Krausz – ciocolata made in Transilvania ne îndulcește finalul de 2020

„Delicii create manual de un secol încoace. Rețete de familie. Ingrediente autentice” – așa sună descrierea Krausz – Premium Handmade Chocolate, un brand creat cu pasiune de Szilárd Fazakas, un tânăr antreprenor devenit ciocolatier, care a avut curajul să deschidă o mică fabrică de ciocolată în grădina casei străbunicilor din Sântimbru, o comună primitoare din depresiunea Ciucului.

Krausz – Premium Handmade Chocolate face parte din selecția Designist a târgului Made in RO online 🎁(10-20 decembrie), așa că îți facem mai jos un video teasing, înainte de a-ți povesti mai multe. #buylocal #staysafe

Drumul de la gelaterie la ciocolaterie

Szilárd este economist la bază și a început mai întâi, în 2011, un business cu înghețată, la Cluj, orașul unde și-a petrecut studenția și unde a și cunoscut-o pe soția sa. Câțiva ani mai târziu, au devenit părinți și au moștenit o casă mare și frumoasă la Sântimbru, moment în care au decis că e oportun ca Szilárd să-și împlinească un vis din copilărie, acela de a avea propria lui fabrică de ciocolată. Astfel, în traseul vieții lui de antreprenor, s-a scris, în 2018, o nouă poveste: Krausz – Premium Handmade Chocolate.

„Țin minte când eram copil cum tatăl meu a venit acasă din Germania cu portbagajul mașinii plin de ciocolată. Evident, împreună cu fratele meu am mâncat toată ciocolata într-o săptămână. Atunci cred m-am hotărât că vreau să am propria mea fabrică de ciocolată când o să fiu mare. Cu înghețata am participat la mai multe expoziții din străinătate și acolo am făcut cunoștință și cu fabricarea ciocolatei. Primele încercări au fost dezastruoase, dar am fost tare hotărât să-mi dezvolt propria mea linie de producție de ciocolată, să am rețeta mea proprie”, povestește Szilárd.

Szilárd Fazakas, căruia localnicii din Sântimbru îi mai spun și “domnul Krausz” sau “domnul Ciocolată”. 🙂

Și iată că a reușit! Deși un pic sceptici la început, azi, localnicii sunt mândrii că Szilárd n-a luat calea străinătății și a ales să readucă la lumină rețete vechi și tradiții uitate:

„Casa pe care am moștenit-o la Sântimbru a fost a străbunicilor, iar pe străbunica toată lumea o striga Tanti Dulce. Având strămoși șvabi, a adus cu ea rețete de deserturi necunoscute până atunci în zona noastră, de exemplu, ciocolata de casă belgiană. Din respect față de Tanti Dulce, am decis să botezăm atelierul nostru de ciocolată după numele ei de familie – Krausz”.

O fotografie Krausz cât o mie de… pofte – Bonbon cu miez de nucă.  

Ingredientele sunt alese cu grijă, iar cele care dau aromele distincte provin din producția locală. Majoritatea fructelor liofilizate folosite în atelierul Krausz – căpșune, zmeură, afine, mure, cireșe, sunt din comuna vecină, crema de miez de nucă se face la comandă, la Sibiu, iar originea boabelor de cacao din care se prepară ciocolata e, așa cum intuiești, mult mai îndepărtată – America de Sud.

Dacă vrei să-ți surprinzi toată gașca de prieteni lansează pe shop-ul online Krausz o comandă personalizată de minimum 30 de bucăți. Cam cât de tare ar fi să aveți ciocolata voastră? Poți trimite logo-ul sau mesajul pe care dorești să-l revezi pe ambalaj, iar cei de la Krausz se vor ocupa de tot.

Ciocolată cu lapte și cafea

Pe lângă gust, pe noi ne-a atras și ambalajul ciocolatei Krausz, firește, unul semnat de designerul Peltán Brósz Roland, profesor la Hungarian University Of Fine Arts.
Cam așa arată un cadou gourmet de Crăciun.

Santa Claus vine cu ciocolată Krausz 

Încă din luna septembrie e vânzoleală mare în atelierul „Domnului Ciocolată”, doar se apropie Crăciunul. A mai fost așa agitație în vara lui 2019, la vizita Papei Francisc în România, când, în fabrica lui Szilárd Fazakas, s-au turnat vreo 5.000 de ciocolate în forme speciale. Zilnic, în atelierul din Sântimbru, 60 kg de ciocolată se transformă în bonbon cu miez de nucă, ciocolată cu lapte și cafea, ciocolată cu lapte și fructe sau ciocolată neagră cu fructe.

“Fabrica se transformă în atelierul lui Moș Crăciun încă din septembrie, când începem pregătirile pentru sărbători. Mă ajută toți membrii familiei. Bunica pregătește cutiile și uneori ne ajută și la ambalare. Zilnic putem să prelucrăm 60 kg de ciocolată, asta înseamnă 600 tablete de ciocolată de câte 100 grame”, adaugă Szilárd.

Cacao 72%, alune și portocale confiate din belșug! Doar Crăciunul miroase (și) a portocale! Suntem nostalgici.

Cum cumperi și unde găsești ciocolata Krausz 

Intră pe krausz.ro și alege-ți ciocolata preferată, o poți comanda online. În perioada Made in RO online (10-20 decembrie), primești un discount de 10% la tabletele de ciocolată și la pralinele mici și 5% discount la pralinele mari, dacă cumperi online. Găsești ciocolata handmade in Transilvania în lanțul de magazine Nobila Casa, în lanțul de cafenele Meron, la Diverta și Cărturești.

Am aflat de la Szilárd că cele mai vândute produse sunt pralinele cu miez de nucă și ciocolata amăruie (72% cacao) cu zmeură. Tot din shop adaugi în coș un voucher și, dacă ai drum prin zonă, poți să mergi în atelierul din Sântimbru cu toată familia. Vizitele respectă toată măsurile stricte și distanțarea socială.

De sărbători știm ce gătim 🙂 – praline de la Krausz! Le așezăm frumos pe un platou sau într-un bol de ceramică fină, pe care le poți cumpăra tot de la Made in RO online. 

Patru întrebări altfel…

1. Cu ce merge cel mai bine ciocolata Krausz? 

Ciocolata amăruie merge foarte bine cu un Merlot sau cu un Savignon Blanc, ciocolata cu cafea se combină excelent cu fructe proaspete, iar pralinele cu miez de nucă cu un espresso rafinat.

2. Completează următoarea frază: „Dacă n-ar fi existat ciocolata…” 

…n-ar exista profesia de cofetar.

3. Ce gust avea ciocolata în copilăria ta? 

Ciocolata cu lapte umplută cu cremă de alune era preferata mea.

4. Crezi că în 2021 va curge lapte, miere și ciocolată? 

Sper!

Și noi sperăm să avem cu toții un an mai bun. Iar dacă, pe alocuri, va fi mai greu, știm că (aproape) toate se rezolvă cu o ciocolată Krausz.

Fotografii: prin Krausz – Premium Handmade Chocolate 

1. Citește și alte povești Made in RO AICI și inspiră-te pentru lista de cadouri fine, de designist 🎁
2. Fă un tur virtual AICI, pe Facebook event Made in RO online – descoperă și mai multe idei de cadouri Made in RO, fotografii și informații, toate la un loc 🎁🎁

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed