Au trecut deja… nu mai știm câte zile de când timpul pare mai maleabil, cât să-l întindem în jurul ocupațiilor care înainte nu-și găseau loc în programul nostru. La asta ne-am gândit săptămâna trecută, când ne-am propus, cu ajutorul vostru, să îi motivăm și pe ceilalți designiști din comunitate să fie mai productivi și creativi de acasă. Și ne-am bucurat să primim mai multe mesaje decât ne-am fi așteptat, așa că vă mulțumim!
Și alți designiști se pot inspira din reinterpretările spațiului, valențele pe care le-ați dat birourilor în această perioadă, obiceiurile adaptate și încurajările că nimic nu durează la nesfârșit, nici chiar senzația de timp expandat.
Iată mai jos selecția noastră #wfh și #readershomeoffice din case răspândite prin București, prin țară, ba chiar și la Bruxelles și între Paris și Versailles 🙂 .
1. Biroul ca o casă acasă – Alexandra Nicolau
Pe Alexandra carantina a pus-o în situația de a-și amenaja camera destinată biroului în câteva zile, după doi ani de amânări – urmând zicala Cizmarul nu are niciodată pantofi, nici locuința arhitectului nu este niciodată complet terminată, ne-a spus ea 🙂 .
“Biroul este, de fapt, o căsuță în căsuța mea :). Ceea ce nu sună rău. Și se pare că nici nu este. Sigur, a trebuit să îmi schimb subit fanteziile despre acest spațiu și să încerc să obțin rapid o atmosferă care să mă țină departe de frigider si cu deadline-urile îndeplinite. Simt că am acum un spațiu confortabil, colorat, cu totul la îndemână, inclusiv cu ajutorul meu de nădejde 🙂 “, ne-a spus Alexandra (da, se referă la ușor camuflabilul pisic de pe covor).
Citește și: Cum lucrează de acasă echipa de creativi de la Cromatic Studios
2. Lângă geamul din sufragerie, cu pisica Luna – Magda
Pe Luna, camarad și muză pentru Magda (designer industrial și owner la @mudly.in.love) o vezi mai sus. Iar geamul din sufragerie, ușor umbrit de salcia care oferă zilnic un spectacol de lumini și umbre, s-a dovedit a fi locul ideal pentru biroul pe care Magda a trebuit să și-l improvizeze după ce a fost nevoită să-și închidă atelierul, încărcată cu două cutii imense: una cu lut și una cu o roată de modelaj și ustensile.
“Mi-am păstrat rutina zilnică în tot acest timp: dimineața iau micul dejun, beau o cafea savuroasă, îmi pieptăn și prind părul, iar în unele zile mă dau chiar și cu ruj și parfum. Acum, după tot acest timp, îi sunt recunoscatoare Lunei pentru companie și inspirație si implicit pentru viitoarea colecție de căni și pahare cu laitmotivele “magic” și “astral”. Nu am crezut nicicând mai puternic în zicala “Tot răul spre bine!”, ne-a spus Magda cu optimism.
3. Cu Brâncuși, Picasso și un Zenit – Mădălina Riza
Pentru Mădălina teleworking-ul a venit la pachet cu provocări, încercări și descoperiri. Și asta pentru că se simțea debusolată de avalanșa de informații și de adaptarea la un job îndeplinit exclusiv la biroul de acasă, așa că și-a propus să folosească perioada carantinei ca pe un prilej de autocunoaștere și reînvățare.
“Începutul nu a fost chiar greu – m-a ajutat un mic buchet de lalele mov pe care l-am cumpărat de la un bătrânel simpatic, în drum spre ultima zi de muncă la biroul “tradițional”. Apoi am realizat că trebuie să găsesc niște elemente trainice care să îndulcească experiența – i-am ales pe Brâncuși, Picasso, vechiul Zenit al tatălui meu și muzica dintr-un pick-up retro&cool, într-un decor minimalist, ușor, deschis, care să atenueze puțin haosul exterior”, ne-a spus Mădălina.
Citește și: Cum îți organizezi biroul acasă? Iată o listă cu 14 birouri designist în case din România!
4. Biroul ca ancoră cu valențe de libertate – Adelina Filimon
Dacă ți se pare că formularea “birou idilic” este o iluzie, atunci ne permitem să te contrazicem: de fapt, de asta se va ocupa Adelina, care ne-a povestit cum biroul de acasă este locul ei-ancoră, în care se bucură să petreacă o mare parte din zi 🙂 .
“Dimineața mă trezesc mereu odihnită și îmi savurez cafeaua față în față cu soarele. În geanta de paie îmi iau laptopul și o carte. Merg desculță până la birou. Mă așteaptă în curte, sub un nuc bătrân, o masă rotundă și un scaun-leagăn care îmi permit să visez între două mailuri trimise. Colegii gălăgioși sunt păsărelele, iar șeful e soarele. Vaza albastră din lut am umplut-o pe rând, cu crengi înflorite, ghiocei, lalele și cu liliac”, ne-a spus Adelina și mai că ne-a făcut să visăm.
Mai ales că un plan larg al “biroului” arată așa, ca un colț de poveste ⇑.
“Magia se întâmplă seara, când pornesc luminițele și mi se pare că niciodată nu am trăit mai frumos. Paradoxal, pentru mine perioada aceasta a căpătat valențe de libertate, întrucât m-am lăsat purtată de imaginație și de dorințe vechi. Am cules trestie, am constuit un gard, un cort, un leagăn, am pictat un scaun, un tricou ars, am decorat și redecorat, am plantat, am citit, am stat la foc și mi-am inundat sufletul de bucurii”, povestește Adelina.
5. Când colegul de birou este Athos… – Elena
…chiar nu ai cum să vrei să te întorci la clădirea open space în care se află biroul tău obișnuit, nu? 🙂 Mai ales dacă ai la dispoziție your very own bespoke space, așa cum i se întâmplă Elenei, absolventa cursurilor noastre de Design Interior .
“Colțul meu de lucru este work in progress – ca, de altfel, toată locuința. Chiar și așa, nu îi lipsesc calele, pastelurile și una dintre ilustrațiile minunate făcute de Mădălina Andronic. Nu în cele din urmă, și deși nu tocmai pe birou, câinele pătat Athos face tot spațiul să pară de jucărie”, ne-a spus Elena, iar noi am (re)început să visăm la un eventual viitor coleg de birou patruped.
6. Spațiul de lucru cu grădină din Bruxelles – Georgiana Huiban
Înainte, Georgianei nu îi plăcea deloc ideea de a lucra de acasă: pentru ea, “lucratul” se întâmpla la birou și “acasă” era pentru relaxare. Firește, carantina a forțat-o să schimbe asta, iar spațiul de lucru proaspăt “inventat” a avut un cuvânt important de spus în ceea ce privește adaptarea la noua situație.
“În spatele meu (prima poză) este ceea ce văd oamenii în videoconferințele zilnice – postere și obiecte care spun ceva despre mine și care mereu atrag întrebări admirative de la colegi: jocul de șah, saxofonul la care învăț să cânt, imaginea cu un cățel, un terariu primit când m-am operat la ochi, sticla de vodka din Belarus, mașina de lemn din Cuba. A, și un ceas industrial care a rămas pe loc, ca să fie în ton cu vremurile. Pe masă am o instalație de flori uscate, mereu o altă limonadă (azi cu căpșune și cardamom) și foi de colorat de la Mădălina Andronic – ca să îmi mai iau gândul de la taskuri sau emailuri mai dificile. Când le termin, am să le pun și pe ele pe perete”, spune Georgiana.
Este prima primăvară în care Georgiana vede grădina casei înverzind și înflorind – așa a descoperit că are în grădină lalele și violete 🙂 -, iar păsările care ciripesc și foșnetul frunzelor îi asigură muzica de fundal în timp ce lucrează. Personajul principal care se bucură de noile coordonate se vede în cea de-a doua imagine de mai sus: golden retriever-ul iubăreț Whisky, care îi reamintește Georgianei când este momentul să ia o pauză sau să încheie ziua de lucru de-a binelea.
“Când termin, pun toate instrumentele în geanta de laptop pe care o ascund sub masă, ca să nu mă mai gândesc la nimic până a doua zi. lar cele 20 de minute pe care le mergeam în mod normal pe jos de la birou spre casă s-au transformat în exerciții de stretching sau zumba. Se pare că pot face și o altfel de separare între lucru și acasa, chiar dacă ambele sunt acum în același loc. Și parcă nu mai vreau să mă întorc la biroul fără grădină, fără ciripit de păsări și fără Whisky. Însă mi-e dor de oameni”, ne-a zis Georgiana, iar noi empatizăm 🙂 .
7. Dining-ul de lucru cu lumină naturală – Raluca Dofin
Asta pentru că în casa arhitecților Dofinteriors, masa de dining s-a transformat în birou pe parcursul carantinei: mai exact, a fost repoziționată ca să primească multă lumină naturală.
“Din acest motiv am ales ca săptămânal să cumpăr și un buchet de flori naturale ca să mă bucur de mirosul primăverii pe care altfel l-am fi simțit din parcul Cișmigiu, pe care îl avem în apropiere. Ochiul este bucurat zilnic de lumina zenitală, în primul rând, dar și de următoarele obiectele decorative și funcționale pe care le am mereu la îndemână: oglinda – jumătate de sferă de la The Edit, mouse pad-ul de la Vitra prin Intro, capsatorul de lemn Norda prin Bloomingville, creionul Lamy și agenda Nuuna de la Cărturești“, ne-a explicat Raluca Dofin.
Citește și: Într-un apartament din București, funcționalitatea și estetica se privesc în oglindă
8. La început a fost fotoliul – Cornelia
Sincer, este suficient de impunător cât să dicteze tot restul colțului de lucru creat de Cornelia:
“Vine de la Dutchbone și recunosc că mi s-a mai întâmplat să ațipesc uneori pe el. După aceea au venit biblioteca și biroul cu blat de lemn create de cei de la ABC Proiect, iar eu am mai adăugat câteva obiecte care mă relaxează și mă ajută să mă concentrez: o lumânare parfumată, un bambus (singura plantă pe care reușesc să o țin în viață), laptop-ul și agenda”, ne-a povestit Cornelia, iar noi am visat un pic la fotoliul confortabil din imagine.
9. Vechiul birou nou din mansardă – Minerva
Mai exact, este vorba despre un birou vechi care așteaptă să fie recondiționat, așezat de Minerva într-un spațiu nou, sub fereastra din mansardă – și nouă ne plac mult mansardele, se știe 🙂 .
“Am adăugat scaunul pe care fetița mea, adolescentă acum, nu îl mai vrea în camera ei. Apoi, mi-am luat aproape plantele preferate – avem lumină din belșug aici! – și am improvizat în apropiere și un loc de joacă pentru cel mic plus colțul de relaxare pentru pauza de cafea. Am fost foarte fericită că a trebuit să îmi amenajez singură acest colțișor și mai ales că l-am amenajat cu ce aveam acasă, fără alte investiții financiare: a fost de-ajuns o curățare a biroului și reorganizarea micului mobilier din mansardă”, ne-a explicat Minerva cu entuziasm.
10. Biroul cochet care ia locul dulapului – Alina
Pentru Alina, povestea colțului de lucru a început cu primul ei proiect de reamenajare: chiar la ea acasă, în urma unei renovări generale datorate instinctului de nesting 🙂 .
“Cam anul trecut pe vremea asta, m-am gândit că este o bună idee să înlocuiesc dulapul cu sertare pline de șosete și alte articole vestimentare cu un colțișor cochet unde te poți retrage cu gândurile tale fie la o cafea pentru planificarea zilei, fie înainte de a te întinde în pat, sau cu o carte, în weekenduri. Schema cromatică se bazează pe gri deschis, roz prăfuit și albastru istoric (cum spun cei de la Benjamin Moore), însă bugetul s-a oprit la fotoliul care trebuia să fie….roz, din catifea, așa cum sunt și draperiile. Așadar, am adaptat schema cu un fotoliu (Ikea) galben pe care îl aveam deja în mansardă. Pentru că este o piesă care atrage atenția în acest spațiu mic, am decis să îl pun în ,,lumina reflectoarelor” și am instalat deasupra o lustră cu abajururi în culori vesele, cu lumină liniștitoare”, ne-a povestit Alina glumeț.
Biroul în sine, însă, a intervenit ceva mai târziu, odată cu începerea carantinei:
“Aveam deja o consolă (Ikea) pentru laptop și un scaun rotativ care nu ocupă un spațiu exagerat împreună, deci erau exact ce aveam nevoie aici. Și pentru că o regulă din Feng Shui spune că este bine să existe echilibru în orice, am adăugat în micul colț și o fotografie de cuplu, ca să ne reamintim că acest “birou de acasă” se află, totuși, într-un spațiu doar al nostru, care ne aparține chiar dacă acum “vede și aude” și alte persoane. O vază cu flori de senzon aduce o vibrație aparte și potențează energiile pozitive alături de ABC Lounge Radio care se aude pe fundal”, ne introduce Alina în atmosferă.
11. Spațiul de lucru care “coace” idei bune – Laura Marcu
De trei ani, Laura locuiește în Franța, lângă un parc mare, undeva între Paris și Versailles. Pentru că iubește să gătească și își petrece mare parte din timp în bucătărie, ideea amenajării biroului de carantină și-a găsit locul fără greutate.
“Cadrul este fața de masă bleu azulejos, cumparată în iarna lui 2018 dintr-o piață din Porto, un ghiveci cu hortensii, florile mele preferate, și laptopul, ca să ascult podcastul “Pe Bune” al celor de la DoR sau să urmăresc rețetele motocicliștilor The Hairy Bikers în timp ce gătesc. Uneori am alături și laptopul la care lucrez. Pe frigider am lipit un colaj format din cele mai apetisante fotografii cu mâncare găsite prin revistele Cusine Actuelle, din care mă mai inspir pentru rețetele pe care le fac, o carte poștală din Aix-en-Provence și câteva cărți de vizită ale unor mici restaurante faine pe care le-am descoperit în escapadele mele de weekend”, ne-a spus Laura, iar nouă ni s-a făcut foarte dor de călătorii.
De când a descoperit că o cafea la presa franceză îi place mult mai mult decât orice altă variantă, obiceiul nu poate lipsi din ritualul de dimineață.
“Iar cana mea galbenă Tuscany, care îmi amintește de arhitectura caselor din sudul Franței, este nelipsită de pe biroul meu. All set, am pus tarta cu mere la cuptor și m-am instalat lângă fereastra mare, cu ramă albă, pe unde mai scot, din când în când, vârfurile picioarelor. Guilty, I know: nu am balcon 🙂 . Cât se coace tarta, aștept video call-urile colegilor mei”, spune Laura.
12. Un birou cu flori – Laura Breabăn
Și face asta pentru că Laura, o altă absolventă a cursurilor noastre de Design Interior, l-a personalizat așa încât să fie mai degrabă autentic decât conformist.
“Pentru biroul meu de acasă elementele cheie ar fi: lucrurile așezate cât mai la îndemână și una-două decorațiuni-simbol preferate pe peretele din fața mea. În perioada de carantină, activitatea de acasă a devenit pentru mine mai plăcută pentru că am avut mai multă grijă de mediul meu: ca noutăți, am comandat flori mai des, am strâns boem perdelele pentru mai multă lumina, folosesc un stander pentru laptop și am adus mai aproape boxa pentru some Spanish guitar mix în orele de creativitate”, ne-a spus Laura (Olé!)
13. Biroul ca sursă de optimism – Luminița Gabura
Ce o ajută pe Luminița să funcționeze bine pe parcursul zilei? Un birou organizat, e clar, nu? ⇑
“Așa îmi pot organiza și ziua de dimineață cu ajutorul agendei, în timp ce beau o cafea bună. O piesă care îmi este foarte dragă este suportul de pixuri pe care l-am găsit acum câțiva ani într-un anticariat. De asemenea, în acest colț am câteva obiecte strânse din călătorii, care mă ajută să privesc optimist această perioadă, cu speranța că voi putea vizita locuri frumoase cât mai curând”, ne-a spus ea.
14. Biroul cu “prelungitor” de acasă – Maria Romanescu
Pentru că biroul pe care l-a așezat în living (cu spatele la canapea, ca să departajeze zonele de activitate) era prea îngust ca să susțină toate piesele activității ei de arhitect, Maria ne-a povestit că a improvizat o soluție de urgență care merită replicată dacă te afli în aceeași situație: o masă suplimentară ascunsă sub birou, care așteaptă să fie folosită doar dacă simți nevoia – exact “prelungitorul” din titlu 🙂 .
În rest, Maria ne-a spus că personalizarea este cuvântul de bază: de la colegul de birou din fotografie, la machetele, fotografiile și micile accesorii din jurul biroului – toate fac spațiul mai prietenos și mai cald.
15. Când imaginea creează imagine – Oana Mazarache
Întâi de toate, să lămurim traseul poveștii: autoarea e-mailului primit de noi este Ioana Terheș, curatorul platformei Art Gift, care își propune să promoveze artiștii autohtoni. Povestea, însă, este a uneia dintre artistele plastice din cadrul proiectului: Oana Mazarache, care ne povestește cum și-a improvizat atelierul pe perioada carantinei.
” Pe 20 martie am ajuns la casa părintească cu un rucsac plin cu: cărți, creioane, un caiet de schițe A5, câteva tuburi de culori acrilice, patru pensule și câteva haine. Eram pregătită pentru o vizită de câteva zile. Apoi a început starea de urgență, așa că am fost nevoită să îmi improvizez un spațiu de lucru aici: în sufrageria părinților. Am adus lângă o sursă de lumină naturală masa mare și albă pe care mama o folosește pentru evenimentele de familie: așa a reușit să am vedere spre grădina din fața casei. Am adăugat un scaun, playlistul Pure Rock’nRoll de pe Spotify, creioanele aduse în rucsac, caietul de schițe și baff! Noul spațiu de lucru!”, ne-a deschis Oana drumul în atelierul ei.
Iar pentru că aprovizionarea a devenit o provocare pe perioada carantinei, artista a renunțat la materialele pe care ar fi trebuit să și le comande în mod obișnuit și a început să caute opțiuni creative printre lucrurile din casă.
“Cu câteva zile în urmă citisem “Being Creative” de Michael Atavar și acum era momentul oportun să aplic ce învățasem. Astfel, pânza de bumbac a fost înlocuită de cartonul de la coletele comandate. Același carton, învelit în folie alimentară, a devenit paletă pentru amestecat culorile. Creioanele colorate au cedat locul cretei pentru marcaj industrial (folosită de tata pe șantier), iar pixurile mamei au ajuns să deseneze flori, portrete, câini, etc. În rest, mă bucură că sunt izolată la curte. Îmi oferă răgazul să pictez idei care erau programate de multă vreme, iar acum timpul pare că se scurge mai lent. Este prima dată când simt că am timp”, povestește Oana, iar noi suntem de acord 🙂 .
16. Biroul din atelier – Daniel Jolța (Atelier Lignum)
Da, un bonus al conceptului #workfromhome: #workfromatelier 🙂 . Este vorba, de fapt, despre o adaptare a activității lui Daniel și a noului Atelier Lignum la anul 2020, despre care ne-a spus că ar fi trebuit să fie un an al călătoriilor, al interacțiunii cu publicul, al strângerii de mâini. Totuși, timpul nu este pierdut:
“Pentru că nu ne lăsăm descurajați, ne-am aranajat biroul în atelier astfel încât să ne inspire pentru procesul de creație. Eu nu știu exact ce înseamnă să fii designer, dar mă străduiesc să fiu un tâmplar cu bun simț pentru frumos. Mi-am aranjat sculele vechi de tâmplărie ca să nu uit să prețuiesc dragul de meșteșug și așa introduc tehnici și elemente de estetică de altă dată într-un produs contemporan cu o estetică practică și durabilă. Am așezat și logo-ul pe birou, ca să nu uit să lupt până la capăt pentru brandul meu, căruia încă îi simt durerile nașterii. Ne reinventăm, stoarcem fiecare picătură de creativitate, ingeniozitate și pragmatism din noi pentru a ieși biruitori din această încercare. Pentru ce suntem atunci antreprenori, creatori, designeri, meșteri dacă nu pentru a scoate ce e mai bun în vremuri grele?”, ne-a povestit Daniel.
Cu o rază de optimism și speranță, încheiem aici șirul de povești #workfromhome ale cititorilor. Vă dorim zile cu spor și design! 🙂
Fotografii: prin cititorii menționați
Prin trimiterea voluntară către noi, la adresa designist@designist.ro, a fotografiilor și a informațiilor, îți exprimi implicit acordul ca acestea să fie publicate pe website-ul designist.ro, creditând numele și prenumele tău, ca autor al fotografiilor și al declarațiilor oferite.
Tags: #wfh, autoizolare, biblioteca, birou, biroul de acasa, carturesti, galben, lumanare, lumina naturala, lut, madalina andronic, mansarda, open space, povesti de la cititori, readers home office, readershomeoffice, reamenajare, roz prafuit, schema cromatica, work from home
|