Design history: lampa PH 5 sau ce faci când mamei tale nu îi plac becurile incandescente

Suntem în 1958, când designerul și arhitectul danez Poul Henningsen s-a trezit față în față cu o problemă în egală măsură personală și funcțională: mamei sale îi displăcea profund lumina aspră pe care o împrăștiau becurile incandescente și își dorea cu ardoare o alternativă mai puțin orbitoare. Adevărul este că dorința mamei a reprezentat un ultim impuls: Henningsen însuși detesta lumina neprietenoasă, așa că s-a hotărât să transforme unul dintre modelele mai vechi de lămpi pe care le semnase deja și să o finiseze așa încât să ofere o lumină cât mai aproape de cea naturală. Lampa PH 5 se pregătea să apară.

Pentru context, trebuie să spunem că, la momentul poveștii noastre, Henningsen era celebru nu doar în Danemarca, ba chiar pe întregul continent: își fondase propriul studio de design în 1919 și din 1925 colabora cu renumita companie de soluții de iluminat Louis Poulsen, pentru care crease serii întregi de corpuri de iluminat din metal sau sticlă inovatoare, capabile să direcționeze lumina sau chiar să o mascheze de-a dreptul cu ajutorul siluetelor lor curbate.

Citește și: Design history: lampa Arco, felinarul din livingul tău

Poul Henningsen și PH 5

Chiar dacă, la prima vedere, arată ca niște piese statement care mizează mult pe formă, fiecare dintre ele a reprezentat, mai ales, un omagiu adus funcționalității și controlului: cu ajutorul lor, lumina artificială se definea ca un instrument al punerii în valoare fie în spații domestice sau de birouri, fie chiar în muzee sau galerii de artă: începând din 1926, lămpile lui Henningsen se află în sălile de expoziție din Muzeul Designului din Copenhaga.

Ca urmare, Henningsen a urmat pentru PH 5 același tipar, ba chiar l-a împins la un nivel superior: și-a propus ca lampa să lumineze întreaga cameră, nu doar punctual, și să arate foarte bine. A rezultat un corp de iluminat suspendat și format din 5 abajururi de aluminiu suprapuse și curbate, care înconjoară becul și dispersează astfel lumina în direcții diferite. Și un tip and trick care contribuie la senzația de lumină naturală: ascunse în structura interioară a lămpii sunt reflectoare albastre și roșii, care filtrează și „îmblânzesc” lumina artificială. Dimensiuni: PH 5 are o înălțime de 267 cm și un diametru de 500 mm.

PH 5 a devenit un succes imediat după lansarea din 1958 – se spune că fiecare familie daneză deține cel puțin o lampă de acest tip – și este chiar și astăzi cea mai populară lampă din colecțiile Louis Poulsen. Motiv suficient ca, în 2018, la a 60-a aniversare, să se relanseze în 7 noi variante de culoare pastelate, pe lângă albul clasic, și în versiuni mini, cu diametrul de 300 mm. 

2020 a însemnat o nouă reîntinerire a PH 5-ului, cu ajutorul abajururilor monocrome, care, datorită becurilor de tip LED, care oferă o lumină mult mai blândă decât frații lor incandescenți, și sunt, deci, lipsite de clasicele elemente reflectorizante albastre și roșii.

Fotografii: prin Louis Poulsen

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed