Iutta – Dor de românesc aduce colecţia de genţi Spirit Eflorescent la Made in RO

La sfârşitul lui aprilie vă povesteam despre lansarea oficială a colecţiei Spirit Eflorescent, by Iutta. Dor de românesc. Tot în aprilie le-am cunoscut şi pe creatorele Iutta: Nicoleta Chirica, Raisa Beicu şi Olivia Sandu, la Acuarela. Le-am felicitat, pentru că fac nişte genţi absolut minunate – lucrate din piele naturală, cu motive florale aplicate, folosesc lemn şi metal în design-urile lor.

IuttaNicoleta Chirica, Olivia Sandu şi Raisa Beicu = Iutta

Prima lor colecţie de genţi, Spirit Eflorescent, vine la Made in RO, târg de design românesc, ce are loc weekend-ul acesta, pe 25 şi 26 mai la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95 – la doi paşi de Biserica Armenească, în cadrul Romanian Design Week.

Vizual Made in RO Targ de design romanesc 25-26 mai

Ne place foarte mult cum lucrează Iutta: grija pentru detalii, delicateţea designului sunt sunt atât de vizibile la fiecare geantă, aşa că le-am luat pe Nicoleta, Raisa şi Olivia la întrebări. Povestea Iutta în cele ce urmează.

_DSC2639

Când aţi pus la cale proiectul Iutta?

Nicoleta Chirica: Proiectul a început acum mai bine de un an, când am hotărât să pun bazele unui atelier de creație. Identitatea Iutta s-a concretizat pe parcurs, odată cu formarea echipei și schițarea primelor accesorii din piele.

_DSC2691 _DSC2743

Şi cum aţi reuşit să găsiţi un atelier de marochinărie care să poată face astfel de genţi?

N.C.: La început am funcționat sub forma unor colaborări cu alte ateliere, însă lucrurile s-au așezat frumos, astfel încât acum să avem propriul nostru spațiu de creație.

_DSC3041

De unde vine pielea, cât de mult v-a luat punerea la punct a tuturor detaliilor de producţie?

N.C.: Pentru materia primă avem diferiți furnizori din România cu care suntem parteneri. De la aceștia preluăm pielea naturală, care este atent selecționată și testată înainte să intre în producție. Atunci când se lucrează cu materiale de acest tip ai parte de un început provocator, unde lucrurile nu ies exact cum ți-ai propus inițial. Au fost multe detalii care au trebuit rearanjate și apoi integrate în forma finală, însă rezultatul a meritat pe deplin.

_DSC2803 _DSC2861

Cu câte tipuri de materiale lucraţi, de fapt?

N.C.: În principiu lucrăm cu piele, metal și lemn în combinații inedite. Chiar și așa, fiecare colecție este gândită să aibă un motiv central, folosit cu preponderență. Avem în plan să folosim și iuta, dar asta se va întâmpla într-o etapă următoare.

_DSC2983

Cine e responsabil cu designul din echipă, cum vă împărţiţi sarcinile? 🙂

N.C.: Pentru acest proiect se lucrează atât din atelier, cât și din afara lui, așa că avem colaboratori pe partea de producție, cât și pe cea de prezentare. Atunci când am fondat atelierul, mi-am creat oportunitatea de a face design, pentru că îmi doream foarte mult să transpun dorul de românesc în accesorii din piele naturală, cu motive tradiționale. Tot eu sunt cea care gestionează și businessul, care este susținut de acțiuni de PR și CSR, acolo unde intervin Raisa Beicu și Olivia Sandu. Iutta înseamnă în primul rând muncă de echipă și am avut noroc de oameni frumoși care să împartă cu entuziasm aceeași viziune.

_DSC3086 _DSC3094

De unde vin motivele florale ale colecţiei Spirit Eflorescent, pe ce piese tradiţionale le-aţi descoperit?

N.C.: Conceptul colecției ”Spirit Eflorescent” este inspirat din schițele sculpturilor pe care tatăl meu le-a realizat de-a lungul anilor. În ele am regăsit o multitudine de motive florale românești, cu origine bizantină, pe care le-am stilizat într-o manieră contemporană.

_MG_0354

Motivele au fost lucrate separat şi apoi aplicate genţilor? Unde intervin sculpturile în lemn?

N.C.: Da, redarea motivelor a fost realizată separat și aplicată grafic astfel încât proiectarea lor să se adapteze specificațiilor tehnice ale utilajelor care le-au oferit forma finală. În tot acest proces, sculpturile din lemn sunt elementul central al colecției. Ele sunt folosite în combinație cu pielea pe post de accesorii, fie constituie materialul din care gențile sunt create. Spre exemplu, în cadrul ”Spirit Eflorescent” se regăsesc două clutch-uri făcute integral din lemn sculptat, care am putea spune că au devenit vedetele colecției.

479016_530508760324620_1108414058_oClutch din lemn sculptat

Cele 20 de modele ale colecţiei au fost gândite pentru diferite momente ale zilei… ale vieţii?

N.C.: Dorul de românesc nu are vârstă, așa că nu există restricții privind momentul vieții în care se pot purta gențile Iutta. În privința ocaziilor, prima colecție are piese care pot fi considerate un accesoriu puternic atât pentru o ținută de zi, cât și de seară. Combinațiile de culori și forme sunt variate, tocmai de aceea ele se pliază pe mai multe situații… În colecția ”Spirit Eflorecent”, disponibilă pe site, pot fi regăsite plicuri, genți de voiaj, genți de laptop sau chiar ghiozdane reinterpretate, ea fiind axată pe un design unic, dar și pe funcționalitate.

_MG_0225Cum aţi descrie voi un produs Iutta în câteva cuvinte?

Orice poartă amprenta Iutta vorbește despre autenticitate, rafinament și încredere.

_MG_0194

Dacă începi să porţi Iutta te simţi…

N.C.: unică.
Olivia Sandu: mândră.
Raisa Beicu: inspirată.

_MG_0337

Ce feedback aţi avut până acum?

N.C.: Chiar și înainte de lansarea oficială am avut parte de susținerea și aprecierea celor care ne-au fost aproape zi de zi și ne știau progresul în atelier și nu numai. Însă marea bucurie am avut-o atunci când mulți dintre cei care au intrat în contact cu Iutta s-au regăsit în povestea și valorile noastre, care au fost foarte vizibile încă de la evenimentul de lansare, unde românescul a ocupat un loc de cinste. Gențile expuse au stârnit admirație și curiozitate, pentru că într-adevăr au un design unic, și de aici s-au ivit și multe propuneri de colaborare.

_MG_0175

Un teaser pentru vizitatorii la Made in RO?

Îi invităm pe toți cei cu dor de românesc să se lase surprinși de frumoasele forme de manifestare ale spiritului național, care deși nu este adoptat și celebrat în fiecare zi, ne definește în orice clipă.

_DSC2460Genţile Iutta vă aşteaptă la Made in RO, târg de design românesc, ce are loc weekend-ul acesta, pe 25 şi 26 mai la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95 – la doi paşi de Biserica Armenească, în cadrul Romanian Design Week.

Facebook event aici.

facebook cover Made in RO

Fotografii: prin Iutta

2 Comments

  1. […] Iutta – Dor de românesc aduce colecţia de genţi Spirit Eflorescent la Made in RO […]

  2. […] Iutta, am povestit pe larg pe Designist aici și […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed