Lângă pădurea Corbeanca, natura se conectează cu designul într-o casă cu grădină

Mai exact, într-o casă în care elemente ale naturii s-au strecurat înăuntru din grădină, au fost rafinate și stilizate și au devenit elemente ale amenajării: tapetul luxuriant, pardoseala cu inserții florale, lemnul care dă senzația de căldură. Asta dincolo de peretele vitrat care deschide zona de zi a casei către grădina propriu-zisă. Este vorba despre un proiect semnat de Reflex Architecture (arh. Miruna Pribeagu, arh. Vlad Ilie, arh. Gabriel Pribeagu, arh. Flavia Peșuc, arh. Andreea Pănescu, arh. Diana Pătrașcu), care a primit premiul partenerului Delta Studio pentru secțiunea Arhitectura spațiului interior/ Amenajări rezidențiale a Anualei de Arhitectură București 2019.

Toate corpurile de iluminat vin de la Luminna, iar măsuțele, de la Sensio. Biroul pentru #workfromhome, din stânga, vine de la Advangarde Group.  

Casa care nu le mai era bună proprietarilor

La începerea proiectului, în 2018, se adunaseră deja câțiva ani de când proprietarii casei  –  un cuplu simpatic, plus doi câini și o pisică – începuseră să simtă că spațiul nu li se mai potrivește, așa că transformaseră terasa în “sediu central”.

“Construcția cu etaj, care face parte dintr-un ansamblu rezidențial compus din două case tip multiplicate, are o suprafață de 120 mp, dar un format original rigid, compartimentat în încăperi relativ mici. Ca urmare, proprietarii ne-au spus să reamenajăm totul, să adăugăm influențe nordice și să luăm în considerare grădina și câinii, așa încât totul să primească o formă elegantă, dar foarte practică”, ne-au explicat arhitecții.  

Citește și: Cum arată “acasă” în amenajările rezidențiale premiate?

Riflajele de lemn vin de la Floor4You; canapeaua, de la Sensio; mobilierul din zona TV, corpul de bibliotecă și măștile radiatoarelor din întreaga casă, de la Advangarde Group

Let the light in!

Arhitecții ne-au povestit că împrejurimile casei – grădina, piscina și pădurea – creează un cadru care i-a inspirat încă de la prima vizită: senzația unei excursii de care poți să ai parte în fiecare zi*. Totuși, înăuntru, casa părea să își ferească privirea de la relaxarea de afară:

“Prima oară când am intrat în casă, totul m-a surprins: draperiile și storurile închise la geamuri; nu simteai aceea energie și vitalitate exterioară. Ca urmare, după ce am efectuat măsurători și o analiză a structurii zidurilor de compartimentare, am decis să eliberăm cât mai mult parterul: să îți dea acel efect de spațiu luminos, primitor, cu elemente naturale în permanență”.

*rămâne să ne mulțumim deocamdată cu feliile de grădină pe care le vedem prin ferestre – exteriorul casei nu a făcut parte din proiectul de reamenajare și nu a fost prins în fotografii.

Proiectarea, șantierul, crearea mobilierului custom și achiziția celui ready made s-au întins pe aproximativ 6 luni. Totul, coordonat de un mix echilibrat, între lemn, elemente ceramice asemănătoare pietrei și mici accente metalice – mai jos vei vedea doar parterul casei, cu living, bucătărie și baie.

Citește și: Boutique hoteluri în care exteriorul se ia de mână cu interiorul

Geamurile au fost schimbate tocmai pentru a lăsa o priveliște cât mai plină și au primit storuri romane (dispuse pe orizontală), care ocupă cel mai puțin spațiu ⇒ „ecranele principale care te îmbie spre grădină”, așa cum ne-au spus arhitecții 🙂 .

Pe insulă

Plăcile ceramice cu inserții florale de pe pardoseală vin de la Porcelanosa

În bucătărie, insula centrală este superstarul: loc de gătit, de dining, de întâlnire cu prietenii. Ni s-a părut simpatică interpretarea arhitecților: ne-au povestit că au gândit-o ca pe o insulă a florilor, supravegheată de vegetația luxuriantă a tapetului de alături .

Mobilierul de bucătărie este custom made by Mobexpert. 

În baie, toate corpurile de mobilier au fost gândite ca spații de depozitare / mascare a electrocasnicelor. Plăcile ceramice vin de la Diseno.

Echipa proprietari-arhitecți nu a stabilit un buget ferm încă de la începutul proiectului…

„…însă undeva pe parcurs ne-au spus că suma gândită inițial fusese depășită. Totuși, proprietarii au hotărât să ducă până la sfârșit toată amenajarea: transformarea casei a fost așa de mare încât au simțit pe parcurs că în sfârșit spațiul devine acasă”, ne-au povestit arhitecții.

Iar noi ne bucurăm de această decizie! 🙂

Fotografii: Sabin Prodan

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed