Lângă parc, într-un apartament în care “compact” e cuvântul de ordine.

Și asta pentru că nu, n-ai nevoie de suprafețe deschise și foarte mari ca să creezi un spațiu fluid, ci de soluții smart și o cromatică diafană, care să te “păcălească” vizual. Ne-a arătat asta arh. Alex Călin de la Spacecasuals, care a amenajat un apartament compact, de aproximativ 85 mp, din apropierea parcului bucureștean Alexandru Ioan Cuza (fostul I.O.R.), în care interiorul ține legătura cu exteriorul, iar funcționalitățile comunică fluent.

parc

“Potrivit briefului, clienții noștri și-au dorit un spațiu care să comunice mult cu exteriorul, ca să se poată bucura de vecinătatea parcului chiar dacă sunt în casă, pe de-o parte, iar, pe de altă parte, un spațiu care să poată găzdui activitățile diverse ale familiei. Nu în ultimul rând, ca în marea majoritate a apartamentelor de locuit, am fost provocați să găsim zone foarte generoase de depozitare”, a povestit Alex. 

parc

Bucătăria deschisă este cartea de vizită a apartamentului: primul spațiu pe care îl zărești când intri în casă și primul exemplu de multifuncționalitate. Bifează și o zonă de gătit, și una de luat masa, și spații compacte de mobilare și depozitare – apropo, toate piesele de mobilier custom made sunt făcute în colaborare cu unicat.ro. Cel mai mare impact vizual (poate un pic prea mare pentru gustul nostru) îl are tapetul cu motive vegetale, care face trimiterea către parcul de afară. Per total, dăm o notă mare camerei foarte luminoase și mesei cu o formă care vine ca o variațiune la clasicul blat dreptunghiular.

parc

Niciun loc propice pentru spații de depozitare nu a fost ratat 🙂 . 

parc

Livingul este terenul reconfigurării: a rămas fără un perete suplimentar, lucrare care i-a mărit suprafața și l-a ajutat să comunice mai ușor și cu bucătăria, și cu celelalte zone ale casei. Pereții vopsiți într-un gri pal sunt o alternativă la clasicul alb scandinav, fără să dezechilibreze minimalismul liniștit al amenajării. Totuși, colțul nostru preferat sunt rafturile minimale – și – oh! – fotografia Tildei Swinton!

parc

parc

De partea cealaltă a livingului, spațiile de depozitare se extind cu un dulap casetat care acoperă întregul perete și se continuă și de-a lungul holului de acces spre dormitoare.

parc

parc

Primul dintre ele, o cameră cu dimensiuni reduse, mizează tot pe funcționalități diverse ca să fructifice la maximum spațiul: piesa de mobilier compactă de pe peretele din dreapta se extinde și se transformă într-un birou/ zonă de lucru, canapeaua este loc de relaxare/brainstorming pe timpul zilei, iar noaptea devine pat dacă tragi de mânerele de deasupra.

parcMotivul tapetului care dinamizeaza spatiul se repetă și aici: mai colorat, mai agitat, mai…dinamic! 🙂 

parc

Oricât de intim și liniștit ți s-ar părea la prima vedere dormitorul matrimonial, este, de fapt, gândit ca o replică de interior a unei imagini exterioare – vezi asta în imaginea de mai jos.

parc

Tapetul care recreează siluetele unui oraș vechi, care te duc cu gândul la călătorii și vacanță, și lampa-felinar contribuie la poveste. 

parcSfârșim turul apartamentului în ultimul spațiu compact al apartamentului (de fapt, mai compact nici că se poate 🙂 ): balconul gândit ca o extensie a dormitorului principal, colțul pentru citit și reverii la sfârșit (sau început) de zi. Măsuța extensibilă este un vot în plus la capitolul soluții pentru spații înguste.

Iar dacă vrei să vezi varianta video a întregii amenajări, dă un click mai jos.

Fotografii: prin Space Casuals

13 Comments

 1. Madalina

  Puteti sa-mi spuneti va rog de unde este patul?
  Multumesc.

 2. Cristina

  Buna ziua. Imi puteti spune, va rog, de unde au fost achizitionate scaunele si masa din bucatarie? Multumesc

 3. Designist

  Buna, Cristina! Arh. Alex Calin, care a semnat amenajarea, iti poate da mai multe detalii.

 4. Designist

  Buna, Madalina! Arh. Alex Calin, care a semnat amenajarea, iti poate da mai multe detalii.

 5. Tunde Dobolyi

  Buna ziua, tapetul de unde poate fi achizitionat? Va multumesc.

 6. Tunde

  Ma intereseaza tapetul cu silueta unui oraș vechi.

 7. Alex Calin

  Buna Mădălina.
  Patul este comandat de la Somproduct. Ii găsești online.

 8. Alex Calin

  Buna Cristina.
  Scaunele si masa din bucătărie sunt luate de pe bonami.ro

 9. Tapetul este de la Mind the Gap. Se poate achiziționa direct sau de pe XTDECO.

 10. Eugen

  Buna seara,
  Imi puteti spune, va rog, cine a executat spatiile de depozitare?
  Multumesc,

 11. Designist

  Bună, Eugen! Pentru detalii, îți recomandăm să iei legătura cu arh Alex Călin, care s-a ocupat de amenajare. O zi frumoasă și mult spor!

 12. Sorin sandu

  Salutare, de unde au fost achizitionate corpurile de iluminat ( in special cele din bucatarie, hol si living)?

 13. Designist

  Bună, Sorin! Pentru detalii, îți recomandăm să iei legătura cu arh Alex Călin, care s-a ocupat de amenajare. O zi frumoasă și mult spor!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed