Mihaela Ivana – bijuteriile care vorbesc despre tradiție, weekend-ul acesta, la Made in RO

Mihaela Ivana designist 03

Mihaela Ivana este psiholog de profesie, nu are studii de design, însă bijuteriile care ies din mâinile ei ne-au fascinat precum ne fascinează o ie veche cusută de străbunica. Pasiunea pentru bijuterie și dorința de a primi frumosul și sub altă formă au ieșit la suprafață cu ajutorul autoanalizei și sunt proaspete ca manifestare: a început să creeze bijuterii abia în toamna lui 2012. Ce a trezit în ea aceasta dorință de căutare a fost să povestească sub forma bijuteriilor despre tradiția poporului român. Și o dată ce intri în mrejele motivelor, greu mai ieși din ele…

Vizual Made in RO Targ de design romanesc 25-26 mai

Te vei întâlni cu Mihaela Ivana și vei putea admira colecția sa de bijuterii, numită Portul Tradiției, în cadrul Made in RO, târg de design românesc, ce are loc în acest weekend, pe 25 şi 26 mai, la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95 – la doi paşi de Biserica Armenească, în cadrul Romanian Design Week.

Mihaela Ivana designist 02

Cum te-ai hotărât să pornești pe firul motivelor tradiționale? Are vreo legătură cu Ioana Corduneanu și blogul său, Semne cusute?

Am pornit inspirată de colecția designerului francez Philippe Guilet – proiectul 100%.ro. La momentul în care am aflat de acest proiect, deja știam să realizez bijuterii, mai aveam nevoie de planșe cu motive, de semnificațiile lor. Astfel am ajuns la Ioana, după ceva timp de căutări și opriri.

Mihaela Ivana designist 05

Ce ne-ai pregătit pentru Made in RO? Cu ce vin nou aceste piese?

Ce e nou la aceste piese, pregătite special pentru Made in RO, este abordarea pe care am avut-o. Dacă pentru piesele expuse la ultima ediție Autor am plecat de la a căuta un anumit patern pe care să-l cos, acum m-am lăsat ghidată de intuiție. Modele le-am ales pentru că ele m-au atras, le-am cusut și, prin împunsătura pânzei și crearea motivului, am început să-i înțeleg și mesajul – am căutat forma feminității. Concret, am pregătit pandantive, inele și broșe.

Mihaela Ivana designist 01

Participarea la Autor a fost debutul tău pe zona de bijuterie?

Da, debutul ca autor de bijuterie contemporană mi l-am făcut la Autor 8, ediția din toamnă – 2012, dar pentru a ajunge să le execut au fost pașii începuți cu un an în urmă, când am participat la  cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană Assamblage.

Mihaela Ivana designist 04

Tu de când coși?

Cu acul în mână simt că am fost dintotdeauna. Mama a fost prima care m-a învățat, ea croșeta, împletea și broda din pasiune, dar și din dorința de a duce mai departe tradiția, chiar dacă o făcea inconștient. Am preluat parte din pasiunea ei, cel mai mult plăcându-mi să cos și să croșetez.  În perioada școlii generale am întâlnit o profesoară de atelier pasionată de broderie și așa mi-am imprimat informația și de la ea. Au fost perioade în care nu am cusut, dar a revenit puternic de vreo 2 ani.

Mihaela Ivana designist 06

Cum reușești să coși atât de fin? Poți să ne spui ce înseamnă munca pentru o bijuterie? Cât îți ia să coși, montura, finisarea, ce materiale folosești etc. Am vrea ca oamenii să înțeleagă de ce un astfel de obiect nu are cum să coste puțin…

Îmi place să cos fin pentru că văd motivul ca pe o pictură și-mi place când se pierd culorile unele în altele sau granița dintre ele este imperceptibilă. Experiența mea din spate este despre a coase goblen și intuiesc că de acolo se trage si tendința mea de a coase fin.

Timpul alocat unei bijuterii cu motive tradiționale variază de la o zi la 6 zile și, în cazul acestei colecții, ponderea mai mare o primește cusătura. Ce am exprimat ca durată de timp este doar cea alocată execuției, fără a lua în calcul documentarea și conceptul. Folosesc argint 925, pânză din cânepă, bumbac  sau in și ață muline, ca materiale.

Mihaela Ivana designist 07

Coși de două ori același motiv pe bijuterii diferite? 

Îmi place repetiția din motivele tradiționale, dar se pare că mă împac mai puțin cu a coase același motiv de două ori. Sunt câteva simboluri – motive tradiționale pe care le voi coase de mai multe ori doar pentru că semnificația lor este foarte puternică, ca de exemplu simbolul Zeița Pasăre. Dar altfel, merită explorat fiecare model, căci atunci când îl coși, îl vezi cum se creează și îi simți particularitatea și povestea.

Mihaela Ivana designist 08

Piesele tale sunt frânturi de ii, ștergare…. parca am desfăcut puzzle-ul tradiției și am transformat fiecare semn cusut într-o bijuterie. Nu-i așa că piesele tale vorbesc? Despre ce le vorbesc oamenilor?

Ele vorbesc despre tradiție, în primul rând despre a celui care poartă acel motiv încastrat în orice formă de bijuterie. Povestesc despre feminitate și masculinitate, despre atitudini ferme și căldură, despre viață și cum era ea percepută de către cei ce ne-au lăsat această tradiție, despre locuri și zone geografice, despre spiritualitate, abundență și protecție…

Mihaela Ivana designist 09

Unde te documentezi pentru cusutul motivelor?

Blogul Ioanei Corduneanu mi-a oferit foarte multe informații despre semnele cusute. Dar dacă vorbim despre tipuri de cusătură, căci ăsta este un subiect separat, dar care face parte din portul tradiției, mi-am completat informația de pe blogul semne-cusute cu cea din cărțile pe care mi le-au împrumutat prieteni care cunosc pasiunea mea. Și încă mă mai documentez.

Mihaela Ivana designist 10

Și o vorbă de final….

Această colecție va avea continuitate, așa simt, și naște în mine noi idei de proiecte ce sunt legate de tradiția cusăturii.

Mihaela Ivana designist 11

Noile bijuterii semnate de Mihaela Ivana te aşteaptă să le admiri şi să le iei acasă la Made in RO, târg de design românesc, pe 25 şi 26 mai, la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95, în zona Armenească, la doi paşi de Biserica Armenească – eveniment în cadrul Romanian Design Week.

Facebook event aici.

facebook cover Made in RO

Fotografii: prin Mihaela Ivana

5 Comments

  1. Mihaela Ivana, iti doresc success din tot sufletul ! Faci ceva minunat!

  2. Lavinia

    Felicitari! Sunt foarte frumoase!

  3. […] Mihaela Ivana – bijuteriile care vorbesc despre tradiție, weekend-ul acesta, la Made in RO […]

  4. Smaranda Milu Némethi

    Mi se pare mie sau motivul popular folosit in afisul “Made in ro” este un motiv popular clasic Unguresc. Nu sunt carcotasa, fiindca eu sunt pe jumatate unguroaica, ia vedeti putin aici: http://www.youtube.com/watch?v=G-9RV2a5ORQ

  5. […] Colier creat de Mihaela Ivana […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed