Highlights DESIGNIST la Romanian Design Week 2021

Începe Romanian Design Week, iar noi ne pregătim de vernisaj. Cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative se desfășoară anul acesta sub tema #together, care subliniază importanța, succesul și contribuția pe care industriile creative le au în societatea și realitatea post-pandemice, profund marcate de preocuparea, poate mai accentuată ca niciodată, vizavi de impactul asupra mediului, colaborare și incluziune.

Cea de-a noua ediție a festivalului (4-13 iunie) este una dintre cele mai ample de până acum și propune vizitatorilor un circuit expozițional complex și efervescent, completat de o serie de evenimente satelit desfășurate în întreg orașul.

Ca de obicei, îți facem un traseu DESIGNIST la RDW 2021, presărat cu proiectele pe care le-am remarcat deja și pe care ți le recomandăm să le vezi și tu live on stage. 🙂

Una dintre principalele destinații ale Romanian Design Week este, pentru al doilea an consecutiv, Combinatul Fondului Plastic (Strada Băiculești nr. 29), care cuprinde atât expoziții de design și instalații amenajate în interior, cât și spații exterioare de networking și relaxare. Iată în continuare la ce să te aștepți.

Milos Jovanovic – „Modern times need modern solutions for social distancing but with a smile. Made on soft jersey 100% cotton and it is Covid19 proof (maybe). One size to fit almost all of you. Each mask is handmade and red is not blood. Measure your “eye distance”, between two pupils and we do the rest. După mergi la jaf şi cere-ți banii frumos.”

– Expoziția RDW Selection 2021 înglobează unele dintre cele mai bune proiecte de design și arhitectură realizate în ultimii doi ani pe plan local și își propune să celebreze colaborarea și dialogul dintre discipline. Expoziția are loc la Galeria SENAT, iar selecția proiectelor a fost realizată de către boardul creativ RDW. Conceptul și arhitectura expoziției sunt dezvoltate alături de Attila KIM Architects.

Citește și: Calcanele gri și anoste din București se transformă în opere de artă

Mânadelucru – proiectul de reconversie a casei din strada Episcop Cherasie nr. 9
într-o grădiniță.

Stradal, o expoziție dedicată designului grafic, care se concentrează pe importanța acestuia în spațiul public, este prezentată de Local Design Circle la UNA Galeria. Expoziția este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Saddo – Mural pictat în cadrul Projet #1096, la Versailles, Franța. 

– Expoziția Rethinking Plastic, amenajată la Galeria IOMO, aduce în prim plan o colecție de obiecte inovatoare și sustenabile, dezvoltate și realizate din plastic reciclat de designeri și companii din întreaga lume. Proiect al Searious Business, alături de Dutch Design Foundation și Yksi Expo, Rethinking Plastic este prezentat în programul RDW 2021 de ASAP.

– Expoziția We are in this together, găzduită tot la Galeria IOMO, înglobează lucrările a zece artiști ce s-au lăsat inspirați în munca lor de grija pentru sănătate și activitatea desfășurate în mod recurent de Regina Maria.

– Instalația IQOS World – Network of Emotions introduce publicul într-o experiență multisenzorială prin intermediul sunetului și al luminilor. Aceasta întrepătrunde lumea vegetală cu universul social și este semnată de artistul Adrian Damian, care pune sub semnul întrebării profunzimile relațiilor interumane.

Andreea Cornilă – Colecția Slinky s-a născut în momentul în care designerul a decis să exploreze potențialul jucăriei ce poartă același nume, inventată de Richard James
la începutul anilor ’40.

Publicul mai poate explora A STATE OF THE ART BUILDING, prezentat de Art Property Development și instalația Recharge Life Station by ŠKODA România. În plus, vizitatorii se pot bucura de o sesiune de cumpărături din Room21, pop-up concept store care prezintă o selecție de produse românești atent curatoriate, de la obiecte de ceramică, piese vestimentare și cărți, până la papetărie, accesorii sau bijuterii.

Raul Cadar – The Mindful One a fost creat pentru a reduce nevoia de obiecte de unică folosință și nu a gesturilor grijulii. Sticla este reutilizabilă și poate fi umplută cu (aproape) orice, iar produsul vine cu tot cu o rețetă DYI de dezinfectant. 

Expozițiile sunt completate de o serie de instalații outdoor interactive, reunite sub formatul RDW Open Air. Conceptul arhitectural este realizat de echipa Zeppelin Design și include:

dubLU by UniCredit angrenează publicul într-o activitate simplă și, totodată, distractivă: jocul cu puckul, prilej de socializare și bună dispoziție.

Alexandra Constantinescu – „Dincolo” este o instalație care investighează percepția culorii, folosind ca referință fragmente din spațiul domestic. Reflectând căutarea actuală a artistei pentru practici sustenabile, obiectele din porțelan invocă culoarea cu un minim de resurse, prin enunțuri. Atributele vizuale sunt percepute prin citirea textelor gravate pe suprafeţe monocrome.

Cea de-a doua instalație interactivă este ALTfel by Absolut, o colecție de mobilier urban, adaptat pentru conversații alternative: vizitatorii vor putea fie să stea la înălțime pe scaunul A(bsolut), să se așeze fără griji pe fotoliul din L(aturi) extrudate ori să se plimbe cu T(ractorul), banca mobilă care îi va plimba prin toate locurile cheie ale curții.

Drag and Drop – Interacțiunea dintre două materiale cu comportament divergent dă naștere unui echilibru complex de curburi tridimensionale, materializat în Cocoon. Pe de o parte, energia elastică este stocată în materialele textile întinse; pe de altă parte, polimerul distribuit eterogen de către imprimanta 3D în pattern-uri generate algoritmic se opune revenirii la echilibrul inițial. 

Cei care își propun să ajungă la eveniment cu bicicleta vor putea testa trei rastele semnate de Urban Monkey, concepute de tineri designeri și arhitecți, ca parte a unui demers mai amplu de susținere a alternativelor nepoluante de transport.

Alina Moise – Monkey Bike Rack tinde spre a fi o instalație artistică cu rol funcțional. Ușor de instalat și de demontat, se integrează natural în mediul urban, ocupând un spațiu mic și permițând parcarea a nouă biciclete prin dispunerea lor decalat între sinusurile confecției metalice. 

Atelier.Roca – noptiera DREAM ON este un omagiu adus visului. Aceasta este formată dintr-o structură de carton, hârtie reciclată și lemn de nuc. Obiectul este în întregime biodegradabil.

Anul acesta, Bulevardul Aviatorilor nr. 8 A se transformă în RDW Design House, un important punct de întâlnire al comunității creative bucureștene. Patru expoziții de design contemporan internațional, găzduite în acest spațiu și reunite în categoria Design Flags, conectează publicul local la cele mai vibrante manifestări ale designului de pe scena internațională: „Sustain Able Voices – Young Swedish Design”, „Graphic Days® – Singular Plural”, „Madrid Design Portrait” și „Carteles de Barcelona”. În plus, vizitatorii pot admira și cumpăra obiecte de design românesc din concept store-ul Room21.

Alexandra Irinciuc – colecția „Cuvinte pe piele” cuprinde articole-manifest, fiecare accesoriu fiind un activator de conversație în spațiul urban. Produsele sunt concepute pornind de la ideea de funcționalitate, cu intenția de a se depăși funcția de simplu accesoriu și de a face în același timp o afirmație despre persoana care le poartă, devenind obiect narator.

Tot parte din programul #rdw2021 este și expoziția Shaping Design. Together., care are loc în perioada 5-27 iunie la Muzeul Național de Artă al României. Aceasta prezintă traiectoria creativă a cinci dintre cele mai prolifice studiouri de design de produs din România – Agnes Lukacs, Dare to Rug, Radu Abraham, Dragoș Motica (AȘKIA R&D) și Stardust Architects, investigând aportul acestora la creionarea scenei locale de design contemporan. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Agnes Lukacs – BOTANICA a luat naștere din nevoia de reconectare cu spațiul exterior și de celebrare a naturii. Elemente din alamă, terrazzo și metal se suprapun într-un joc de contraste și geometrii dinamice, înnobilate de vegetație.

Design GO este circuitul de evenimente și spații satelit din programul Romanian Design Week care numără peste 60 de activități propuse de designeri, galerii de artă, studiouri de design și arhitectură, ateliere, muzee, showroom-uri și cafenele. Astfel, zeci de organizații cu ADN creativ propun împreună un program divers, prin care sărbătoresc designul, creativitatea și rezistența business-urilor locale într-o perioadă care a adus provocări comunității. Programul complet poate fi accesat aici.

Julien Britnic – Cișmigiul e în pericol. Un plan de restructurare inițiat de Primărie presupune tăierea a zeci de arbori, „plantarea” de betoane și pietriș în locul anumitor spații verzi. Proiectul #CișmigiuLeaves încearcă să dea o voce individuală fiecărei frunze din parc, care poartă un mesaj imprimat prin serigrafie manuală experimentală, realizată de către Andrei Reg.

Accesul la Combinatul Fondului Plastic se face în baza biletului achiziționat online. Costul biletului este de 20 de lei și poate fi cumpărat de aici. Studenții au acces gratuit în cadrul Romanian Design Week folosind codul RDWStudents2021 în formularul de achiziție a biletelor și în baza carnetului de student prezentat la intrarea în expoziție.

Expozițiile de la Combinatul Fondului Plastic pot fi vizitate de luni până vineri în intervalul 12:00-22:00, iar în weekend între orele 10:00-22:00.

Măsurile de siguranță sunt actualizate constant pe site-ul festivalului, astfel încât publicul să se bucure de această ediție în cele mai sigure condiții.

Expozițiile din programul #rdw2021 de la Combinatul Fondului Plastic, RDW Design House și Muzeul Național de Artă al României sunt înscrise în circuitul Noaptea Muzeelor și pot fi vizitate gratuit pe data de 12 iunie începând cu ora 20:00.

Mai multe detalii pe website, Facebook și Instagram.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed