Înainte să ajungă la New York, bijuteriile Brielle Bijoux vin la Made in RO #12! Creatoarea lor, Gabriela Secarea, le aduce pe…motor!

Toate poveștile de la Made in RO #12, concentrat fin de design contemporan sunt una și una. O să le vezi în week-end, pe 24 și 25 noiembrie, organizate pe domenii de creație, la Impact Hub, unde faci cunoștință și cu Gabriela Secarea și ale ei minunate Brielle Bijoux – inele, pandantive, cercei, butoni, sau… un fel de călătorii. Nu de alta, dar accesoriile prețioase care-i ies din mâini sunt rezultatul perindărilor ei prin lumea largă. O vizită la muzeul Poble Espanyol, din Barcelona, în 2012, a transformat-o pe Gabriela, economist la bază și cu un master în turism, într-un mic designer de bijuterii din sârmă de cupru colorată. ❤️

Gabriela Secarea

Au urmat apoi noi destinații și altă treaptă pentru proaspătul brand Brielle Bijoux, cu un nume sonor derivat din Gabriela. O lună în India și o vacanță în Thailanda i-au schimbat viața și au învățat-o o altă meserie.

“Bangkok a fost punctul decisiv. Acolo am vizitat un enorm atelier de bijuterii din metale prețioase. După acest moment, am început să urmez mai multe cursuri și workshop-uri, în țară și în străinătate, unde am descoperit și aprofundat diferite tehnici de prelucrare a metalelor și de creare de bijuterii”, își amintește Gabriela.

Brielle Bijoux_Made in RO

Primii pași în lucrul cu metalul prețios i-a facut la școla de bijuterie contemporană Assamblage, alături de David Sandu. Au urmat apoi cursuri la Florența, la școala de bijuterie contemporană Alchimia și într-un studio de lucru în ceramică de la Barcelona.

“În acest moment am două mari pasiuni: bijuteria și motociclismul. Ambele m-au învățat extrem de multe despre mine și să apreciez oamenii care au vise și cred în ele, chiar dacă nu par mereu realizabile. Am învățat că orice acțiune are o consecință pe care trebuie să ți-o asumi și că tu ești principalul responsabil pentru orice ți se întâmplă în viață. Tot datorită lor am învățat să apreciez și prietenii, ajutorul, dar si momentele de singurătate”.

Ai citit bine încă din titlu, Gabriela se laudă cu o bijuterie de motor cu mulți cai putere, iar accesoriile Brielle Bijoux, pe care le poartă zilnic, nu o încurcă deloc la viraje. Îi place să poarte bijuterii minimaliste, care nu necesită multă mentenanță și nu o incomodează în lucrul cu metalul sau în condusul motocicletei. Cel mai adesea are pe degete inele-lănțișor, foarte subțiri, dar rezistente, plus o brățară cât mai fixă pe încheietură.

Brielle Bijoux_Made in RO

“Lucrul cu metalul nu este deloc o treabă delicată. E un fel de dialog cu tine, în care te provoci și te testezi permanent. Fie că vorbim de bijuterii, mersul cu motorul sau tatuaje, e foarte important să fii absolut sincer cu tine și prezent; să îți cunoști clar limitele și să îți dorești în mod constant să ți le depăsești”.

Gabrielei îi place foarte mult să combine meșteșugul clasic și tehnologia 3D. Cu ultima este în plin proces de descoperiri și teste – o călătorie teribil de interesantă, presărată cu tot felul de momente “Aha!” Iar noi am rugat-o să ne dea detalii din atelier.

“Când am o piesă în minte, urmează proiectul 3D într-un program dedicat, pe calculator. Fișierul cu bijuteria este transmis către imprimantă, care o printează într-o rășină. Urmează partea de lampa UV, unde rășina se întărește. Apoi, piesele sunt “îmbrăcate” într-un fel de rigips și puse într-un cuptor de calcinare. Rășina se arde și în interiorul rigipsului rămâne negativul pieselor. Aici se va turna, prin vacuum, metalul prețios din care vreau să îmi creez piesele. La final, fiecare piesă este taiată de pe tija prin care a curs metalul, șlefuită și finisată. Ultimul pas – în cazul în care îmi doresc o combinare de mai multe tehnici este să adaug acestor piese pietre, filigran sau email. Cam acesta ar fi drumul unei bijuterii 3D ponind de la idee și ajungând la piesa finită”, ne explică creatoarea Brielle Bijoux.

Brielle Bijoux_Made in RO

Gabriela Secarea primește și comenzi custome made, așa că te așteptăm la Made in RO #12 și să o provoci. E cu siguranță omul deschis pe care îl cauți, gata să meșterească un cadou prețios și unic de Crăciun. Îi plac mult oamenii și vrea să-i cunoască, să le îndeplinească dorințele în metal, așa că pune “bijuteriile” pe foaie și comunică fiecare etapă de creație clientului. Iar treaba merge șnur!

“Am avut două comenzi mai ieșite din comun, ambele mi-au plăcut nespus de mult și ambele au fost inele de logodnă surpriză. Niciunul dintre cele două piese nu a fost inelul clasic, delicat, cu o piatră prețioasă în mijloc. Primul a fost un gândac: nasicornul, la dimensiunile lui reale, iar cel ce-al doilea, mai recent, a fost dragonul Toothless din How to train your dragon”.

Brielle Bijoux_Made in RO

Cum într-o lună petrecem de sărbători și suntem mai atenți la micile detalii, am rugat-o pe Gabriela să ne recomande ce bijuterii să purtăm de Crăciun și de Revelion, ca să strălucim frumos în prag de an nou.

“Vorbim de două povești total diferite. Crăciunul reprezintă partea “cozy”, de stat în familie, cu o băutură caldă și eventual o pisică în brațe. Aici bijuteriile delicate și discrete sunt ideale. Pe de alta parte, dacă ne gândim la Revelion, aș recomanda una-două piese mai vizibile, care să pună în evidență ținuta. În funcție de stil, și conformație, aș merge pe niste cercei lungi sau un colier delicat și expresiv. De asemenea, un inel unicat, de autor, poate fi subiect de discuție pentru o astfel de ținută”.

Dar și mai bine vii la Made in RO #12, unde o să primești sfaturi LIVE de la creatoare și probați ce îți face cu ochiul.

Brielle Bijoux_Made in RO

Tot de la Made in RO #12 poți cumpăra cadouri inspirate pentru domni. Brielle Bijoux are o colecție întreagă pentru EL.

“Interacționam adesea cu bărbații care veneau să caute cadouri pentru femeile importante din viața lor și care și-ar fi dorit ceva și pentru ei. Cel mai adesea o pereche de butoni sau un pandant, un inel. Iar primul inel i l-am făcut unui prieten care lucrează în domeniul designului de interior”.

Pentru Gabriela Secarea și Brielle Bijoux urmează cea mai importantă expoziție de grup la care a participat până acum. În perioada 26 Noiembrie – 5 Decembrie, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, Gabriela va fi prezentă cu 2 piese la expoziția de bijuterie contemporană Camera Lucida.

Cum nu cred că ai (încă) drum atât de repede spre New York-New York, ar fi bine să nu ratezi Brielle Bijoux, pe 24 și 25 noiembrie la Made in RO #12 la Impact Hub Bucharest (Splaiul Unirii 165, Timpuri Noi Square, Clădirea 2, etaj 1).

Let’s go Made in RO!

Fotografii: prin Brielle Bijoux

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed