Miroase a vară cu spirt

Nu vă grăbiți să ne arătați calendarul, știm că titlul nostru pare că a rămas în urma anotimpului. Am folosit, însă, ca reper termometrul: chiar dacă anul acesta multe au fost pe dos, anotimpurile s-au decalat din nou, așa că toamna este și de data asta ca vara 🙂 . Și spirtul rămâne omniprezent. Nu doar că simțim asta constant, dar săptămâna trecută, la Romanian Design Week, am și văzut asta în secțiunea Jurnal de virus a expoziției Antifragile de la Combinatul Fondului Plastic: o colecție de lucrări semnate de artiști care au folosit pandemia și carantina ca sursă de inspirație. Ilustratorul George Roșu, maestru al concluziilor ironice desenate, este autorul celei de mai jos, una dintre preferatele noastre 😊.

Jurnal de virus este, de fapt, inițiativa artistului contemporan Dan Perjovschi, un work in progress care a pornit după ce, în luna aprilie, expoziția „reCOVER“, pe care Perjovschi o programase la galeria de artă clujeană White Cuib, a fost amânată din cauza carantinei. Treptat, expoziția a căpătat o nouă formă, și-a schimbat numele și a coagulat în jurul ei o comunitate de artiști din țări diferite, care au arătat, prin lucrările lor, cum e viața în timpul pandemiei.

Jurnalul „s-a răsfoit” inițial doar online, pe paginile de Facebook și Instagram ale White Cuib, unde a adunat câteva zeci de lucrări de-a lungul ultimelor 6 luni. În afară de Dan Perjovschi, la Jurnal au mai lucrat și George Roşu, Ana Kun, David Böhm & Jiří Franta, Tuan Nini, Aldo Giannotti,  Alina Andrei, Olivier Hölzl, Gloria Luca, Tudor Pătraşcu, Cathy Burghi,  Benedek Levente, Oana Lohan, Cristian Răduţă, Minitremu, Bartha Sándor, Restu Ratnaningtyas, Marishka Soekarna, Magdalena Pelmuş, Luciana Tamas, Zara Alexandrova, Zoran Georgiev, Roberto Uribe Castro, Cosmin Haiaş, Răzvan Cornici etc.

„Schimbarea trebuie să fie o adaptare la vremurile pe care le trăim.  Concret, acum, dacă nu putem să aducem vizitatorii în galerii, din motive de siguranță, ducem expozițiile la ei (via internet)”, spune comunitatea White Cuib. 

Secțiunea inclusă în Romanian Design Week, o ieșire în offline a Jurnalului de virus, a cuprins o selecție a lucrărilor, de la ilustrații, la fotografii și desene. Te lăsăm mai jos cu câteva dintre favoritele noastre cu haz de necaz 😄.

Magdalena Pelmuș

Lea Rasovszky

Benedek Levente

Zoran Georgiev

Alina Andrei

Tuan Nini

Andreea Harabagiu

Matei Rădulescu/Minitremu

Ana Kun

Cathy Burghi

George Roșu

 Imagini: Designist.ro, prin Romanian Design Week și White Cuib

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed