iSaloni 2016: între retro, industrial, eclectic și prețios

Imediat după începerea Salonului del Mobile Milano (12-17 aprilie), v-am povestit despre standul Formmat by Delta Studio, ce reunea colecțiile de mobilier de baie & bucătărie semnate de designeri români. Pentru a doua oară expozant la Milano, echipa Delta Studio nu doar și-a prezentat noile colecții produse sub umbrela Formmat, dar a și realizat un reportaj al noutăților de design descoperite aici: tendințe, direcții, multe fotografii și două filmulețe de urmărit în cele de mai jos.

Predăm microfonul echipei Delta Studio. 🙂

Standul Formmat by DeltaStudio la iSaloni 2016

Cele mai importante tendințe remarcate la Salonul de Mobilă de la Milano 2016 sunt: designul retro (aluzii către anii ‘60-’80), stilul industrial (în forme mai mult sau mai puțin rafinate), stilul eclectic, folosirea materialelor prețioase, finisajele aduse la un nou grad de perfecțiune prin folosirea tehnologiilor de ultimă generație. Culorile Pantone ale anului 2016 se regăsesc ca accente, predominând culori de bază ca griuri în tonuri variate, marouri, negru sau alb cald. Accentele metalice infuzează spațiile: cuprul, bronzul și aluminiul sunt folosite în toate combinațiile posibile, realizând o conexiune discretă cu stilul retro și cel industrial. Nu lipsește nici sticla, prezentă în diferite nuanțe, inclusiv transparentă sau fumurie.

Ca în fiecare an, standurile Varenna și Poliform au fost cele mai impresionante, fiind și printre cele mai aglomerate, renumite ca trendsetteri. Managerul de mobilier Delta Studio, Irina Androne, a filmat împreună cu reprezentanții Poliform, Ditre Italia și Bonaldo noutățile expuse în avanpremieră la standurile acestora. Alte branduri care s-au evidențiat prin colecțiile lansate au fost Arketipo, Cattelan, CorteZari.

Vă prezentăm pe rând noutățile lor.

Bucatarie Arthena - Varenna PoliformBucătărie Arthena – Varenna, Poliform

Stand Poliform la iSaloni 2016Standul Poliform la iSaloni 2016

Pentru standul Poliform, designeri de renume ca Jean-Marie Massaud, Marcel Wanders și Emmanuel Gallina au creat noi colecții de canapele, fotolii și măsuțe de cafea, extrem de apreciate de către vizitatori pentru detaliile exclusiviste și combinațiile unice de materiale. Mai multe detalii și prezentare video de la standul Poliform aici.

Dacă anul trecut mobilierul era așezat direct pe pardoseală, anul acesta este înălțat pe picioare de lemn sau metal, oferind senzația de plutire.

Canapea Mondrian de la Poliform, semnata de Jean- Marie MassaudCanapeaua Mondrian de la Poliform, semnată de Jean- Marie Massaud

Picioarele mobilierului din lemn masiv, cu detalii metalice (auriu, cupru sau arămiu), sunt o aluzie clară la mobilierul vintage, adaptat contemporan.

Masute Mondrian de la Poliform, semnate de Jean- Marie MassaudMăsuțe Mondrian – Poliform, semnate de Jean- Marie Massaud

Mobilierul Poliform prezentat la iSaloni 2016 propune materiale prețioase precum marmura porțelanată, cristalul, pielea naturală, atât ca finisaje pentru blaturile meselor și comodelor, cât și pentru fronturile și topurile servantelor și noptierelor.

Masa Mass, creată de designerul Alain Gilles pentru a marca aniversarea a 80 de ani a companiei italiene Bonaldo, are un blat din marmură așezat pe un suport din metal, inspirat de o colivie.

Mass de la BonaldoMass, de la Bonaldo

Mass de la Bonaldo la iSaloni2016

Prezentarea video de la standul Bonaldo, realizată de managerul de mobilier Delta Studio  și Paolo Brega, reprezentant Bonaldo, poate fi urmărită mai jos:

Materialele prețioase sunt folosite și de producătorul de mobilier italian Cattelan:

Masuta GORDON KERAMIK de la CattelanMasa GORDON KERAMIK, de la Cattelan

Și Arketipo a mizat pe blaturile prețioase – comoda Aura are o formă curată, liniară, din care se desprinde un blat din marmură. Volumul este înconjurat de un tub metalic, cu rol de suport, și îi împrumută un aer șic-industrial.

Comoda AURA ArketipoComoda AURA, Arketipo

O altă tendință remarcată la iSaloni 2016 este că forma ‘mobilierului moale’, canapele și fotolii, s-a rotunjit și a devenit mai caldă, chiar atunci când stilul abordat este cel minimalist. Texturile în tendințe sunt: textilul din cașmir, pielea întoarsă, precum și pielea naturală, extrem de fină și atent finisată. Pe lângă culorile anului, Rose Quartz și Serenity Blue, pe care le-am regăsit ca accente de culoare, am remarcat: verdele crud, imprimeurile florale, precum și nuanțele neutre de crem și gri, mereu pe lista scurtă a marilor producători de mobilier.

stand Ditre Italia la iSaloni2016Standul Ditre Italia

Prezentarea video a standului Ditre Italia, realizată de managerul de mobilier Delta Studio și Teodora Lazăr, reprezentant Ditre Italia, te așteaptă mai jos:

Stilul industrial câștigă teren anul acesta atât în zona bucătăriei, cât și în dining. Picioarele meselor, din fier beton, lemn învechit, precum și elemente metalice brute – ușor finisate, sunt trademark-ul mobilierului pentru aceste zone.

Bucatarie Factory de la Aster CucineBucătăria Factory, de la Aster Cucine

CorteZari ne-au răsfățat privirile cu tematica Pădurea Fermecată, standul lor fiind marcat de trimiteri la natură și la magia pădurilor. Am remarcat noi detalii extrem de fine de prelucrare a lemnului de către artizani, dar și o nouă metodă de vopsire a metalului, care prin uscare capătă aspectul de velur catifelat – tehnologie folosită doar de companiile auto de lux pentru finisarea bordului. Un filmuleț cu standul CorteZari aici:

pat CorteZari la iSaloni 2016 1 pat CorteZari la iSaloni 2016Pat CorteZari

Și cei de la Arketipo au mizat pe inspirația și frumusețea atemporală a stilului clasic, prin materiale de tapițerie haute couture ce îmbracă forme rafinate, cu accente industriale pe alocuri. Atenția la detalii a companiei italiene s-a remarcat în fiecare piesă de mobilier expus, de la fotoliile eclectice, cu forme sinuoase și umpluturi ultra confortabile, adevărate tronuri contemporane, la mese cu forme geometrice atent studiate.

Standul Arketipo 2Standul Arketipo la iSaloni 2016 Standul Arketipo 3 Preferata noastră: lustra “evantai”.Standul Arketipo la iSaloni 2016Fotoliu Roxy de la ArketipoFotoliu Roxy, de la Arketipo, mix de clasic & contemporan

Masa Oracle de la ArketipoMasa Oracle, de la Arketipo

Ca o scurtă recapitulare a vizitei noastre, fiecare producător apelează la influențe din mai multe stiluri de design și epoci, creând amenajări eclectice, cu personalități puternic definite.

Piesele de mobilier ale furnizorilor prezentați, expuse la Salonul de mobilier Milano 2016, se vor regăsi în curând în showroom-urile Delta Studio, furnizor de soluții complete în amenajările de interior. Un motiv în plus de a nu rata vizita în showroom-ul din București, până pe 22 mai, să descoperi o parte din noutăți la Delta Studio Design Expo.

Dining CattelanFotografii, text și materiale video: prin Delta Studio

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed