Luminu by Luminish. Instalație cu piese deco mulate pe corpul tău.

L-am cunoscut pe Răzvan Supuran acum 4 ani la Muzeul Țăranului Român, în Atelierul său de Carte, mai nou Atelierul de Hârtie Manuală. Printre hârtiile create manual, 100% reciclate, în compoziția cărora detectai fire colorate, flori și semințe, speram să apară cât mai multe obiecte deco. Încă de pe atunci Răzvan făcuse câteva lămpi și o căsuță din hârtie, ce a rezistat ploii și vântului din curtea muzeului. A creat paravane din hârtie manuală și tencuieli din hârtie , la Conacul familiei Sturdza, din Țibănești (detalii aici).

2Luminish - Designist

De la începutul acestui an latura deco a demersului său creativ și “reciclativ” a prins contur în Luminish  – proiect ce aparține Asociației Ordinul Manufacturierilor, este derulat în parteneriat cu Muzeul Naţional al Țăranului Român și susținut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturi Norvegiene 2009-2014 în cadrul domeniului de finanțare Inovare Verde în Industria din România.

3Luminish - Designist

Instalația LUMINU a fost concepută sub forma unui război de țesut. Fibrele textile au fost substituite cu cele ale hârtiei manuale. Printre fire nu e prins covorul, nici ștergarul, nici ia, ci intenția lor: mâna.

7Luminish - Designist

Iar în cadrul Romanian Design Week, adică între 16-24 mai, Luminish a inițiat Luminu: un experiment ale cărui instrumente de lucru au fost hârtia reciclată manual și mâinile. Fiecare om care a vizitat Atelierul de hârtie manuală în perioada 16-21 mai, a fost invitat să intre în joc și să-l lase pe Răzvan să-i muleze o mână. Și au fost câțiva: peste 150 de vizitatori s-au hotărât să intre în “fapta mulajului”. Epiderma vegetală mulată pe cea umană. După 6 zile de workshop, în cea de-a șaptea zi, a apărut Luminu, o instalație-colaj obținută din toate mulajele mâinilor.

“Am propus poziția mâinii, am mulat ce ni s-a propus: chei în hârtie, un antebraț, degete în V de Vendetta, verighete, mâini atingându-se. Oamenii au venit pe bicicletă, ținându-se de mână – iubiți, prieteni, părinți și copii, pregătindu-și mâinile sfios, dar cu nerăbdare, pentru primirea hârtiei. Am făcut cunoștință cu mâini tatuate, mâini de scriitori, de artiști – graphic designeri, unatciști, pictori, performeri, mâini de oameni care plimbă cuvinte în conferințe, mâini de copii, mâini native și străine.”

4Luminish - Designist 9Luminish - Designist 11Luminish - DesignistMulajele obținute, instalația și alte obiecte de iluminat made by Luminish au fost expuse în Palatul Noblesse – Centru de Artă și Evenimente, în ultimile două zile de Romanian Design Week. Expoziția a fost marcată și de un dialog intercultural despre hârtie, în compania Marlenei Leichtfried, Programme Management Vienna Design Week, și a lui Andreas Nader – fotograf. Discuția a fost reluată și în cea de-a doua zi a expoziției, împreună cu Julia Hurner, Vienna Design Office, și Lisa Hardon, Dutch Design Week.

10Luminish - Designist

Sper ca Răzvan să-și îmbogățească colecția de piese deco, mai ales că substratul lor e unul cu poveste, sens și economie de mijloace, lucruri tare importante pentru lumea în care trăim. Iar dacă vrei o lampă de hârtie manuală, reciclată, cu mulaj sau nu, de-acum știi unde găsești. 🙂

5Luminish - DesignistLampă Luminish în expoziția centrală Romanian Design Week, de la Hanul Gabroveni

Seară fină!

Fotografii: prin Luminish

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed