Între design, tehnologie și natură: tu când ai ascultat ultima dată o pădure?

La începutul acestei săptămâni, când am ajuns, pe seară, la expoziția centrală a Romanian Design Week 2021 de la Combinatul Fondului Plastic, am lăsat la final ceea ce ne așteptam să fie o experiență foarte personală. Însă instalația imersivă IQOS World – Network of Emotions ne-a depășit așteptările și ne-a luat în primire când aveam bateriile aproape de final. Nu ne așteptam ca asta să fie cea mai bună variantă, de fapt, pentru o porție de energie pe care o primești atunci când ești în conexiune cu natura. Așadar, nota bene: te duci la RDW 2021 și vei ajunge în pădure. 😉

IQOS World – Network of Emotions este realizată în colaborare cu Adrian Damian, unul dintre cei mai talentați scenografi contemporani. Poți vizita instalația până pe 13 iunie, la Combinatul Fondului Plastic din București, pe strada Băiculești nr. 29.

Am numit-o instalație imersivă, dar este greu să îți dai seama doar din fotografii de ce. Asta pentru că Network of Emotions trebuie să fie în primul rând un experiment al fiecăruia: funcționează ca o cascadă de surprize și emoții, de când treci de porțile principale și ajungi în tunelul amețitor, tapetat cu oglinzi, și culminând cu momentul în care pătrunzi în spațiul multisenzorial al instalației extinse.

Ca inside information: pentru realizarea instalației s-au folosit trunchiuri de copaci tăiați în mod legal și responsabil de autoritățile silvice în procesul de exploatare rațională și sustenabilă a fondului forestier. Așadar, acești arbori nu au fost sacrificați pentru a realiza această instalație. 

Acolo, la intrare, este posibil să simți nevoia câtorva minute în care să absorbi spectacolul de stimuli din jur – imersiunea reală cere timp, desigur: aromele proaspete ale pădurii, (da, le simți chiar și prin mască), irizațiile luminilor care se reflectă pe trunchiurile copacilor și în cadrul de oglinzi care înconjoară instalația, ciripitul păsărilor, un izvor care șerpuiește la vale, mușchiul moale pe care pășești și în care simți că te afunzi… Fără alte jocuri de cuvinte, recunoaștem că nu am mai trecut de multă vreme printr-o scenografie care să se confunde așa de bine cu realitatea la care ne dorim să revenim cu toții .

Ca să treci, însă, prin toate senzațiile disponibile aici, trebuie să îți așezi palmele pe semnele speciale atașate de trunchiurile copacilor. Creatorul instalației a folosit această rezolvare tehnologică pentru a sugera conexiunile subtile din natură, dar și dintre fiecare dintre noi (mai ales după mai bine de un an de distanță!): odată atinse, semnele declanșează sunetul puternic al unei inimi bătând.

Nu știm dacă vei resimți un val brusc de oxitocină, așa cum au descoperit oamenii de știință că se întâmplă când îmbrățișezi un trunchi de copac în aer liber, dar cu siguranță vei ieși din Network of Emotions cu bateriile încărcate și foarte încântat – îți spunem din proprie experiență 🌳.

IQOS World – Network of Emotions by Adrian Damian 

  • Art Direction: Dilmana Yordanova
  • Visuals: Valeriu Viașu
  • Interaction Design: Grig Burloiu, Sebastian Comănescu, Dorin Cucicov
  • Music: Mihai Dobre

Dar inițiativele IQOS, cu ocazia RDW 2021, nu se opresc aici. Uite, îți povestim mai jos despre două murale wow, din centrul Bucureștiului, pe care trebuie să le vezi.

Art for Air – aer și culoare în spațiul urban

Blocurile gri ale Bucureștiului sunt deja binecunoscute, dar orașul pare că se scutură încet-încet de imaginea ternă. Pe strada Matei Millo, la nr. 9, avem o nouă confirmare: pictura murală Airlite, un alt proiect dezvoltat de IQOS în cadrul acestei ediții a festivalului, și realizat în colaborare cu Obie Platon, cel mai renumit artist stradal din România, prin folosirea vopselurilor inovatoare Airlite.

Muralul acoperă 35 mp și își propune să stilizeze imaginea Bucureștiului: o să remarci și motive arhitecturale urbane, și trimiteri la progresul pe care îl putem obține printr-o colaborare continuă – tema acestei ediții a Romanian Design Week este #together, care subliniază importanța, succesul și contribuția pe care industriile creative le au în societatea și realitatea post-pandemice.

Dacă ai ajuns deja prin Piața Victoriei în ultimele zile, nu aveai cum să ratezi roata spectaculoasă care a apărut în fața RDW Design House (Aviatorilor 8A). Pictura murală este realizată tot de Obie Platon, într-o continuare a proiectului IQOS Air for Art – îți lăsăm plăcerea să o observi în amănunt și în mișcare de la fața locului 😉.

Enjoy și poate ne intersectăm prin oraș 🙂

Material sustinut de IQOS.

Acest produs nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.

Fotografii: prin IQOS / Designist.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed