O bucățică de Brazilia văzută de fotograful Steve McCurry

Nu am fost niciodată în Brazilia, însă fotografiile lui Steve McCurry, unul dintre cei mai renumiți fotografi din lume, pentru cea de-a 40-a ediție a Calendarului Pirelli ne-au lăsat fără cuvinte. Cam cum ne-a lăsat atunci și portretul Fetei Afgane, realizat tot de Steve McCurry, care a făcut înconjurul lumii. Și cam cum te lasă de fapt orice călătorie într-o țară atât de diferită de ființa ta, încât începi mai întâi s-o cunoști prin simțuri și doar mai apoi prin vorbe.

În cele 34 de imagini ale calendarului, Steve McCurry sărbătorește frumusețea și culorile care reprezintă sufletul acestei magice țari sud-americane, care este subiectul Calendarului Pirelli pentru a treia oară, după ediția din 2005 a lui Patrick Demarchelier și ediția lui Terry Richardson, din 2010.

Fotografiile au fost realizate în două săptămâni, pe străzile și favelele din Rio de Janeiro. McCurry își spune poveștile prin intermediul fețelor desenate în graffiti și ale oamenilor obișnuiți, precum și prin intermediul fotomodelelor alese pentru ediția 2013 a calendarului, a căror trăsătură comună este un angajament puternic în campanii umanitare, precum și în organizații non-guvernamentale.

Foto: Ahmet Sel

“In a portrait, you want something of that person to reveal itself. Some portraits look too controlled. I like to see the naked personality; I want to see something that is real and something that is raw. You don’t see the hand of the photographer; you see the uniqueness of that person.” – Steve McCurry

Calendarul alternează portretele de modele și actrițe cu imagini ale oamenilor obișnuiți: un boxer tânăr antrenându-se, o vânzătoare de fructe la piață, dansatori de samba, maeștri de capoeira practicându-și arta, o femeie făcând jogging, un profesor de artă, un turist la un muzeu, o secretară uitându-se pe fereastră, niște îndrăgostiți plimbându-se împreună la apus de soare. Aceste scene de viață obișnuită și nu atât de obișnuită povestesc evoluția unei națiuni care se află în schimbare fără a-și pierde trăsăturile care o fac unică.

“Am încercat să înfățișez Brazilia, peisajul său, societatea și cultura, împreună cu elementul uman”, spune McCurry. “Aceasta a fost povestea pe care am vrut să o spun prin lentila mea. Pentru mine fotografia este un important mijloc de expresie pentru a spune povești mari și mici, ale vieții de zi cu zi. Am mers foarte mult pe străzi, uitându-mă la toate aceste momente ale vieții de zi cu zi și făcând o mulțime de poze. Eu sunt în căutarea momentului de tranziție, atunci când imaginea dezvăluie un pic de tensiune”, continuă el.

Adriana Lima

Calendarul prezintă 11 modele, actrițe și cantărețe: fotomodelele braziliene Isabeli Fontana și Adriana Lima, actrița Sonia Braga și cântăreața Marisa Monte, tot din Brazilia; actrița italiano-egipteană Elisa Sednaoui, fotomodelul ceh Petra Nemcova, fotomodelul tunisian Hanaa Ben Abdesslem, fotomodelul etiopian Liya Kebede și modelele americane Karlie Kloss, Kyleigh Kuhn și Summer Rayne Oakes.

Summer Rayne Oakes

“Colecția de imagini din acest calendar este tributul meu personal pentru oamenii care locuiesc într-unul dintre cele mai interesante orașe pe care am avut privilegiul de a le fotografia”, conchide Steve în introducerea Calendarului Pirelli 2013.

Fotografii: Steve McCurry

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed