Când bun de aruncat înseamnă numai bun de reciclat prin design

La sfârșitul anului trecut, am aflat de o inițiativă frumoasă la Iași, care promite cât mai multe reeditări și în alte orașe. Numele pe care îl poartă este Clubul Creatorilor – o comunitate locală de arhitecți și designeri care transformă obiecte vechi în obiecte manufacturate cu forme și funcțiuni noi, ducând mai departe emoția și nostalgia pe care ei refuză să le arunce la coș.

Atelierul a fost deschis publicului, astfel că vizitatorii au putut urmări metoda şi etapele de lucru.

“Ancoraţi în mrejele consumismului şi producerii colosale de noutate, pierdem respectul pentru lucrurile care sunt deja lângă noi şi care poartă cu ele istoria şi amintirile a căror parte integrantă suntem. Nu suntem adepţii ataşamentului, cu atât mai puţin de obiecte, însă prelungirea vieţii unui lucru care ne-a însoţit, ne-a bucurat o perioadă din viaţa noastră arată respect, apreciere pentru natura din care ne tragem resursele”, ne povestesc organizatorii, care sunt tineri arhitecți și designeri.

Privind cu tristețe şi imaginaţie obiectele care înmulţesc mormanele de deşeuri irecuperabile estetic şi funcţional, au decis să readucă la viaţă câteva dintre ele şi să creeze o alternativă la ceea ce ne este dat să cumpărăm. La începutul lunii octombrie 2012 au lansat campania “BUN de aruncat”, prin care stimulau cetăţenii să “arunce” la ei în Atelier materiale şi obiecte pe care le considerau nefolositoare, invitându-i să urmărească ce poate să creeze din ele o echipă de designeri şi arhitecţi.

S-au adunat ceva obiecte numai bune de reciclat

Proiectul a continuat cu un atelier (între 3 și 9 noiembrie) cu tema Design de Obiect din materiale reciclate. Au participat studenți și absolvenți de Design și Arhitectură, care doresc să participe la lucrări de DIY (nu au un atelier propriu) și să lucreze în echipă (au un atelier și vor să-și extindă echipa și/sau să-și testeze abilitățile de lucru în echipă).

Timp de 7 zile s-a dezasamblat, s-a sudat, s-au bătut cuie, s-a vopsit și s-au fixat holtzșuruburi. Apoi toate obiectele create au fost prezentate în cadrul unei expoziții cu licitație (între 15 și 23 noiembrie), astfel că cele 16 obiecte puteau ajunge în casele doritorilor, iar sumele strânse le reveneau creatorilor.

“Am observat că, de cele mai multe ori, forma este decisivă în mintea consumatorului, urmată de funcţionalitate, care anulează orice valoare estetică şi constructivă a unui obiect şi care îl trimite la coşul de gunoi în cazul unei defecţiuni sau deprecieri morale a acestuia. Deci, dacă forma nu mai corespunde standardelor accelerate cu viteza luminii și într-o continuă schimbare ale impunerilor actuale, materialul cu care aceasta a fost contruit, chiar dacă este de cea mai bună calitate, obiectul respectiv tot la gunoi ajunge sau într-un colţ de dulap uitat de vreme”, ne spune Otilia Chitic, designer de interior și inițiatoarea proiectului.

Au ieșit din mâinile arhitecților și designerilor de la Clubul Creatorilor 16 obiecte ingenios transformate, dintre care îți prezentăm și noi o parte. Pe toate le poți vedea pe pagina de facebook Clubul Creatorilor.

BanchetaBar. Concept arh. Bogdan Curteanu și arh. Bogdan Curelariu. Mobilier multifuncțional menit să îmbie utilizatorul la socializare. Este destinat spațiului interior și poate fi poziționat central sau lângă un perete ori alt corp de mobilier. Zona de sub banchetă este destinată depozitării de cărți sau alte obiecte.

Copacul în lumină. Concept Paula Stăcescu – studentă la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Univ. George Enescu, Iași, specializarea Design de Produs.

Coșul de aur. ArtDesign, concept Ionuț Gabriel Toma – masterand la Facultatea de Artă Murală, Univ. George Enescu, Iași și bursier la Escola Superior de Artes e Design, Lisabona, specializarea Design Interior. Coșul de gunoi funcționează ca mediator între ceea ce considerăm a fi folositor și ceea ce nu mai poate avea o destinație utilă. Paradoxul de a construi un coș de gunoi din obiecte reciclate, considerate gunoaie, reprezintă o metaforă a reciclării.

Dulăpiorul de vicii. Concept: Ștefan Chiriluș – student la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Univ. George Enescu, Iași, specializarea Design Grafic. Dulapul se utilizează în scop de depozitare. Ideal pentru consumatorii de băuturi fine și țigări.

Scaunul ȚINE-TE BINE. ArtDesign, Concept: Ionuț Gabriel Toma – masterand la Facultatea de Artă Murală, Univ. George Enescu, Iași și bursier la Escola Superior de Artes e Design, Lisabona, specializarea Design Interior. Așteptarea la rând în toaletele barurilor creează situații incomode. Scaunul ȚINE-TE BINE propune dinamizarea spațiului de așteptare, ironizând postura incomodă la care suntem supuși în aceste circumstanțe. Obiectul aduce o interpretare ludică a ideii de scaun. Vizual, elementele importă imaginea albă, sanitară, a spațiului intim al closetului. Ghidonul de bicicletă ca punct de sprijin atenuează tensiunea așteptării și oferă suportul de care poți să te ții.

ScaUNele. Concept: Otilia Chitic – Designer Ambiental. Scăunelele din cofraje de ouă sunt rezistente, ușor de depozitat, prin compunerea și descompunerea pieselor, ușor de manipulat și în siguranță de către copii, pot fi utlilizate ca scaune sau măsuțe, au un aspect ludic și permite copiilor să-și stimuleze creativitatea prin posibilitatea colorării cofrajelor în diferite moduri.

Lampa Dușul de lumină. Concept: Victor Scutari (student la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Univ. George Enescu, Iași, specializarea Design de Produs) și Ștefan Chiriluș – student la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Univ. George Enescu, Iași, specializarea Design Grafic. Lampadarul este creat din piese reciclate a căror formă este nemodificată. Corpul are la bază un disc auto de frână, piciorul este făcut din două bucăți de lemn prinse între ele cu un sistem ce permite reglarea înalţimii şi a unghiului de proiecție a luminii. Furtunul flexibil de duș permite desprinderea sursei de lumină de piciorul lampadarului pentru a fi utilizată ca o lampă de birou, pe noptieră etc.

Lampa Spirală. Concept: Ștefan Chiriluș. Poate fi folosită ca lampă de birou sau pentru iluminare ambientală, în funcție de becul folosit. Se rotește ușor, fiind montată pe o piesă auto cu rulmenți.

MaiBono. Concept: Otilia Chitic – Designer Ambiental. MaiBono înglobează 4 funcțiuni: mobilier, obiect de impact într-o compoziție ambientală, corp de iluminat și scrumieră. Cuva chiuvetei a fost convertită în spațiu pentru elemente decorative sau obiecte pe care vrei să le ai la îndemână. Ventilul a fost transformat în scrumieră. Este detașabil, poate fi curățat, iar surplusul de scrum trece printr-un tub și se colectează într-un recipient detașabil de la baza cuvei. Bateria chiuvetei a fost transformată într-un corp de iluminat.

Măsuța Acord. Concept: Victor Scutari – student la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Univ. George Enescu, Iași , specializarea Design de Produs. Obiectul este realizat din geanta-suport a unui acordeon vechi, susținută de părți recondiționate din picioarele unei mese dezmembrate, iar la interior tapiţată cu bucăţi dintr-un palton.
Poate fi utilizată ca măsuța pentru servit cafeaua, cu spațiu de depozitare pentru reviste, cărți, set de ceai etc.

Lampa Articulată. Concept: Victor Carp – absolvent Arhitectură Interior București.
Lampa este realizată din plăci de PAL brut prinse între ele cu un distanțier din lemn de brad. Pentru bază a fost ales un disc de frână care oferă stabilitate. Piesa principală care definește linia dinamică a formei obiectului este suportul de cuțit de la baza piciorului.
Materialele folosite pentru construirea lămpii au fost reciclate, cu excepția șuruburilor și a neonului. Brațele mobile permit direcționarea luminii în diferite unghiuri.

Iniţiator proiect – Otilia Chitic, Designer Ambiental

Participanţi:
Paula Stăcescu, studentă Design Ambiental, Univ. George Enescu Iaşi
Ştefan Chiriluş, student Graphic Design, Univ. George Enescu Iaşi
Victor Scutari, student Design de Produs, Univ. George Enescu Iaşi
Bogdan Curelariu, Arhitect
Bogdan Curteanu, Arhitect
Victor Carp, absolvent Aritectură Interior, Univ. de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Bucureşti
Ionuţ Gabriel Toma, masterand Artă Murală, Univ. George Enescu Iaşi. Bursier ESAD – Escola Superior de Artes e Design, Porto/Portugalia, secţia Design Interior

Fotografii: Clubul Creatorilor

5 Comments

  1. Minunată ideea conservării prin transfigurare a unor lucruri de care nu ar trebui să ne despărţim atât de uşor.

  2. Ana

    http://groups.yahoo.com/group/freecycle_bucuresti/ Grup pentru salvarea obiectelor reutilizabile pentru viitoare idei

  3. Sandu

    Scaunul Tine-te Bine mi se pare foarte util, l-as folosi cu drag. De multe ori simti nevoia sa tii ceva strans in timp ce astepti la coada la wc si de multe ori n-ai ce, circumstanta care favorizeaza violenta in cadrul social si expunerea indecenta in locuri publice. Domnul Gabriel are o perspectiva practico-suprarealista asupra vietii, ceea ce e bine-venit.
    Felicitari!

  4. […] Un articol de Elis Popescu preluat de pe designist.ro […]

  5. great post, I am interesting in it! http://youtu.be/xjdS5XhFVZ4

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed