele din deșert. Spicuim din meniu: haraimi în stil marocan, cu roșii, harissa de ardei capia, usturoi și lămâi confiate, zacuscă marocană din roșii cu usturoi… Mmmmm!

6. Modelier

localuri

Anul trecut, cam pe vremea asta, aveam o misiune pentru designeri și arhitecți: să propună o nouă amenajare pentru localul Modelier, în cadrul concursului Urban Island Design Challange by Corona. Între timp, concursul s-a încheiat, iar localul Modelier, revamped, de pe strada Duzilor din București, poartă acum semnătura arhitectei Ileana Cristina Bălan.

localuriProiectul acestui spiritual home Corona a avut la bază elementele specifice brandului – așa cum se vede și în imagini, logo-ul apare frecvent – dar Ileana Cristina Bălan a decis să înlocuiască mobilierul și să accesorizeze spațiile mizând pe materiale naturale. Astfel că avem foarte mult lemn, puține culori tari. Doar ici-colo se vede câte un accent cromatic menit să marcheze zonele principale. De exemplu, canapeaua albastră, care te invită să te relaxezi la un pahar de bere cu prietenii.

localuri7. Apollo 111 barul

localuri

De ceva vreme, Palatul Universul de pe strada Ion Brezoianu, devenit faimos datorită ziarului omonim care a avut redacția aici până în 1953, trece printr-un proces de renovare și modernizare care l-a adus în “bula” designului și l-a transformat într-un hub creativ. Asta pentru că în clădire și-au amenajat birourile firme de renume: agenția de publicitate Grafitti BBDO, galeria de artă Salonul de Proiecte, Linotip – Centru independent coregrafic, studioul de înregistrări Startrek, Teatrul Independent Apollo 111 și trei localuri – Beans and Dots, Cocktailbar Fix și Apollo 111 barul. Noi te sfătuim să bei o cafea în toate trei, dar de data asta o să ne concentrăm mai ales pe ultimul din listă, Apollo 111 barul.

localuriDeasupra a tot și a toate, tronează globul uriaș, portocaliu – un soare adus la interior.

Barul a fost creat ca o anticameră a teatrului independent Apollo 111 – care își schimbă directorul artistic și programul în fiecare stagiune – și a fost amenajat de arhitectul Bogdan Radu, care a ținut să-i imprime conceptul de sharing. Vei simți intenția lui când te așezi la una dintre mesele foarte lungi, care te așteaptă să împărtășești idei, visuri, momente plăcute.

localuriRăcituri cu gutuie murată. Merg la bere 🙂

8. Piua Book Bar

localuri

Data viitoare când ajungi în Piața Romană, păstrează-ți o oră liberă ca să faci o scurtă plimbare pe strada Dionisie Lupu. Intră la nr. 76. O să te întâmpine un bar-bibliotecă, în care cărțile sunt personaje principale: Piua Book Bar. Știm, nu e un local nou-nouț, dar nici vechi de tot, cât să fi trecut pe-aici toți cei care ne citesc și să-i fi admirat deja amenajarea eclectică + un pic de Art Nouveau. Unde mai pui că poți savura o serie întreagă de beri artizanale, Spiced Stout și Pale Ale, pentru lecturi mai grele 🙂 .

localuri

9. Arome

localuri

Pe strada Ion Câmpineanu, găsim local flavours with a twist imediat ce intrăm în Arome, o cafenea-restaurant amenajată de Silvia Diaconu și Bogdan Gogoci. E un spațiu mic, de doar 50 mp adunați la parter și demisol, dar știi sentimentul ăla de acasă pe care l-ai surprins în vacanța din Italia, în pizzeriile de cartier? O să îl ai și aici – de altfel, un asemenea loc i-a inspirat și pe arhitecți.

localuri

Știi că avem o pasiune pentru galbenul solar, iar aici e omniprezent: ba la bar, ba pe pardoseala vopsită de la demisol, ba prin vreo vază sau o farfurie. Multiplele utilizări și “arome” ale luminii solare, să le spunem :). 

localuriTot un fel de soare, dar cu gust de citrice 🙂 .

10. Puro&Bio

În final, chiar dacă fără fotografii (deocamdată), îți dăm un alt pont de ieșit: îl găsești pe strada Ion Câmpineanu nr. 20 și sigur o să-ți prindă bine în zilele călduroase. E gelateria Puro&Bio. O înghețată cu frunze de mentă vrea cineva?

Nu uita să ne povestești și nouă ce localuri noi și designish ai mai descoperit în ultimul timp, abia așteptăm să ne completăm lista :).

Fotografii: Nadir Cherim Photography, Corvin Cristian, Andrei Mărgulescu, George Darie, prin localurile prezentate.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed