Like New Designers by Perwoll: Cel mai mare concurs național pentru tinerii designeri și-a desemnat câștigătorii

Dacă în octombrie vă povesteam despre o nouă ediţie a concursului naţional de schiţe de design vestimentar „Like New Designers by Perwoll”, de curând, pe 5 decembrie, Henkel România, prin marca Perwoll, a anunțat câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului.

Ne-am bucurat să-i vedem pe www.atelierperwoll.ro, platforma online a concursului, pe finaliștii celei de-a doua ediții, pentru că am descoperit colecții noi, consistente, surprinzătoare. Le poți vedea aici.

Astfel, marea câștigătoare desemnată de juriu dintre cele 214 înscrieri este Andreea Castrase, cu colecțiaWhen they stood still”. Premiul de Popularitate, o noutate a acestei ediții, a fost acordat colecției celei mai apreciate de către public, Catharsis”, propusă de Silvia Pavăl.

Like new Designers by Perwoll - Designist (1)Andreea Castrase, marea câștigătoare a concursului național “Like New Designers by Perwoll”, ediția a doua.

Marea câștigătoare, tânăra designer Andreea Castrase, va primi 1.500 de euro pentru crearea efectivă, special pentru această competiţie, a unei colecţii de 5-7 ţinute din schiţele sale, care pot fi vizualizate aici. Colecția „When they stood still propune ținute alb-negru, inspirate din atmosfera teatrului absurd, cu reprezentări suprarealiste. Sacoul, pantalonul și cămașa clasică devin elemente cheie ce stau la baza morfologiei pieselor, în timp ce jocurile de suprapuneri și drapaje le completează și dau personalitate conceptului creațiilor.

Colecţia creată de Andreea va beneficia de expunere gratuită spre vânzare timp de 6 luni, în perioada februarie – iulie 2014, în showroom-ul şi pe platforma online Molecule F şi în magazinul Band of Creators din Bucureşti.

Like new Designers by Perwoll - Designist (2)Ținute din colecția semnată Andreea Castrase, “When they stood still”, pe care o poți vedea aici.

Juriul competiţiei a fost alcătuit din Adelina Ivan (designer vestimentar), Marian Pălie (stilist de modă), Mirela Bucovicean (fondator Molecule F) şi Constantin Vasile (reprezentant Henkel România, divizia Detergenţi). Criteriile de jurizare au inclus: respectarea temei, originalitatea conceptului şi potenţialul vandabil al creaţiilor.

Premiul de Popularitate a fost acordat colecției „Catharsis”, creată de Silvia Pavăl, datorită celor peste 4.500 de voturi de încredere primite din partea publicului, pe www.atelierperwoll.ro, platforma online a concursului. Câștigătoarea acestui premiu va fi recompensată cu o întâlnire de lucru (workshop privat gratuit) cu fashion designer-ul Adelina Ivan, pentru consiliere în dezvoltarea unei cariere în domeniul designului vestimentar.

Like new Designers by Perwoll - Designist (3)Silvia Pavăl, câștigătoarea Premiului de Popularitate. Colecția “Catharsis”  poate fi văzută aici.

Mă bucur că deja de la a doua ediție, concursul și-a mărit considerabil numărul de participanți și înscrierile au devenit foarte bune. Colecția câștigătoare, propusă de Andreea Castrase, are o linie foarte curată și un ritm ce ține de un simț al proporțiilor și al formei. Obiectele vestimentare luate separat se pot combina ușor cu alte piese vestimentare din gaderobă, ceea ce este foarte important din perspectiva vânzării”, declară Adelina Ivan, designer vestimentar şi membră în juriul competiţiei.

Numărul neașteptat de mare de schițe primite din toată țara, dar mai ales nivelul  lor înalt de calitate confirmă succesul acestei ediții a concursului Like New Designers by Perwoll. Schițele câștigătoare semnate de tânăra Andreea Castrase sunt încă o dovadă că școala designului românesc a început să dea roade și a devenit competitivă pe orice piață din Europa și din lume. Nivelul matur de abordare a compozițiilor, diversitatea propunerilor, dar mai ales originalitatea și respectarea temei au fost argumentele decisive în definirea Andreei Castrase ca marea câștigătoare a acestui concurs”, declară Marian Pălie, stilist independent de modă şi membru în juriul competiţiei.

Apreciez în mod deosebit proiectele Perwoll, fiindcă susțin tinerii designeri români. M-a impresionat plăcut nivelul ridicat de creativitate și complexitate al colecțiilor înscrise și recunosc că mi-a fost foarte greu să departajez în topul preferințelor. Abia aștept să văd colecția câștigătoare integrată în Molecule F – voi fi primul cumpărător”, adaugă Mirela Bucovicean, fondator Molecule F și membră în juriu.

Andreea Castrase este masterandă la Universitatea de Artă si Design din Cluj Napoca, secţia  Modă-Design vestimentar, anul I și a realizat un stagiu de practică de 5 luni în cadrul atelierului designerului belgian Ann Demeulemeester, în Antwerp.

Pasiunea pentru modă am descoperit-o relativ târziu, dar m-a fascinat modul în care se pot crea personaje şi felul în care moda poate asimila alte domenii artistice. Premiul este o oportunitate extraordinară de dezvoltare şi consider că realizarea efectivă a acestei colecţii, precum şi expunerea ei, reprezintă un pas important pe plan profesional, de altfel esenţial pentru etapa în care mă aflu”, declară Andreea Castrase, marea câştigătoare a concursului naţional de schiţe de design vestimentar din acest an.

Silvia Pavăl, câștigătoarea Premiului de Popularitate, este studentă la Universitatea Națională de Arte din București, secția Modă, anul I, și este pentru prima dată când a participat la o competiție de profil, din dorința de a se afirma.

Printre finaliștii concursului, remarcați în mod special de juriu, s-au numărat și: Alexandra Avram, Ana-Maria Gal, Aitai Lorincz, Magdalena Butnariu, Nagy Roxana Iozefina, Ruxandra Flueraș, Lana Dumitru, Lucian Rusu și Alex Tunsu.

Despre concurs

Aflat la a doua ediție, concursul naţional de schiţe de design vestimentar organizat de Perwoll s-a bucurat de un număr impresionant de înscrieri, de trei ori mai mare față de anul trecut – și care se pot vedea pe pagina competiţiei. Cei 214 de participanţi din acest an, atât persoane cu studii de profil, cât şi tineri amatori, au propus 10-15 schiţe prêt-à-porter, pe tema „tendințe alb-negru”.

Prima ediţie a concursului, organizată de Perwoll în 2012 pe tema “culori”, a fost câştigată de tânărul designer clujean Cătălin Vălean, cu colecţia “Tranziţii”. Premiul acordat de Perwoll a reprezentat prima susținere în debutul său ca tânăr designer și a anticipat succesul de care se bucură acum datorită talentului său. La numai un an după, el a devenit un nume cunoscut în lumea modei – în prezent, lucrează la o companie de modă în Germania și recent a câștigat Best Young Designer în cadrul Elle Style Awards 2013. 

Despre juriul ediției 2013

Adelina Ivan

Adelina Ivan a absolvit Facultatea de Design la Academia de Artă din Bucureşti. Din 2009, a lansat brandul Adelina Ivan, o linie ready-to-wear în ediţie limitată, produsă integral în atelierul propriu. Colecţiile designerului urmăresc teme axate pe reinventarea tăieturilor clasice şi pattern-uri derivate din forme geometrice cu accente deconstructiviste şi în cromatică neutră.

Adelina Ivan şi-a prezentat colecţia de primavară-vară 2013 la Berlin Fashion Week şi a participat din 2008, timp de două sezoane pe an la târgurile de modă Prêt à Porter Paris şi The Train New York, iar în primăvara anului 2010 a prezentat colecţia toamnă-iarnă 2010/2011 în cadrul unui festival organizat de Weareurope la Tokio. În aprilie 2012 a fost desemnată Designerul Anului 2011 de către publicaţia online www.fashionandbeauty.ro

Colecţiile Adelina Ivan se găsesc în magazine din Paris, New York, Lisabona, Milano, Kuweit și Beirut, iar în Bucureşti în Concept Store-uri, precum Entrance, Hobirama,  Eva – design romanesc, The Place şi Cocor, iar in on line pe Molecule-F.com.

Marian Pălie

Este unul dintre cei mai cunoscuţi stilişti de modă din România. A colaborat în calitate de fashion stylist cu publicaţii precum  Elle, The One, Tabu, The Art of Living, Viva, All Hollow, Beau Monde, Men’s Health etc. A fost director de stil pentru Berlin Fashion Week, pentru designerii Irina Schrotter, Lucian Broscăţean, Adelina Ivan. De asemenea, lucrează la show-uri de modă, susţine cursuri de imagine şi stil, oferă consultanţă de brand şi scrie pe site-ul www.DoiTreiSi.ro. Printre clienţii lui se numără: Adelina Ivan, Valentina Vidraşcu, Kristina Dragomir, Venera Arapu, Gabriela Dumitran, Patzaikin etc.

Mirela Bucovicean

Este unul dintre promotorii de baza ai designului românesc. Fondează în 2010 Molecule-F.com, prima și singura platformă de promovare și vânzare dedicată în exclusivitate designerilor români, ca o continuare firească a activității avute timp de aproape 10 ani în business-ul familiei, axat pe creație și producție vestimentară.

Molecule F a reușit încă de la bun început să se impună în peisajul modei românești ca etalon al acestuia, păstrandu-și acest statut chiar și după aproape 4 ani de activitate, atât prin proiectele desfășurate în online și offline, cât și prin calitatea selecției designerilor prezenți în cadrul platformei.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed